Mykonos Kreikka nähtävyydet

Mykonos Kreikka nähtävyydet parhaimmistoon kuuluvat Mykonoksen arkeologinen museo, Panagia Paraportiani kirkko, Mykonoksen tuulimyllyt, pikku-venetsia, sekä Aigeianmeren merimuseo.

Mykonoksen arkeologinen museo, jonka suunnitteli Alexandros Lykakis uusklassiseen tyyliin, rakennettiin vuonna 1902.

Museo tunnetaan varsinkin sen sisältämästä kokoelmasta esineitä vuonna 1898 Rheneian saarekkeelta tehdyistä arkeologisista löydöksistä, muodostuen etupäässä 400-luvulta e.Kr. peräisin olevista objekteista.

Muilta osin museon kokoelman kohokohtiin kuuluu laaja valikoima vaaseja aina esihistorialliselta hellenistiselle periodille, hautapatsaita, sekä Rheneian hautakammio uurnia.

Panagia Paraportiani kirkko, kuuluisin saaren noin 250:stä kirkosta, jonka rakennustyöt aloitettiin vuonna 1425 ja saatiin päätökseen vasta 1600-luvulla, sijaitsee Choran kylässä osana Mykonoksen saarta.

Kirkon nimi, Paraportiani, tarkoittaa kirjaimellisesti “sivuportti”, ja tulee nimenä siitä, että kirkko sijaitsi aikanaan (nykyisellään tuhoutuneen) keskiaikaisen linnoituksen sisäänkäynnin vieressä.

Paraportianin kirkko on erikoinen varsinkin johtuen sen arkkitehtuurista, muodostaen yhden kokonaisuuden kaikkiaan viidestä historiallisesta kirkosta.

Kirkoista neljä (Saint Estathios, Saint Sozon, Saints Anargyroi, ja Saint Anastasia) muodostavat pohjakerroksen ja viides kirkko on rakennettu näiden neljän päälle, niiden muodostamalle perustalle.

Mykonoksen tuulimyllyt, joita on nykyisin kaikkiaan 16, sijaitsevat Mykonoksen kylän, saaren pääkylän, ohessa.

Mykonoksen kylän satamaan saavuttaessa tuulimyllyt ovat itse asiassa ensimmäiset silmiin tulevat rakennelmat, sillä ne sijaitsevat kylää ylikatsovan kukkulan päällä.

Suurin osa tuulimyllyistä, joita käytettiin varsinkin vehnän jauhantaan, rakennettiin 1500-luvun aikana venetsialaisten toimesta, mutta rakennustyöt niiden suhteen jatkuivat aina varhaiselle 1900-luvulle saakka.

Yksi tuulimyllyistä on muutettu museoksi, ja sen avulla voi tutustua myös alueen tuulimyllyjen historialliseen kalustukseen ja toimintaan.

Pikku-venetsia on nimensä mukaisesti venetsialaistyylisesti aivan vedenrantaan rakennettu kaupunginosa, jonka talot myös arkkitehtuurillisesti on tehty esikuvansa inspiroimana.

Ainutlaatuinen kaupunginosa, jonka virallinen nimi on Aleukantras, sijaitsee Mykonoksen kylän sataman itäisellä puolella, alkaen Aleukantraksen rannalta ja jatkuen aina historiallisen linnoituksen alueelle saakka.

Mykonos Kreikka nähtävyydet kohokohtiin sisältyy myös Aigeianmeren merimuseo, joka on ollut toiminnassa vuodesta 1985 ja tunnetaan parhaiten sen tarjoamasta kokoelmasta mallilaivoja esi-minoalaiselta periodilta aina 1800-luvulle.

Mallilaivojen ohella museon kohokohtiin kuuluvat Mykonoksen saaren historialliseen merenkuluun liittyvät antiikkiset esineet, kuten antiikkiset merikuljetus dokumentit, harvinaiset kaiverrustyöt ja merikartat, historialliset navigationaaliset instrumentit, sekä kokoelma harvinaisia kolikoita.


Museorakennus, joka sijaitsee Tria Pigadian kaupunginosassa Mykonoksen kylää, on myös sinällään mielenkiintoinen, perinteistä 1800-lukulaista Mykonoslaista tyyliä oleva talo, joka kuului yhdelle saaren historiallisista sankareista, Nikolaos Sourmelikselle, kauppalaivan “Enosis” kapteenille.