Mozart Salzburg

Mozart Salzburg nähtävyyskohteisiin kuuluvat mm. Mozartin synnyinkoti, Mozartin asuintalo, ja Mozart memoriaali, sekä suklaakauppa, joka valmisti ensimmäiset Mozartin kuulat (Mozartkugeln) vuonna 1890.

Mozartin synnyinkoti, jossa hän asui aina seitsemäntoista vuotiaaksi saakka, on Getreidegasse 9:ssä olevan talon kolmannessa kerroksessa.

Synnyinkoti on toiminut museona aina vuodesta 1880 saakka, ja esittelee mm. viulun jolla Mozart harjoitteli lapsena, hänen konserttiviulunsa, klavikordinsa, pianonsa, useita muotokuvia, sekä Mozartin perheen kirjeitä.

Mozart birth house Salzburg Austria

KUVA: Mozartin synnyinkoti (Mozart Geburtshaus) Salzburgissa, osoitteessa Getreidegasse 9, jossa hän syntyi kello 20 tammikuun 27. vuonna 1756, ja kastettiin seuraavana päivänä Salzburgin katedraalissa. Virallinen kastajaistodistus antaa Mozartin koko nimeksi “Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart”.

Mozart-Wohnhaus in Salzburg Austria

KUVA: Mozart-Wohnhaus, eli asuintalo, jossa Mozart asui perheineen vuoden 1773 syksystä aina Wieniin muuttoonsa saakka 1781, sijaitsee osoitteessa Makartplatz 8.

Mozart statue Salzburg Austria

KUVA: Mozart memoriaali, joka sijaitsee Mozartplatz aukiolla, rakennettiin vuonna 1842, ja sen on luonut Ludwig von Schwanthaler.

Mozart steg pedestrian bridge Salzburg Austria

KUVA: Mozart on kuuluisin ja suosituin Salzburgin monista historiallisista merkkihenkilöistä, ja hänen mukaansa on nimetty kaupungissa mm. kuvan Mozartsteg kävelysilta Salzach joen yli, taideyliopisto Mozarteum Salzburg (www.moz.ac.at), ja Salzburgin kansainvälinen W. A. Mozart lentokenttä (www.salzburg-airport.com).

Talon toinen kerros on omistettu teemalle Mozart ja teatteritaide. Näyttelyihin kuuluu mm. useita dioraamoja, joiden avulla esitetään, miten Mozartin oopperoiden tulkinta on muuttunut yli vuosien.

Mozarteum Säätiö, joka hallinnoi rakennusta, on omistanut talon ensimmäisen kerroksen vuosittain vaihtuvia Mozart Salzburg näyttelyitä varten.

Mozartin perhe muutti keskiaikaisesta Getreidegassen talostaan Makartplatz aukiolla olevaan modernimpaan taloon, Salzach-joen toiselle puolelle, vuonna 1773.

Nuori Mozart asui talossa aina Wieniin muuttoonsa saakka vuonna 1781, ja hänen tuotantoonsa talossa kuuluivat lukemattomat sinfoniat, serenadeja, viisi konserttia viululle ja konsertteja pianolle, mukaanlukien “konsertti kolmelle pianolle” KV 242, “Lützow konsertti” KV 246, ja “Jeunehomme konsertti” KV 271.

Hän myös aloitti täällä työskentelyn teoksen “La finta giardinera” KV 196 parissa, loi “Il re pastore” KV 208, ja osan teoksesta “Idomeneo” KV 366.

Mozartin sisko Nannerl asui tässä talossa aina vuoteen 1784 saakka, ja Mozartin isä Leopold Mozart asui talossa aina kuolemaansa saakka, toukokuun 28. 1787.

Nykyään Mozart Salzburg asuintalo (Mozart-Wohnhaus) Makartplazt aukiolla on museo. Museon ensimmäinen kerros dokumentoi talon historiaa ja Mozartin perheen elämää siellä, keskittyen Wolfgang Amadeus Mozartin elämään ja työhön.

Museo tarjoaa myös erinomaisen selvityksen Mozartin ja hänen siskonsa Maria Annan (“Nannerl”) matkoista ympäri Euroopan konserttisaleja. Museon kohokohtiin kuuluu myös multivisio tuotanto nimeltään “Mozart ja Salzburg”.

Molemmista museoista voit taustojen, sisäänpääsymaksujen, aukioloaikojen, ja sijainnin suhteen saada lisätietoja museoita hallinnoivan Mozarteum Säätiön virallisilta nettisivuilta osoitteessa www.mozarteum.at.

Mozart vieraili myös Wieniin muuttonsa jälkeen Salzburgissa, joista dokumentoitu on varsinkin hänen käyntinsä vaimonsa kanssa kaupungissa, lokakuussa 1783. Tuolloin Salzburgin Pietarinkirkossa ensiesityksensä sai Mozartin C-mollimessu, ja teoksen sopraano-soolot lauloi tuolloin vaimo Constance.

Mozart eli kuitenkin elämänsä viimeiset vuodet ja kuoli Wienissä, talossaan osoitteessa Rauhensteingasse 8, vuonna 1791, vain 35 vuoden ikäisenä. Taloa ei ole enää jäljellä, mutta talon kohdalla on Mozart muistolaatta.

Salzburg ei kuitenkaan milloinkaan hylännyt säveltäjämestariaan, josta esimerkkinä useiden Mozartin mukaan nimettyjen paikkojen ja rakennusten lisäksi kaupungissa vuonna 1890 kehitetyt Mozartkugel (Mozartin kuulat) suklaakuulat.


Mozartkugelien kehittäjän Paul Fürstin suklaakauppa, Fürst (www.original-mozartkugel.com), josta on muodostunut yksi kaupungin nähtävyyksistä, toimii edelleen osoitteessa Brodgasse 13, ja tarjolla on Mozartin kuulia alkuperäisellä reseptillä tehtynä.