Musumägi suutelumäki Tartto

Musumägi suutelumäki Tartto on toomemägi puiston osana oleva näköalakukkula, jonne paikallisen perinteen mukaan sulhaset kantavat morsiamensa häiden jälkeen.

Suutelumäki sijaitsee lähellä Tarton tuomiokirkon jäljelläolevia rakennuksia, sekä aivan Tarton uhrikiven vieressä, alueella Toomemägi puistoa, josta löytyy myös lukuisia monumentteja ja idyllisiä patsaita Viron historiallisille merkkihenkilöille.

Musumägi suutelumäki Tartto

KUVA: Näkymä ylös Musumägi kukkulalle ja sen laella olevalle näköalatasanteelle Tarton uhrikiven vierestä.

Suutelumäki Tartto

KUVA: Näkymä Musumäen näköalatasanteelta alas, ympäröivään syksyiseen Toomemäen puistoon.

Musumägi lukot näköala Tartto

KUVA: Osana suutelumäelle morsiamen kantamisen traditiota on myös paikallisessa tarton-venäläisessä kulttuurissa kuvassa näkyvien lukkojen asettaminen näköalatasanteen tankoihin, merkkinä naimisiinmenon siteistä.

Musumägi (eli suomeksi “Suutelumäki”) rakennettiin osaksi Tarton Toomemägi puistoa sen jälkeen kun Venäjän keisari Paavali I (fi.wikipedia.org/wiki/Paavali_I) lahjoitti alueen Tarton yliopiston käyttöön.


Alue oli aikaisemmin laidunmaa käytössä, mutta siitä tuli suosittu julkinen puisto 1800-luvun aikana, kun alueella ollut Kassitoome hiekkakuoppa muutettiin kokonaisuudessaan viheralueeksi.