Musee Fesch Ajaccio

Musee Fesch Ajaccio sijaitsee Palais Fesch palatsissa, ja tarjoaa kokoelman 1300-1800-luvuilta olevaa eurooppalaista taidetta.

Musée Fesch esittelee kardinaali Joseph Feschin elinaikanaan (1763-1839) keräämää laajaa taidekokoelmaa, ja hän olikin suuri taiteiden ystävä ja tärkeä niiden suojelija.

Parhaimmillaan hänen kokoelmansa, jonka pääpaino oli italialaisessa taiteessa, koostui yli 17 000:sta taideteoksesta, joista 16 000 oli maalauksia.

Musee Fesch Ajaccio France

KUVA: Näkymä Palais Fesch palatsin sisäpihalle, jonka kohokohtana on kardinaali Joseph Feschiä esittävä patsas. Palatsi sijaitsee lähellä muun muassa Ajaccion katedraalia.

Cardinal Fesch statue Ajaccio France

KUVA: Lähikuva kardinaali Feschin, joka oli Napoleon Bonaparten setä, patsaasta, jonka teki Gabriel-Vital Dubray.

Kaikki alkuperäisen kokonaisuuden muodostaneet teokset eivät ole tosin enää kokoelmassa, sillä osa niistä myytiin hänen perillisiensä toimesta, ja osan kardinaali myi itse ennen kuolemaansa.

Palais Fesch, jossa taiteteokset ovat näytillä, rakennettiin vuosina 1827-1837, ja koostuu corps de logis osiosta, ja siivistä, jotka muodostavat sisäpihan.

Musée Fesch on saanut kansainvälistä mainetta italialaisen taiteen kokoelmansa ansiosta, johon kuuluu töitä kaikista Italian taidetyylilajeista 1300-luvulta aina 1700-luvulle.

Ainoastaan Pariisin Louvrella on parempi kokoelma näytillä tässä suhteessa Ranskan mittakaavassa.

Kokoelmaan kuuluu myös mielenkiintoisia töitä flanderilaisilta, hollantilaisilta, saksalaisilta, ranskalaisilta, ja espanjalaisilta mestareilta, sekä erillinen Napoleon kokoelma, joka on omistettu kardinaali Feschille ja hänen suvulleen.

Naloleon huoneet ja niiden kokoelma sisältää suurelta osiltaan materiaalin, joka ei mahtunut Ajaccion Hôtel de Ville kaupungintalonSalon Napoleonien näyttelytiloihin.

Museon näyttelytilat ovat jakautuneet kahdenkymmenen huoneen ja neljän kerroksen alueelle, ja kokonaisuuteen kuuluu myös kirjasto sekä auditoriumi.

Näytillä oleviin teoksiin kuuluu töitä muun muassa mestareilta Sandro Botticelli, Titian, Giovanni Bellini, Lorenzo di Credi, Cosimo Tura, ja Bernini.

Maalausteosten ohella nähtävillä on myös muun muassa veistosteoksia, ja vaikuttavanoloinen pienoismalli Belle Poule-laivasta, joka toi kuolleen Napoleonin takaisin St Helena saarelta mantereelle.

Palais Feschin pohjois-siiven Fesch kirjasto koostuu noin 50 000:sta kirjasta, joista 8000 on kotoisin kardinaalin itsensä kokoelmasta.

Eteläisessä siivessä on imperiaalinen kappeli, joka lisättiin palatsiin vuosina 1857-60, ja jossa sijaitsee kardinaali Feschin ja muiden hänen perheensä jäsenien viimeinen lepopaikka.


Voit suunnitella käyntiäsi museossa etukäteen varsinkin sen virallisen nettisivuston avulla, osoitteessa www.musee-fesch.com.