Munchenin vanha raatihuone

Munchenin vanha raatihuone oli kaupungin valtuuston kokouspaikka aina vuoteen 1874 saakka.

Ensimmäinen versio vanhasta raatihuoneesta mainitaan niinkin varhain kuin vuonna 1310, jolloin se jo muodosti Marenplatz (joka tuolloin toimi eri nimellä) markkinapaikan itäisen päädyn.

Vuonna 1460 vanha rakennelma kuitenkin tuhoutui salaman aiheuttamassa palossa, ja nykyisen version vanhasta raatihuoneesta rakentaminen alkoi vuonna 1470 ja jatkui aina vuoteen 1480 saakka, katedraali-rakentajamestarin Jörg von Halsbachin myöhäis-gotiikan tyylisuunnan suunnitelmien pohjalta.

Alte rathaus Munich Germany

KUVA: Näkymä vanhalle raatihuoneen rakennuksille Marienplatz aukiolta.

Alte Rathaus King Louis Munich Gemany

KUVA: Myöhäisgotiikan tyylisuuntaa edustavan rakennuksen kohokohtiin kuuluvat kuvan Pyhän saksalais-roomalaisen valtakunnan keisarin Ludvig IV:n (vallassa 1328-1347) patsas sen läntisellä julkisivulla…

Alte Rathaus Henry the Lion statue Munich Germany

…ja Munchenin kaupungin perustajan, Baijerin herttuan Henrik Leijonan patsas itäisellä julkisivulla, jotka tosin lisättiin Konrad Knollin (de.wikipedia.org/wiki/Konrad_Knoll) suunnittelemina rakennukseen 1800-luvulla.

Raatihuoneen keskeisin osa on sen suuri Ganghofer halli, jonka suunnitteli arkkitehti Hans Wengler.

Rakennusta on muunneltu vuosisatojen kuluessa, ja mm. läntinen (Marienplatzin puolinen) julkisivu sai myöhäisen renesanssin tyylisen korjauksen vuosina 1778/79.

Arkkitehti Arnold Zenetti muutti julkisivuja edelleen historismus arkkitehtuurityylisuunnan mukaisemmiksi vuosina 1861 – 1864.

Kun Munchenin uusi raatihuone otettiin käyttöön vuonna 1874, vanhaa raatihuonetta alettiin käyttää pääasiassa edustuksellisissa tilaisuuksissa.

Vuonna 1934/35 rakennuksen pohjakerroksen läpi menevä jalkakäytävätunneli, jonka ensimmäinen versio oli 1870-luvulta, sai lopullisen gotiikan arkkitehtuurin muotonsa.

Vanha raatihuone vahingoittui pahoin Toisessa Maailmansodassa, ja se jälleenrakennettiin pääasiassa vanhaan gotiikan tyylisuunnan asuunsa vuosina 1953-1977.

Yksi vanhan raatihuoneen kohokohdista on sen 56 metriä korkea Talburgturm torni, joka on ollut osa vanhaa raatihuonetta vuodesta 1493, eli sen ensimmäisestä versiosta, saakka.


Tornissa toimii nykyään Ivan Steigerin kokoelmista koottu Lelumuseo (www.spielzeugmuseum-muenchen.de), joka tarjoaa näyttelyn, jonka kohokohtia ovat mm. vanhat mallirautatiet, amerikkalaiset ja eurooppalaiset nuket, ja tinalelut.