Mumbai nähtävyydet

Mumbai nähtävyydet parhaimmistoa ovat Gateway of India monumentti, Bollywood kiertokäynti, Mumbai satamaristeily, Inorbit Mall ostoskeskus, sekä Girgaum Chaupati ranta.

Gateway of India monumentti valmistui vuonna 1924 juhlistamaan kuningas George V:n ja kuningatar Maryn käyntiä Mumbaissa, jota vielä tuolloin kutsuttiin Bombayksi.

Monumentista on tullut yksi Mumbain tunnetuimmista symboleista samaan tapaan kuin Tuomiokirkosta on tullut Helsingin symboli.

Kaarimaisen muotonsa takia monumentissa on paljon samaa viehätysvoimaa, joka on tehnyt Ranskan riemukaaresta suositun nähtävyyden.

Valmistumisestaan saakka vuoteen 1947 monumentti toimi myös sataman risteilylaivojen ankkurikohtana, joten se toimi myös kirjaimellisesti porttina Intiaan.

Kun Brittien Intian hallinnointi päättyi 1947, viimeiset Brittijoukot poistuivat maasta monumentin kautta.

Bollywood kiertokäynti (bollywoodtourpackage.com/bollywood-tour-packages.htm) on varsinkin Intialaisten elokuvien ystäville Mumbain kohokohta, sillä maan hindinkielisen elokuvatuotannon keskus, Film City, jota kutsutaan myös Bollywoodiksi, sijaitsee Mumbaissa.

Film Cityn alueella tehdään enemmän elokuvia vuosittain kuin Hollywoodissa, noin 900, joten kiertokäynnin aikana erilaisille lavaste- ja näyttämö-alueille voit hyvinkin törmätä Intialaisiin filmitähtiin.

Kiertokäynneille pääsee ainoastaan sopimalla käynnistä etukäteen, joka käytännössä tarkoittaa että joudut ottamaan yhden opastetuista kiertokäynneistä Film Cityn alueelle.

Mumbai satamaristeilyjä tekevät veneet lähtevät yleensä Gateway of India monumentin kohdalta, joten risteily, jolla näkee kauneimmat Mumbain merelliset kasvot, on helppo yhdistää muiden nähtävyyksien katselun lomaan.

Risteilyjä lähtee Gateway of India monumentilta yleensä päivän mittaan 30 minuutin välein kaikkina muina aikoina paitsi monsuunikauden aikana (kesäkuu-syyskuu).

Gateway of India satamasta pääsee myös nopeilla veneillä ja katamaraaneilla merkittävistä Mumbain nähtävyyksistä mm. Elephanta luolille.

Inorbit Mall ostoskeskus (www.inorbit.in) on Mumbain suurin ostoskeskus, ja yksi koko maan hienoimmista.

Ostoskeskus pitää itseään elämäntyyli keskuksena, joka tarkoittaa käytännössä sitä, että se pyrkii olemaan sekä ruokailun, muodin-, sekä viihdytyksen keskus alueella.

Keskuksen kaksi ensimmäistä kerrosta on varattu myymälöille, ja kolmannesta kerroksesta löytyy ruokapiha, joka on täynnä erilaisia ravintoloita.

Girgaum Chaupati ranta, jota kutsutaan paikallisten keskuudessa pelkästään “Chaupati” nimellä, on yksi kuuluisimmista Mumbain julkisista rannoista.

Ranta on kuuluisa kautta Intian varsinkin Ganesh Chaturthi uskonnollisen juhlinnan keskuksena.

Uskonnollisen merkityksen lisäksi Chaupati on kuuluisa myös ranta-alueella olevista useista bhelpuri, panipuri sekä pav bhaji perinteisten Intialaisten ruokien katumyyjistä.


Se toimii myös idyllisenä rentoutumis- ja ajanviettopaikkana niin turisteille kuin paikallisillekin.