Mustalahden satama Tampere

Mustalahden satama Tampere on ollut tärkeä satamapaikka kaupungin perustamisesta saakka, ja tarjoaa ravintolan, kahvilan, tanssipaviljongin, risteilypalveluita, sekä 40-paikkaisen vierasvenesataman.

Ihanteellisella paikalla, aivan Särkänniemen huvipuiston ja Näsinpuistonvälisellä alueella sijaitseva Mustalahti on ollut yksi kaupungin keskeisimmistä satamista kaupungin perustamisesta alkaen vuonna 1779.

Alkuun satama toimi Tampereen tärkeimpänä puutavaran vastaanottopaikkana ja vilkkaana torialueena, ja virallisen satama-alueen perusteita, laitureiden muodossa, alettiin rakentaa Mustaanlahteen 1830-luvun aikana.

Mustalahden satama Tampere

KUVA: Näkymä satama-alueen ravintola, kahvila, ja risteilyvenesatama-osuuteen, kuvattuna näköalatorni Näsinneulasta. Satama on saanut nimensä sen sysimustan oloisesta vedestään.

Tampereen Mustalahden satama

KUVA: Satama-aluetta nähtynä Särkänniemen huvipuiston lipunmyyntialueen vierestä, kohti Näsijärveä.

Warvitar Mustalahden satama Tampere

KUVA: Satamasta on mahdollista osallistua risteilyille eri puolille Näsijärveä, ja kauemmaskin. Kuvan alus on M/s Warvitar (www.warvitar.fi), vuonna 1923 valmistunut tilausristeilykäytössä oleva laiva.

Nykyisen muotonsa satama-alue sai 1900-luvun alussa, kun paikkaa tasattiin ja kiveä ajettiin Mustanlahden täytteeksi.

Uudistunut satama eli kulta-aikaansa maailmansotien välisenä periodina Näsijärven laivaliikenteen vilkastuessa, mutta höyrylaiva Kurun (fi.wikipedia.org/wiki/HL_Kuru) uppoaminen ja 138 ihmisen kuolema Siilinkarin edustalla vuonna 1929 johti sisävesien höyrylaivaliikenteen suosion laskuun.

Kun puutavaraliikenne loppui Mustassalahdessa vuonna 1963, satamaa käyttämään jäi pääasiassa vain tilausristeily-laivoja, sekä nykyään ainoana reittiliikenne perinnettä satamassa ylläpitävä höyrylaiva M/S Tarjanne (www.runoilijantie.fi).

Tilausristeilyjä Näsijärvelle voi tehdä ainakin laivojen M/s Warvitar, M/S Wellamo (www.kuutar.fi/ms-wellamo/), sekä M/S Intti (www.inttilaiva.fi) avulla.

Hyvä paikka tutustua sataman tunnelmaan on sen Ravintola Kaisla, joka on tunnelmallinen kesäravintola, jonka yhteydessä toimii myös Tanssipaviljonki Reuhari.

Pienempään nälkään ja janoon satamasta löytyy terassilla varustettu Kahvila Korte, joka tarjoaa niin Ingmanin jäätelöannokset, pikkusuolaiset leivät, kuin makeat leivonnaisetkin.

Kesäkauden aikana Mustalahti täyttyy tapahtumista, joihin kuuluvat lavatanssit, erilaisia markkinoita, ja ohjelmaa, kuten musiikkia ja esittävää taidetta.


Voit tutustua sataman palveluihin ja tapahtumiin lähemmin sen virallisilta nettisivuilta, osoitteessa www.mustalahti.info.