Munchenin parhaat nähtävyydet

Katsaus Saksan Munchenin kaupungin parhaisiin nähtävyyksiin, mukaanlukien Deutsches Museum, Nymphenburgin palatsi, sekä Frauenkirche.

Muncheniin kuuluu lukuisia nähtävyyksiä, aina vanhoista kirkoista (kuten maamerkkinä toimiva Frauenkirche) historiallisiin rakennuksiin Altstadtin vanhassakaupungissa ja moderneihin kohokohtiin saakka.

Munchen Saksa.

Yksi parhaista käyntipaikoista on Munchenin Tierpark Hellabrunn, joka kuuluu maailman suurimpiin ja parhaimpiin eläintarhoihin.

Paikkakunnan monet museot ovat tasoltaan maailmanluokkaa, ja jos tarvitset hieman raitista ilmaa, sinun kannattaa suunnata Schwabingin kaupunginosaan ja sen Englischer Garteniin, joka on jättimäisen kokoinen puisto uintipaikoilla ja oluttuvilla varustettuna.

Kaikkiaan Munchenin museot, palatsit, oluttuvat, muistomerkit, ja vaihtoehdot aktiiviloman viettoon tarjoavat koettavaa ja nähtävää viikkojenkin pituisen loman ajaksi.

Munchen on monella tapaa mielenkiintoinen lomakohde, sillä sen nähtävyydet vaihtelevat kokemuksina ja elämyksinä laidasta laitaan, aina Residenz hallintopalatsin vauraudesta Saksan synkän menneisyyden todellisuuteen Dachaussa.

1) Nymphenburgin palatsi ja puisto

Nymphenburgin palatsi Munchen Saksa.

Nymphenburgin palatsi on Saksan suurikokoisin barokkipalatsi.

Vuosina 1664-1675 rakennettu Nymphenburg on Munchenin kesäpalatsi, sisältäen massiivisen päärakennuksen, hevosvaunutalon, posliinitehtaan, sekä useita ulkorakennuksia läpi palatsin laajalle levittäytyvien puutarhojen.

Nymphenburgin puisto on käynnin arvoinen jo itsessään, etenkin kesäkuukausina, ja tarjoaa upean luontokokemuksen, joka ylittää hienoudessaan kuuluisamman Munchenin englantilaisen puutarhan.

Eri palatsin osioihin myydään erillisiä pääsylippuja, mutta voit ostaa myös yhteislipun useampaan Nymphenburgin nähtävyyteen.

Munchenin turistitoimisto myy lisäksi kaksi viikkoa voimassa olevia pääsylippupaketteja, johon sisältyy pääsy kaikkiin kaupungin ja Baijerin osavaltion omistamiin palatseihin sekä linnoihin.

2) Deutsches Museum

Deutsches Museum Munchen Saksa.

Deutsches Museum on koko Euroopan suurin teknologian ja tieteen museo, joka tarjoaa kävijöille monipuolisen valikoiman näyttelyitä, jotka kertovat tieteiden ja teknologian kehityksestä vuosien varrella.

Museon vaikuttavan oloinen rakennus sijaitsee pienen saaren alueella Isar-joen varrella.

Koska museo on niin suurikokoinen, sinun kannattaa varata sen kiertämiseen ja näyttelyihin tutustumiseen reilusti aikaa.

Deutsches Museum näyttelyt tarjoavat jokaiselle jotakin, ja vaikka monen näyttelyn painotuksena on kouluikäisille tieteen opettaminen, museo sisältää runsaasti myös pääasiassa aikuisille suunnattuja näyttely-osioita.

Kaikki museossa olevat näyttelyt on käännetty englanniksi, joten niihin on helppo tutustua osaamatta saksaa.

3) Tierpark Hellabrunn

Tierpark Hellabrunn Munchen Saksa.

Tierpark Hellabrunn on yksi maailman ensimmäisiä luonnollisia eläintarhoja, joka sisältää nykyisellään yli 5000 eläintä ja 460 eläinlajia.

Eläintarhaan kuuluu kokonaisuutena lisäksi suosittu lasten eläintarha-osio, joka esittelee monipuolisesti erilaisia lapsiystävällisiä eläinlajeja eri puolilta maailmaa.

Paikan toimintaan kuuluvat päivittäiset eläinten ruokinta showt, joita järjestetään vuoen ympäri, tarjoten kaikenikäisille lapsille mahdollisuuden sekä ihailla eläinten kauneutta että oppia mitä ne syövät ravinnokseen ja miten eläintarha hoitaa asukkejaan.

Tierpark Hellabrunn sijaitsee kaupungin eteläisellä puolella, ja pääset sen luokse helposti esimerkiksi maanalaista käyttämällä.

4) BMW Museum ja BMW Welt

BMW Museum on mielenkiintoinen automuseo, joka tarjoaa kävijöille mahdollisuuden tutustua saksalaisen automerkki BMW:hen erilaisten näyttelyiden kautta, joissa kerrotaan merkin historiasta suhteessa modernin autoilun kehitykseen ajan yli.

Kiertokäynnin kohokohtiin lukeutuvat näyttelyt, video-esitykset, diakuvakokoelmat, sekä erilaiset filmit.

Nykyinen museo on lopputulosta vuonna 2008 tehdystä paikan perusteellisesta jälleenrakentamisesta ja uudelleenorganisoinnista, joka on saanut museolle kansainvälistä kiitosta ja huomiota.

BMW Museumin puitteissa näet kaikki merkin autot, moottoripyörät, ja moottorit, joita BMW on toimintavuosiensa aikana valmistanut, mukana myös monia prototyyppejä ja niiden taustalla olevia tarinoita.

Museon kiertäminen vie keskimäärin muutaman tunnin, ja se on helppo yhdistää naapurissa sijaitsevan BMW Welt nähtävyyden ja tehdaskierroksen kokemiseen.

5) Alte Pinakothek

Alte Pinakothek Munchen Saksa.

Alte Pinakothek on Munchenin vaikuttavin taidemuseo mitä tulee nähtävillä olevien mestariteosten määrään.

Vuonna 1836 kuningas Ludvig I:sen perustaman ja Leo von Kenzen suunnitteleman taidemuseon alkuperäisenä tarkoituksena oli antaa yleisölle mahdollisuus nähdä kuninkaallinen maalauskokoelma, joka sisältää useita töitä maailman tunnetuimmilta taiteilijoilta.

Kokoelma sai alkunsa 1500-luvulla, ja siihen kuuluu taidetta, jota kerättiin aina siihen saakka, kunnes museo perustettiin.

Keskeisimpiin museon edustamiin taiteilijoihin kuuluvat Albrecht Durer, Hieronymus Bosch, Hans Holbein, Raphael, Leonardo da Vinci, Tintoretto, Titian, Tiepolo, El Greco, Peter Paul Rubens, sekä Rembrandt van Rijn.

6) Frauenkirche

Frauenkirche on kaunis, gotiikan tyylisuunnan katedraali, joka oli aikoinaan asemaltaan vain massiivinen seurakunnan kirkko.

1400-luvulla rakennettu kirkko sai katedraalin aseman vasta 1800-luvun puitteissa.

Nykyään Frauenkirche on yksi koko Munchenin parhaiten tunnetuista maamerkeistä ja kaupungin kansainvälisistä symboleista.

7) KZ-Gedenkstätte Dachau

KZ-Gedenkstätte Dachau on pahamaineinen historiallinen keskitysleiri, joka sijaitsee pienin kylän puitteissa Munchenin laitamilla, paikalla, jossa aikoinaan (ennen keskitysleirin rakentamista) sijaitsi idyllinen taiteilijoiden yhteisö.

Kiertokäynnit tiloihin kertovat siitä julmasta kohtelusta ja eliminoinneista, joiden kohteeksi Hitlerin poliittiset viholliset, juutalaiset, sekä ei-saksalaiset asukkaat joutuivat.

Erityisesti tiloista löytyvät keskitysleirin aikakaudesta kertovat valokuvat valaisevat ytimekkäästi tätä taustaa.

Muistomerkkinä keskitysleireillä kuolleilla ja siellä vangittuina olleille operoiva nähtävyys on lyhyen S-bahn junamatkan päässä Munchenin keskustasta.

Voit tutustua keskitysleiriin joko omatoimisella kiertokäynnillä audio-oppaan kera, tai erityisesti valmennetun oppaan johdolla.

Useat muncheniläiset matkatoimistot järjestävät näitä kiertokäyntejä auktorisoitujen oppaiden johdolla, ja keskus itsessään järjestää kerran päivässä opastetun tutustumiskierroksen tiloihin.

8) Olympic Park

Olympic Park oli tapahtumapaikkana vuoden 1972 kesäolympiakisoille, jotka järjestettiin Munchenin kaupungissa.

Vaikka olympialaisia varjosti aikoinaan israelilaisiin urheilijoihin kohdistunut terroristihyökkäys, ne muistetaan myös merkittävistä urheilusaavutuksista kisojen aikana.

Voit kävellä olympiapuiston läpi, tutustua sen moderniin ja lumoavaan stadioniin, sekä käydä kokonaisuuteen kuuluvan olympiatornin huipulla ihailemassa näkymiä ympäröivään Munchenin kaupunkiin.

Torni sisältää nykyään pienikokoisen rock-musiikkimuseon, kuin myös huipputasoisen Restaurant 181 ravintolan, jota operoi Michelin-tähdellä palkittu kokki.

Olympiapuisto, joka löytyy BMW-museon vierestä, on vierailtavissa koko vuoden läpi.

9) Peterskirche

Peterskirche Munchen Saksa.Myöhäisen 1100-luvun aikana rakennettu Peterskirche, barokkityylisuunnan mestariteos on koko Munchenin vanhin kirkko, tarjoten kattavat näkymät koko kaupunkiin ja viereiselle Marienplatz-aukiolle.

Kirkossa ei ole olemassa hissiä, mutta käynti sen kirkontornin huipulla on käynnin arvoinen kokemus, sillä ylhäältä olevat näkymät yltävät hyvällä säällä aina niinkin kauas kuin alpeille saakka.

Kokonaisuutena Peterskirche on kaunis esimerkki keskiaikaisesta hengellisestä arkkitehtuurista, heijastaen kaupungin kasvua ja kehitystä.

Yksityiskohtainen kuvaus kirkon kehityksestä aikojen yli löytyy Peterskirchen ovien sisäpuolelta.

Kaiken muun ohella Peterskirche on yksi parhaista paikoista käydä katsomassa kuuluisa glockenspiel-esitys, sillä kirkko sijaitsee suoraan vastapäätä aukiota, jolla glockenspiel on nähtävissä.

10) Residenzmuseum

Residenzmuseum Munchen Saksa.

Residenzmuseum on mahtava 112-huoneen kokoinen palatsimainen museorakennus Max-Joseph Platz aukiolla, sisältäen historiallisia esineitä Wittelsbachien, alueen ensimmäisen hallitsijaperheen, aikakaudelta.

Voit käydä tutustumassa museon Wittelsbachien menneisyydestä kertovaan osioon, jossa esitellään tämän hallitsijaperheen menneisyyttä aina noin vuodelta 700 jKr. saakka.

Toisenlainen kierros keskittyy museon sisältämiin antiikki-esineistöihin, mukana kattavasti mm. antiikkikirjoja ja veistosteoksia.

Näkemisen arvoinen on myös Residenzmuseumin posliinikokoelma, majesteetillinen sisäpiha, ja Rococo-valtiosalit.

Pääsylipun hintaan kuuluu audio-opas, jonka avulla saat paljon lisätietoa kustakin näyttelyn osasta.


Huomaa, että Residenzmuseumin aarrekammioon käydään samasta sisäänkäynnistä, mutta siihen tutustumiseen tarvitaan erillisen pääsylipun osto.