Naantalin nähtävyydet

Naantalin nähtävyydet kohokohtia ovat Naantalin kirkko, Presidentin kesäasunto Kultaranta, Muumimaailma, Naantalin Kylpylä ja Laivahotelli, ja höyrylaivaristeily Turkuun.

Naantalin kirkko (naantalinseurakunta.fi) on kaupungin merkittävin, keskiaikainen harmaakivikirkko, joka toimi aikoinaan Naantalin luostarin kirkkona.

Naantalin birgittalaisluostarin, nimeltään Vallis Gratiae (Armon Laakso) rakennukset, joiden osa kirkko oli, valmistuivat 1462, kahden vuosikymmenen rakennustyön jälkeen.

Luostarilla ja sen kirkolla oli keskeinen merkitys siihen, että rakennusten yhteyteen alkoi kasvaa asutusta, josta nykyinen Naantalin kaupunki polveutuu.

Rakennuksen kohokohtiin varsinkin korkea kellotorni, joka on myöhempää tekoa (1790-luvulta), kirkon veistokset, joista merkittävin on naispyhimys veistos, jonka on arveltu esittävän Pyhä Katariina Aleksandrialaista, sekä Ruotsin kuningattaren Katariina Jagellonican kirkolle lahjoittama maalaus, joka esittää Neitsyt Mariaa ja Jeesusta.

Voit tutustua kirkkoon myös virtuaalisesti ennen käyntiä osoitteessa www.naantalinseurakunta.fi/virtuaaliesitys .

Presidentin kesäasunto Kultaranta on yksi suosituimpia ja kuuluisimpia nähtävyyksiä Naantalissa noin 18 000 vuosittaisen kävijän voimin.

Naantalin kesäisistä kävijöistä kuuluisin on juuri Suomen Tasavallan Presidentti, joka viettää Kultarannassa vuosittain ajan noin 10. kesäkuuta aina elokuun puoleen väliin.

Alue koostuu Villa Kultaranta huvilasta, jota ympyröi sen 16 hehtaarin puistomainen puutarha-alue nimeltään “Medaljonki”, ja jonka kohokohtia ovat sen 3,500 ruusua.

Kultarannan puutarhaan voi tutustua omatoimisesti kesäaikaan yleisövierailuille varatuilla ajoilla.

Paras tapa tutustua paikkaan on kuitenkin opastetuilla kierroksilla, joilla kuulet myös huvilan historiaa ja rakennukseen liittyviä tarinoita. Kiertokäyntejä organisoi Naantalin Matkailu (www.naantalinmatkailu.fi).

Naantalin nähtävyydet parhaimmistoa on myös Muumimaailma (muumimaailma.fi), joka on teemapuisto ja Naantalin suosituin nähtävyys 281,402 vuosittaisella kävijällä, ja jonka erikoisuutena ovat varsinkin aasialaiset vieraat, joista osa haluaa mennä naimisiin juuri Muumimaailmassa.

Teemapuisto on tehty varsinkin lapsia silmälläpitäen Tove Janssonin Muumikirjojen pohjalta ja teemoista, kohokohtina mm. Muumien talo, Hattivattien luola, ja Emma teatteri.

Muumimaailmassa on helppo käydä, sillä se sijaitsee aivan Naantalin keskustan läheisyydessä, Kailon saaressa, ja paikassa käynti on helppo yhdistää Kultarannassa käyntiin, sillä paikkojen välillä etäisyyttä on noin 500 metriä.

Naantalin Kylpylä ja Laivahotelli (naantalispa.fi) on suosituin Naantalin, joka kaupunkina on tunnettu kylpylöistään vuodesta 1723, suosituin kylpyläkompleksi.

Ennen Naantalin Kylpylän perustamista vuonna 1984, paikka tunnettiin vuodesta 1863 Nunnalahdelle rakennetusta maankuulusta kylpylästä, jonka hoitoihin kuului Naantalin Viluluodon ‘ihmeitä tekevä’ terveysvesi ja savihoidot.

Naantalin Kylpylä toimii sekä suosittuna kokous- että lomakeskuksena, jonka nähtävyyksiin on vuodesta 2002 kuulunut myös kylpylän viereen pysyvästi telakoitu 120-metrinen Sunborn Princess Yacht -hotellilaiva.

Kylpylän kohokohtiin kuuluvat sen kaksi isoa allasta, kaksi roomalaista allasta, hierovia suihkuja sekä ulkoallas, kymmenet hierontamuodot perinteisestä hieronnasta kasvo- ja vartalohoitoihin, Fitness Center, ja Suomen ensimmäinen Café Mövenpick.

Höyrylaivaristeily Turkuun (www.ukkopekka.fi/fi/ukkopekka) on ainutlaatuinen kokemus Suomessa, sillä maan rannikon ainoa jäljellä oleva höyrylaiva, S/S Ukkopekka risteilee ainoastaan kesäistä reittiä Naantali-Turku-Naantali (Turku sijaitsee noin 15 km päässä Naantalista).

Alus on tehty vuonna 1938 ja mukaan risteilylle se voi ottaa maksimissan 199 matkustajaa.


Yksi laivan kohokohtia on sen ravintola, jossa asiakaspaikkoja on 143, ja jonka salongin yksityiskohtiin kuuluu 52 hienoa messinkipuitteista ikkunaa jotka ovat peräisin alkujaan vanhasta puolalaisesta matkustajarahtilaivasta.