Muumimuseo Tampere

Muumimuseo Tampere (Tampereen taidemuseon Muumilaakso) on yli 2000 teoksen museo kirjailija ja taiteilija Tove Janssonin alkuperäisistä muumi-aiheisista teoksista.

Muumilaakso museo Tampere, joka avattiin yleisölle vuonna 1987 ja sijaitsee aivan Tampereen keskustassa, kaupunginkirjasto Metsonalakerrassa, perustuu Tove Janssonin elämäntyönä tekemiin muumikirjoihin.

Museon tarve syntyi Tove Janssonin, Tuulikki Pietilän ja Pentti Eistolan 1986 Tampereen kaupungille ja Tampereen taidemuseolle tekemän lahjoituksen ja muumikirjallisuuden kansainvälisen suosion myötä (Janssonin teoksia on käännetty kaikkiaan 40 kielelle).

Muumimuseo Tampere

KUVA: Kuvan pronssinen, puoli metriä korkea muumipatsas vuodelta 2005, on aivan Muumimuseon sisäänkäynnin edustalla. Teos, joka juhlisti 60-vuotispäiviä ensimmäisestä Tove Janssonin Muumikirjasta, on kuvanveistäjä Matti Kalkamon tekemä, professori Tuulikki Pietilän valmistaman mallin mukaan, ja sen jalustana on miljoonia vuosia vanha kivettynyt madagaskarilainen puu.

VIDEO: Muumilaakso taidemuseon esittelyvideo.

Museon noin 2 000 teoksen ytimen muodostavat Janssonin tekemät alkuperäiset muumikuvitukset, mutta kohokohtiin kuuluvat myös Tuulikki Pietilän rakentamat kolmiulotteiset kuvaelmat.

Kohokohdista esiin nousee varsinkin museon sininen, viisikerroksinen muumitalo, jonka rakensivat Tuulikki Pietilä, Pentti Eistola, ja Tove Jansson.

Rakennus, jossa Muumilaakso museo sijaitsee, Reima ja Raili Pietilän suunnittelema Tampereen pääkirjasto, “Metso”, on arkkitehtuurinennähtävyys itsessään.

Museolla on oma myymälänsä, Muumilaakson kauppapuoti, joka on avoinna museon aukioloaikoina. Tarjolla oleviin tuotteisiin kuuluvat esimerkiksi…

  • muumikirjat,
  • erilaiset muumituotteet, sekä
  • muitakin lahjatavaroita.

Tampereen taidemuseon Muumilaakso
Hämeenpuisto 20
Tampere
inter9.tampere.fi/muumilaakso/

Kauppapuodilla on olemassa myös nettikauppa, osoitteessa www.moominvalleyshop.com.


Voit tutustua Muumilaakso museon näyttelyihin, joihin tutustuu noin 40 000 kävijää vuodessa, nähdä kuvia sisältä, ja lukea museon historiasta paikan virallisten nettisivujen avulla.