Musee de la Marine Toulon

Musee de la Marine Toulon esittelee välimerellistä merenkulun ja sotalaivaston historiaa.

Museo, jonka koko nimi on Musée National de la Marine eli Kansallinen merimuseo, on maakunnan suurin merenkulun historiaa esittelevä nähtävyys.

Rakennus, jossa museo sijaitsee, on ollut museokäytössä Ranskan ensimmäisen keisarikunnan ajoista, vuodesta 1814 saakka, ja sisäänkäynti tapahtuu vuodelta 1738 peräisin olevien Toulonin kuninkaallisen asevaraston entisen portin kautta, joka on siirretty nykyiselle paikalleen.

Musee de la Marine Toulon France

KUVA: Näkymä Musée de la Marine museon sisäänkäyntiporttiin, joka sijaitsee Toulonin kaupallisessa satamassa aivan (ulkopuolisilta suljetun) Ranskan laivaston tukikohdan portin vieressä.

Portti rakennettiin vuosina 1736-38 kuningas Ludvig XV:sta hovi-arkkitehdin suunnitelmien mukaisina, ja sen kohokohtiin kuuluvat doorilaiset pylväät (fi.wikipedia.org/wiki/Doorilainen_pylväsjärjestelmä) ja niiden päällä olevat Marsin, sodan jumalan, ja Minervan, strategian ja viisauden jumalan, patsaat.

Museo esittelee koko välimeren merenkulun historiaa esimerkiksi erilaisten mallilaivojen ja kaleerilaivojen (fi.wikipedia.org/wiki/Kaleeri) avulla.

Kokoelmiin esittelee myös laivanrakentamisen evoluutiota aina 1700-luvulta höyrylaivojen aikakauteen sekä modernien 1900-luvun sotalaivojen aikakauteen saakka.

Näyttely on järjestetty kronologiseen järjestykseen ja taltioi osaltaa myös Toulonin kuninkaallisen asevaraston ja historiallisen Flotte du Levant laivastotukikohdan taustoja.

Musée national de la Marine – Toulon
Place Monsenergue
Quai de Norfolk
83000 Toulon
www.musee-marine.fr/site/fr/toulon_presentation

Museo tarjoaa erilaisten pienoismallien ja laivamallien ohella muun muassa maalauksia ja luonnoksia, kirjeitä ja myös erilaisia laivoissa käytettyjä sotavarustuksia, kuten historiallisia tykkejä.


Museon kokoelmaan kuuluu myös Toulonin vanhankaupungin Le Bateaumonumentin esikuvana käytetty kuninkaallisen laivan keulakuva, vuodelta 1818.