Musee Picasso Pariisi

Musee Picasso Pariisi on maailman suurin Picassoa esittelevä näyttely, sisältäen muun muassa “Picasson Picassot”, teokset, joista taiteilija ei halunnut luopua elinaikanaan.

Picasso museo, joka avasi ovensa vierailijoille ensi kertaa vuonna 1985, sijaitsee Rue de Thorigny kadulla. Hôtel Salé, jossa museo sijaitsee, on yksi Pariisin maamerkeistä, jossa sen historian aikana sijaitsi muun muassa Venetsian tasavallan suurlähetystö vuosina 1668-88.

Museo, joka on maailman suurin Picasso museo, sisältää kaikkiaan 251 Picasson maalausta, 160 veistosteosta, 107 keramiikkatyötä, sekä yli 3000 grafiikkateosta, kuin myös kirjeitä, valokuvia, ja käsikirjoituksia, ja muuta teoksille kontekstia antavaa materiaalia.

Musee Picasso in Paris France

KUVA: Näkymä Picasso museon Hôtel Salé rakennukseen sen sisäpihalta. Rakennus, jonka suunnitteli Jean Boullier, valmistui vuonna 1659 Pierre Aubertille, jonka rikkauden taustalla oli oikeus kerätä veroa nimeltään “gabelle” (en.wikipedia.org/wiki/Gabelle) eli suolavero, josta palatsin nimi tulee, tarkoittaen “suolattu hotelli”.

Kuuluisin osa Musee Picasso Pariisi kokoelmaa on kuitenkin mestarin henkilökohtainen kokoelma omia töitään, ja hänen sanotaankin sanoneen “olen mahtavin Picassojen keräilijä maailmassa.”

Museo sisältää myös erittäin vaikuttavan kokoelman töitä jotka taiteilija teki 70-vuotissyntymäpäiviensä jälkeen (Picasso eli 91-vuotiaaksi).

Omien “Picasson Picassojen” lisäksi kokoelma sisältää myös muiden hänen arvostamiensa taiteilijoiden töitä, mukana mestareita kuten Cézanne, Renoir, Braque, Modigliani, sekä Matisse.

Yksittäisistä museon kokoelmissa olevista Picasson teoksista kohokohtia ovat muun muassa “Sininen Omakuva” (1901), “Kolme Naista Puun Alla” (1908), “Mahtava Alaston Punaisessa Nojatuolissa” (1930), sekä “Ristiinnaulinta (1930). Mukana on myös pitkään kadonneeksi luultu teos “Kompositio Perhosen Kanssa” (1932).

Suuri osa kokoelman Picasso teoksista tuli museon haltuun Picasson espanjalaisilta perillisiltä, maksuna perintöveroista joita Picasson omistamat kiinteistöt aiheuttivat perimäkunnalle mestarin kuoleman jälkeen vuonna 1973.

Musée Picasso on jaettu osioihin siten, että sisäänkäyntikerros ja toinen kerros ovat pääasiallista näyttelytilaa, ja toisessa kerroksessa on myös erityinen alue väliaikaisia näyttelyitä varten. Kolmas kerros sisältää Picasso kirjaston, sekä tutkijoiden käyttöön varatut dokumentti- ja arkistotilat.


Voit suunnitella käyntiäsi Pariisin Picasso museoon etukäteen sen internet sivujen kautta, osoitteessa www.musee-picasso.fr.