Myllymuseo Juuka

Myllymuseo Juuka on hyvin säilynyt museoalue, joka dokumentoi Juuanjoen Herralankosken myllytoimintaa aina 1870-luvulta.

Myllymuseo sijaitsee osana historiallista Puu-Juuka aluetta, Juuan kirkonkylän keskustassa.

Museo ja sen rakennukset dokumentoivat Juuanjoen Herralankosken historiallista myllytoimintaa, jonka kultakausi alueella oli varsinkin periodi vuodesta 1870 aina 1950-luvulle saakka.

Museon nykyiset rakennukset ovat pääosin 1930-luvulta, ja alueella on museoituina rakennuksina mylly, myllärin tupa, aitta sekä sauna.

Myllymuseo Juuka

KUVA: Näkymä Juuan Myllymuseon varsinaisen historiallisen myllyn rakennuksille sisäänkäyntiin. Museo on avoinna kesäisin, mutta voit ihastella myllyrakennuksia ympärivuotisesti sen piha-alueelta.

Haaveiden silta Myllymuseo Juuka

KUVA: Myllymuseon alueeseen kuuluu hieno Haaveiden silta, kuvassa, jonka vihki aikanaan käyttöön Juuan kunnan pitkäaikainen ystävä Eeva Ahtisaari, Suomen entisen presidentin (1994-2004) Martti Ahtisaaren puoliso.

Juuan Myllymuseo

KUVA: Museo-alueeseen kuuluu myllyn kunnostettu vanha uittoränni, pituudeltaan kaikkiaan 193 metriä, sekä lasten leikkikenttä ja mattojen pesupaikka.

Yksi museon kohokohdista on Herralankoskea myötäilevä 193 m pitkä uittoränni, joka oli käytössä aina 1950-luvulle, ja jota myötäillen voit kävellä museoalueen ympäri.


Museo on ollut toiminnassa 1970-luvulta saakka, jolloin alue saatiin säilytettyä ja museoitua kotiseutuyhdistys Juuka-seuran (www.juukaseura.com) ansiokkaasta toimesta.