Nähtävyydet Itäsuomi kohokohtiin kuuluvat Koli, Bomban karjalaiskylä, Pielisen risteily, Puijon torni, sekä Savonlinnan Olavinlinna.
Kolin kansallispuisto sisältää yhden Suomen kuuluisimmista vaara-alueista, jonka huipuilta näkyvät näkymät, varsinkin Pielisen yli, on lueteltu keskeisiksi Suomen kansallista identiteettiä kuvastaviksi maisemiksi.
Kolin maisemat ovat innoittaneet varsinkin 1800-luvulta lähtien suomalaisia taiteilijoita ja kirjailijoita, mm. Jean Sibeliusta, Juhani Ahoa, I. K. Inhaa sekä erityisesti Eero Järnefeltiä.
Koli näkymät Pieliselle.
Kolin (koli.fi) erikoispiirteisiin kuuluvat sen koostumus valkoisesta kvartsista, jotka muodostavat paljaita valkoisia kalliopintoja osalle Kolin vaarojen huipuista, tuoden mieleen lumihuippuiset vuoret.
Kolilla toimii myös hotelli, ravintoloita, ja baareja, ja se on kehittynyt merkittäväksi loma-alueeksi Itäisessa Suomessa.
Bomba (Nurmes).
Bomban karjalaiskylä (bomba.fi) ja sen keskeisin rakennus Bomban talo, on merkittävä itäsuomalaista karjalaiskulttuuria elävästi esittelevä kokonaisuus.
Bomban talo on rakennettu perinteiseen karjalaistyyliseen arkkitehtuuriin, jossa suurista ja pyöreistä tasapaksuisista hirsistä on tehty talon runko pitkin sulkanurkin ilman, että rakenteeseen on käytetty yhtään rautanaulaa tai rautaisia sideosia.
Bomban talo on kopio Jegor Bombin rakentamasta vuoden 1855 kuuluisasta karjalaistalosta. Se valmistui 1978, samaan aikaan sitä ympäröivän karjalaista kulttuuria esittelevän karjalaiskylän kanssa.
Karjalaiskylässä on mm. ravintola, oluttupa, kesäterassi, kesätori, 50 hotellihuonetta, kokous-, näyttely- ja safaritalo Kalevan Hovi, kesäteatteri sekä läheisessä niemessä tsasouna, joka on ortodoksisen rukoushuoneen nimitys Karjalan murteella.
Kylpylähotelli Sokos Hotel Bomba.
Sokos Hotel Bomban (sokoshotels.fi/sokoshotelbomba) hotelli- ja ravintolapalvelut, kylpylä ja ohjelmapalvelut sijaitsevat karjalaiskylän välittömässä läheisyydessä.
Pielisen risteily (koli.fi/Risteilyt) on monille Itäsuomeen tutustuvalle keskeinen nähtävyys, sillä Pielisen merkitys on ollut alueen kehitykselle olennainen, ja Pielisen näkymät ovat monilta osin ydinosa suomalaista kansallismaisemaa.
Suvityttö-vesibussi.
Risteily on kesällä helppo yhdistää esimerkiksi Kolin käyntiin, sillä mm. Suvityttö-alus tekee maisemaristeilyjä Pielisen laineille kesäkuun lopulta aina elokuun alkuun saakka.
40-paikkainen vesibussi Suvityttö kuljettaa myös matkustajia Kolin sataman ja Vuonislahden sataman välillä (kesäkaudella maanantaista lauantaihin iltapäivisin).
Reitti kestää yhteen suuntaan matkana 30 minuuttia. Vuonislahti-Koli edestakainen matka kestää 3 tuntia, jättäen Koliin tutustumiseen aikaa parin tunnin verran Laivan aikataulujen suunnittelussa on otettu huomioon junayhteys Vuonislahteen, joten Kolille saapuessa voi hyödyntää juna-laivayhteyttä.
Puijon torni (Kuopio).
Puijon torni (puijopeak.fi) on yksi merkittävimmistä matkailu nähtävyyksistä Itä-Suomen suurimmassa kaupungissa, Kuopiossa.
Torni valmistui vuonna 1963, ja se on korkeudeltaan 75 metriä, ja sen kukkulan laella oleva sijainti antaa sille aseman 224 metriä Kuopion Kallaveden yläpuolella.
Tornin ja nähtävyydet Itäsuomi kohokohta ovat paikan näköalatasanteelta avautuvat huikeat itäsuomalaiset maisemat, joissa vuorottelevat siniset järvivedet ja vihreät saaret, sekä tornin pyörivä ravintola, jonka kierros ympäri kestää noin puolesta tunnista yhteen tuntiin.
Puijon tornin ravintola.
Tornille on helppo päästä, sillä se sijaitsee noin 1,5 kilometrin päässä Kuopion keskustasta. Ylös torniin pääsee kahdella hissillä, ja halutessasi voit myös kiivetä ylös asti portaita pitkin.
Nähtävyydet Itäsuomi parhaimmistoa on myös Savonlinnan Olavinlinna (visitsavonlinna.fi/olavinlinna/), josta on myös aikojen kuluessa käytetty nimiä Savon linna sekä Uusilinna. Se on maailman pohjoisin keskiaikainen kivilinna sekä yksi itäisen Suomen keskeisiä turistikohteita.
Olavinlinna (Savonlinna).
Linnan rakentamisen aloitti tanskalaissyntyinen ritari Eerik Akselinpoika Tott, ja linnan rakennuksista päälinna valmistui vuonna 1483. Valmistumisensa jälkeen linnan ympärille alkoi kasvaa nopeasti asutuskeskus, ja kaupunkioikeudet Savonlinna sai vuonna 1639.
Nykyisin linna toimii ympäri vuoden auki olevana turistikohteena ja linnanmuseona, ja sen suurella linnanpihalla järjestetään jokakesäiset, maailmankuulut Savonlinnan Oopperajuhlat (operafestival.fi).