Mumbain parhaat nähtävyydet

Katsaus Intian Mumbain kaupungin parhaisiin nähtävyyksiin, mukaanlukien Borivali kansallispuisto, Chhatrapati Shivaji Maharaj museo, sekä Chowpatty.

Useimmat Mumbain nähtävyyksistä, mukaanlukien parhaimmat museot, vanhat koloniaalisen periodin rakennukset, sekä Gateway of India löytyvät keskustan puitteista, Colaban kaupunginosasta.

Mumbai Intia.

Marine Drive ja Chowapatty Beach ovat hienoja kohteita rennoille kävelyretkille ja suosittuja paikkoja käydä maistelemassa katumyyjien tarjoamia intialaisia välipaloja sekä ihailemassa upeita auringonlaskuja.

Hieman keskustasta kauempana oleviin kohokohtiin kuuluvat Borivali (Sanjay Gandhi) kansallispuisto pohjoiseen lentokentästä, kuin myös Elephanta Island -saari, lähellä keskustan rannikkoa.

1) Oval Maidan

Oval Maidan Mumbai Intia.

Oval Maidan on jättikokoinen viheriäs puisto Mumbain yliopiston ja korkeimman oikeuden rakennuksen edustalla, joka toimi aikoinaan merenrantabulevardina.

Seutu muuttui merkittävästi 1920-luvun puitteissa, kun alue täytettiin maaksi aina Marine Drivelle saakka.

Oval Maidanin seutu, joka oli aikoinaan rajapyykkinä brittiläiselle linnoitukselle, merkittiin Intian itsenäistymisen jälkeen rakennusalueeksi, mutta paikallisten kampanjoinnin myötä siitä tuli lopulta julkista puistoa.

Nykyään Oval Maidan on yksi Mumbain pidetyimmistä julkisista puistoista, jossa muun muassa järjestetään improvisoituja kriketti-otteluita jokaisena iltapäivänä.

2) Borivali (Sanjay Gandhi) kansallispuisto

Borivali (Sanjay Gandhi) kansallispuisto on yksi harvoista maailman kansallispuistoista suurkaupungin rajojen sisäpuolella, kattaen yhteensä 104 km2 kokoisen viidakko-alueen Mumbain pohjoispuolella.

Puisto toimii kotipaikkana 251 lajille lintuja ja 40 erilaiselle nisäkäslajille, mukaanlukien peuroja ja leopardeja.

Kansallispuiston keskustassa sijaitsevat Kanherin luolat, jotka rakennettiin buddhalaisten munkkien toimesta ensimmäisellä vuosisadalla jKr.

3) Modernin taiteen kansallisgalleria (National Gallery of Modern Art)

Modernin taiteen kansallisgalleria Mumbai Intia.

Modernin taiteen kansallisgalleria, joka sijaitsee Kala Ghodan museo- ja taidegalleriakorttelissa, esittelee säännöllisesti vaihtuvia kokoelmia modernia taidetta intialaisilta taiteilijoilta, kuin myös mielenkiintoisia kansainvälisten taiteilijoiden vierailevia näyttelyitä.

Fokuksena gallerian toiminnassa on moderni taide, ja myös itse museon rakennus on kuin taideteos, sisältäen Guggenheim-tyyppiset portaikot, jotka yhdistävät kerroksia toisiinsa. Ulkoapäin rakennus muistuttaa Lontoon kuuluisaa Royal Albert Hall rakennusta.

4) Mani Bhavan

Mani Bhavan museo, joka operoi rakennuksessa, josta käsin Mahatma Gandhi aloitti väkivallattoman vallankumouksensa vuonna 1919, kartoittaa tämän Intian kuuluisimman itsenäisyyssankarin elämää ja töitä.

Gandhi asui osoitteessa 19 Laburnam Road vuosina 1917-1934, ja monet Intian historian keskeisistä tapahtumista tapahtuivat juuri näiden seinien sisällä.

Museon näyttelyihin kuuluu mm. valokuvia, kirjeitä, sekä Mahatma Gandhin henkilökohtaista esineistöä.

5) Dr Bhau Daji Lad museo

Viktoriaanisen tyylin rakennuksessa sijaitseva Dr Bhau Daji Lad museo on nähtävyys jo pelkästään julkisivultaan ja arkkitehtuuriltaan.

Kiehtovien intialaisten käsitöiden ja taideteosten taustakankaan luovat esimerkiksi rakennuksen takorautaiset kaaret sekä kirkkaasti maalatut pylväistöt.

Museon yläkerroksesta löyty epätavallinen kokoelma savihahmoja, esittäen Mumbain seudun heimoja, kulttuureja, ja elintapoja.

Nykyinen museorakennuksen ja sen kokoelmien erinomainen kunto on peräisin vuodesta 2006 toteutetuista entisöintitöistä.

6) Chhatrapati Shivaji Maharaj museo

Chhatrapati Shivaji Maharaj museo Mumbai Intia.

Kala Ghodan kaupunginosan puitteissa olevassa dramaattisessa indo-saraseenirakennuksessa toimiva Chhatrapati Shivaji Maharaj museo on nimetty Maratha-sankarin mukaan, joka vapautti seudun Suurmogulien valtakunnan hallinnasta.

Sisätiloissa voit nähdä upean kokoelman uskonnollisia patsaita, mogulien miniatyyrimaalauksia, intialaisia käsityöteoksia, historiallisia aseita ja panssareita, sekä tiibettiläisiä, japanilaisia, ja kiinalaisia aarteita.

Pääsylipun hintaan kuuluu ilmainen audio-opas.

7) Gateway of India

Gateway of India on Mumbain kuuluisin monumentti, joka rakennettiin vuonna 1924 kuningas Yrjö V:n valtiovierailun kunniaksi.

Porttirakennelma on vaikuttava yhdistelmä hindulaista, mogulien, ja eurooppalaisen gotiikan arkkitehtuurityylejä, Mumbain sataman toimiessa sille maalauksellisena taustakankaana.

Intian itsenäisyyden ajan puitteissa monumentti on toiminut paikallisten paikkana käydä kävelyretkillä, piknikeillä, ja vapaa-ajan vieton kohteena.

Voit ottaa myös lautan Elephanta Island -saarelle läheltä Gateway of Indiaa.

8) Chhatrapati Shivaji Terminus

Chhatrapati Shivaji Terminus (entinen Victoria Terminus), Mumbain keskustan päärautatieasema, on sekoitus kaiverrustaidetta, gargoileja, kaaria, tukipilareita, kupoleita, sekä patsaita.

Tyyliltään monet kuvaavat rakennuksen eurooppalaisen ja itämaisen arkkitehtuurityylin sekoitusta moguligotiikaksi.

Päärautatieasema, jonka Frederick Stevens rakensi vuonna 1887, on yksi koko Intian valokuvatuimmista nähtävyyksistä.

Chhatrapati Shivaji Terminus on edelleen täysin käytössä oleva rautatieasema, jota kymmenenet tuhannet matkaajat käyttävät päivittäin, ruuhkaisimpien hetkien ollessa aamumatkalaisten kulkiessa työpaikoilleen ja kun he iltapäivällä suuntaavat takaisin koteihinsa Mumbain lähiöihin.

9) Chowpatty

Chowpattyn ranta on Mumbain kuuluisin julkinen tila, jota on määrätietoisesti kehitetty paikallisten viranomaisten toimesta nykyiseen turisteille esitettävissä olevaan huippukuntoonsa.

Paikalliset tulevat rannalle viettämään leppoisia hetkiä veden äärellä ja herkuttelemaan bhelpuri-aterioita, Mumbaille ominaisia linssijauhonoodeleista, vihreästä mangosta, sipuleista, ja chilistä tehtyjä salaatteja.

Kun ilta kääntyy kohti auringonlaskua Chowpattyn rannan valtaa karnivaali-ilmapiiri, pariskuntien tullessa kävelyretkille rannan hiekoille ja lasten päästessä leikkimään alueen huvipuistolaitteissa.

10) Elephanta-saaren temppelit


Elephanta-saari, jonne pääsee 40-minuuttia kestävillä lauttamatkoilla Gateway of Indian luota, on kuuluisa koristeellisesti kaiverretuista temppeleistään, jotka luotiin kallioisiin seinämiin 500-luvun aikana jKr.

Vaikka temppelit ovat aikojen kuluessa kärsineet vaurioita, ne ovat edelleen vaikutuksen tekevä nähtävyys.

Yksittäisiin kohokohtiin kuuluu dramaattinen Trimurti-patsas, esittäen Shiva-jumalaa maailmankaikkeuden luojana, suojelijana, ja tuhoajana.

Pääset käymään temppeleille kivisen portaikon avulla lautan tulopaikalta, väylää reunustaessa uskonnollisia matkamuistoja kauppaavat myyjät.


Huomaa, että lauttayhteys on rajallinen Mumbaita koettelevan monsuunikauden aikana.