Munchenin uusi raatihuone

Munchenin uusi raatihuone on yksi dramaattisimmista rakennuksista alueella, ja tarjoaa kohokohtana mm. Glockenspiel mekaanisen kellopelin.

Uutta raatihuonetta rakennettiin vuosina 1867 – 1909 itävaltalais-saksalaisen Georg von Hauberrisserin suunnitelmien pohjalta, jotka tukeutuivat uusgotiikan tyylisuuntaan, ja hakivat vaikutteita mm. Wienin raatihuoneesta.

Kaikkiaan kalkkikivinen uuden raatihuoneen rakennus kattaa 9159 m² kokoisen alan, koostuu yhteensä 400:sta huoneesta ja sen alueella on mm. kuusi sisäpihaa.

Marienplatz square Munich Germany

KUVA: Uuden raatihuoneen rakennukset kuvattuna Sankt-Peter-Kirche (Pietarinkirkko) rakennuksen tornista, joka sijaitsee Munchenin vanhan raatihuoneen rakennuksen vieressä.

Neue rathaus statue Munich Germany

KUVA: Uusgotiikan tyyliin tehty rakennus sisältää lukuisia hienoja yksityiskohtia, kuten kuvan ratsastajapatsas, joka esittää Baijerin regentti-prinssi Luitpoldia, joka oli alueen de facto hallitsija vuosina 1886 – 1912.

Neue rathaus inner courtyard Munich Germany

KUVA: Gargoili-yksityiskohta (fi.wikipedia.org/wiki/Gargoili) uuden raatihuoneen sisäpihalla ylöspäin kuvattuna. Sisäpihalla, jonna pääsee Glockenspielin alta menevältä portaalilta, toimii mm. Rathauskeller (www.ratskeller.com) ravintola.

rathaus glockenspiel Munich Germany

KUVA: Suosituin kohokohta uuden raatihuoneen rakennuksessa on sen 85 metriä korkeassa tornissa oleva mekaaninen kellopeli, joka tarjoaa kuvaelman Munchenin historiasta joka päivä kello 11, 12, ja 17 (joista viimeinen esitys ei ole tarjolla talvikautena marraskuu-helmikuu).

Rakennuksen 85-metriä korkean raatihuoneen tornin, nimeltään Münchner Kindl, kohokohta on Euroopan viidenneksi suurin mekaaninen tornikellopeli.

Kellopelin 43 kelloa soittavat neljää säveltä, ja kellopelin kuvaelma kattaa kokonaisuudessaan 32 erilaista hahmoa, joiden esittämistä Munchenin historiallisista tapahtumista tarjolla ovat “Schäfflertanz” sekä Baijerin Päärin Wilhelm V:n ja Lorrainen Renatan häiden turnajaiset vuodelta 1568.

Esitys kestää hieman alle 15 minuuttia, ja esitys loppuu mekaanisen huuhkajan, joka sijaitsee turnajaiskuvaelman yläpuolella, huhuiluun.

Uusi raatihuone toimii Munchenin kaupunginjohtajan ja kaupungin edustajiston toimi-ja kokoontumisrakennuksena.

Uusi raatihuone ja sen edustan Marienplatz toimivat suurten saavutusten juhlimispaikkana samaan tapaan kuin Kauppatori Helsingissä, siten että varsinkin voittoisat urheilijat ja joukkueet tulevat esittelemään saavutustaan koko kansalle raatihuoneen kaupunginjohtajan parvelta, joka sijaitsee tornikellopelin alla.

Tornissa toimii myös näköalakerros huipulla, jossa voit käydä katsastamassa yhdet kaupungin parhaista näkymistä hissillä, joka vie huipulle saakka.


Uuden raatihuoneen rakennuksessa toimii myös Marienplatz aukiolta sisäänkäytävä Munich Tourist Information Office (www.muenchen.de), josta voit saada tietoja paikallisilta turistioppailta kaikkiin kysymyksiisi, jotta saisit kaiken irti ajastasi Munchenissä.