Museumsquartier Wien

Museumsquartier Wien on museokortteli aivan Wienin keskustassa, jossa on 60 000 m2 alueella tarjolla lähinnä modernia ja nykytaidetta eri muodoissaan.

MuseumsQuartier alue on uusi lisä Wienin kulttuurielämään, sillä se valmistui lopullisesti vuonna 2001, vaikka sen ensimmäinen rakennus, hovin tallirakennus, nykyisin “Messepalast“, valmistui jo 1700-luvun alussa.

Museokortteli yhdisteleekin upeasti vanhaa ja uutta, ja luo barokki-julkisivunsa (piilottaen sen modernit rakennukset) ansiosta taidokkaan siirtymän alueen viereisiin museorakennuksiin kuten Wienintaidehistorialliseen ja luonnonhistorialliseen museoon, ja toisaalta myösHofburgin palatsin taide-ja kansallisaarre kokoelmiin ja sen palatsimaisiin rakennuksiin.

MuseumsQuartier Vienna

KUVA: Näkymä MuseumsQuartier (www.mqw.at) museokorttelin barokkijulkisivuun sen pääsisäänkäynnin, Maria-Theresia aukion viereiseltä kohdalta. Pääsisäänkäynnin kohdalta, ennen sisäpihaa jossa museot ovat, löytyvät taidemuistoesinemyymälä sekä turismi-ja taidekirjoja myyvä kirjakauppa.

Leopold Museum Vienna AustriaKUVA: Leopold museon rakennus, jonka lasisillalta, joka yhdistää Kunsthallen ja Leopold museon, löytyy Cafe Leopold kahvila, jolla on kesäisin myös tarjolla ulkoterassi.

MUMOK Vienna

KUVA: MUMOK museon erikoinen monoliittinen rakennus, jonka edessä näkyvät geometrisesti muotoillut rakenteet ovat moderneja istuin-“penkkejä”, jotka paikalliset ovat ottaneet omakseen aina museon valmistumisesta vuonna 2001 saakka.

Kunsthalle Vienna Austria

KUVA: Muun muassa Wien Kunsthallen, Architekturzentrum Wienin (www.azw.at), ja Tanzquartier Wienin (www.tqw.at) sisältävä “Messepalast” rakennus on korttelin vanhin, (keisari Karl VI antoi toimeksiannon sen rakentamiseksi 1713), ja sen on suunnitellut (alunperin hovin talleiksi) yksi kuuluisimmista Wienin arkkitehdeista, Johann Bernhard Fischer von Erlach.

Zoom Childrens Museum Vienna Austria

KUVA: MuseumsQuartierissa on myös Zoom lasten museo (www.kindermuseum.at), joka on interaktiivinen museo, jossa lapset pääsevät tutustumaan tieteisiin, taiteisiin, arkkitehtuuriin, ja jokapäiväiseen kulttuuriin.

Korttelin rakennuksissa toimiviin museoihin kuuluvat Leopold museo, Museum of Modern Art Ludwig Foundation (MUMOK), Wien Kunsthalle, Tupakkamuseo, ja tiloissa toimii myös useita taidetta tekeviä yhteisöjä, kuten Wien Tanssikortteli, Quarter 21, ja Lasten Teatteri.

Näistä Leopold museo (www.leopoldmuseum.org) tarjoaa kokoelman modernia Itävaltalaista taidetta sekä maailman laajimman Egon Schiele kokoelman.

MUMOK (www.mumok.at) tarjoaa puolestaan yhden laajimmista modernia ja nykytaidetta Euroopassa, mukaanlukien töitä sellaisilta mestareilta kuin Picasso, Warhol, Joseph Beuys, Jasper Johns ja Roy Lichtenstein.

Tarjontaa täydentää MUMOK:ia vierustava Wien Kunsthalle(www.kunsthallewien.at), joka muodostaa keskuksen kansainväliselle ja Itävaltalaiselle modernille taiteelle jota on tehty vuodesta 1945 eteenpäin.

MuseumsQuartier alue toimii museoiden tarjonnan lisäksi varsinkin jokavuotisen Wienin festivaaliviikkojen (www.festwochen.at) yhtenä keskuksena.