Munchen joulumarkkinat

Munchen joulumarkkinat kaupungin kävelykatukeskustassa ovat yksi Euroopan vanhimmista, sillä niiden juuret juontavat aina 1300-luvulle asti.

Ensimmäiset maininnat Munchenin joulumarkkinoista Marienplatz-aukiolla ja sen ympäristössä ovat kaupungin kirjoista niinkin kaukaa kuin 1300-luvulta.

Markkinat ovat historiansa aikana toimineet aukiolla tai sen lähistöllä, tosin alkujaan eri nimellä, sillä kaupungin kirjoissa on merkintä “Nicholas markkinoista” Kaufinger Strasse ostoskadulla, lähellä Frauenkirche kirkkoa vuodelta 1642.

Munchen Christkindlmarkt Munich Germany

KUVA: Näkymä vanhankaupungin joulumarkkina-alueen alkuun, jota osoittaa kävelykadun yli menevä kuvan “Muncher Christkindlmarkt” kyltti.

Munich Christmas market Germany

KUVA: Keskeisin alue joulumarkkinoita vanhassakaupungissa on uuden raatihuoneen tori, Marienplatz aukio, kuvassa, josta löytyy myös kaupungin komein joulukuusi.

Kautta historiansa Munchenin joulumarkkinat ovat tarjonneet esimerkiksi perinteisiä baijerilaisia puukaiverrustuotteita Oberammergaun alueelta, inkiväärileipiä (Lebkuchen) Nurembergista, ja baijerilaisia lasituotteita.

Joulumarkkinoiden kojuista voi tehdä paljon erilaisia joululahja löytöjä, joihin kuuluvat seimikuvaelmat, ampiaisvahakynttilät, ja erilaiset piparkakkutuotteet esimerkkeinä niistä tuhansista perinteisistä joululahjatuotteista, joita markkinoilla on tarjolla.

Markkinat alkavat kolme viikkoa ennen joulua (päättyen 24. joulukuuta), tarjolla ollessa päivittäin erilaista oheisohjelmaa, kuten päivittäinen joulumusiikkikonsertti, joka esitetään Munchenin uuden raatihuoneen parvelta.

Raatihuoneella toimii joulumarkkinoiden aikaan myös “Taivaallinen työpaja”, jossa 6-12 vuotiaat lapset voivat pitää hauskaa taiteiden ja käsitöiden parissa tai joulupipareita leipoen.

Joulumarkkinoita toimii lähellä Marienplatz-aukiota muitakin, suosituimpana Kripperlmarkt, joka tunnetaan varsinkin laajasta valikoimastaan seimikuvaelmia ja muita Kristuksen syntymästä kertovia tuotteita.

Kripperlmarkt on ollut osa Munchenin joulumarkkinoita aina 1700-luvun puolestavälistä.

Lyhyen kävelymatkan päästä löytyy lisäksi Tollwoodin Markt der Ideen joulumarkkinat, jossa tarjolla on laaja valikoima lahja-ideoita eri maista yli 200 myyntikojun voimin. Tollwoodin talvifestivaalit tarjoavat myös joulumusiikkia, varsinkin jouluseimi-kuvaelman luona.

Kaikkiaan Munchenissä on jouluaikaan yli 20 erilaista joulumarkkinaa eri puolilla kaupunkia, mukaanlukien keskiaikaiset joulumarkkinat gospel-laulannan kera Wittelsbacher Platz aukiolla sekä Munchenin lentokentän keskusaukiolla toimiva joulumarkkina, sisältäen mm. luistelukaukalon.


Euroopassa oleviin muihin suosittuihin joulumarkkinoihin kuuluvat esimerkiksi Tallinnan joulumarkkinat sekä Wienin joulumarkkinat.