Napa Valleyn nähtävyydet

Katsaus Yhdysvaltain Kalifornian osavaltion Napa Valleyn alueen parhaisiin nähtävyyksiin, mukaanlukien Napa ARTwalk, Skyline Wilderness Park, sekä di Rosa taidemuseo.

Ei ole epäilystäkään siitä, mikä on tehnyt Napa Valleyn alueesta kuuluisan: viini.

Napa Valley Kalifornia Yhdysvallat.

Koska Napa Valley sisältää yli 400 viinitilaa, viininmaistelupaikkojen löytämistä ei voi tehdä paljon helpommaksi kuin mitä se on täällä.

Mutta kun valmistelet matkaasi alueelle, sinun kannattaa varata aikaa muuhunkin tekemiseen ja kokemiseen kuin vain viinin maistelu.

Napa Valleyn välimerellinen ilmasto tarjoaa usein aurinkoisia taivaita keskellä talveakin, joten voit tutustua alueen ympäristöön ideaalisissa olosuhteissa vuoden läpi.

Yksi hyvä tapa aloittaa päivä Napa Valleyssä on patikointi Skyline Wilderness Park -puistossa tai vaikkapa käynti Bale Grist Mill State Historic Park -puistossa, jossa pääset näkemään suurimman vesirattaan tällä puolen Mississippi-jokea.

Gourmet piknik-aineksia myydään esimerkiksi Oxbow Public Market -markkinoilla, ja voit nauttia upeista aterioista myös Napa Valley Wine Train -junaretken kyydissä.

Päivän päätteeksi voit nauttia live-konserteista Napan historiallisen keskustan Uptown Theatren tiloissa, tai käydä katsomassa viimeisimpiä Hollywood-julkaisuja St. Helenan keskustan Cameo Cinema elokuvateatterissa.

1) Yountville Art Walk

Yountville Art Walk taideteos Napa Valley Yhdysvallat.

Yountville Art Walk -taidekävely on hauska ja värikäs kiertokävely 29 eri veistosteoksen parissa, kiertäen Yountvillen yhdestä päädystä toiseen.

Useimmat taideteoksista ovat myynnissä, ja osa myyntihinnasta menee paikallisen taidekulttuurin ja -tapahtumien tukemiseen.

Voit katsoa taidekävelyn reitin etukäteen, ja tutustua siihen Napa Valleyn lomasi yhteydessä kun sinulle jää ylimääräistä aikaa.

Toisaalta veistosteokset ovat helppoja löytää Yountvillestä ilman etukäteistyötäkin, suuren osan sijaitsessa kylän pääväylän, Washington Streetin, varrella.

2) Napa ARTwalk

Napa ARTwalk taideteos Napa Valley Kalifornia Yhdysvallat.

Napa ARTwalk -taidekävely tarjoaa mahdollisuuden nähdä taidetta käymättä sisällä museossa. Samalla opit suunnistamaan Napa Valleyn yhdessä tärkeimmistä kaupungeista, Napassa.

Taideteokset on strategisesti levitetty läpi Napan keskustan, joten niiden välejä on helppo suunnistaa omaan tahtiin, laittaen väliin vaikkapa shoppailua, ruokailuja, sekä baarikäyntejä.

Kokonaisuus on ladattavissa kokonaisuudessaan kartan muodossa netistä, mukana teosten kuvauksia taiteilijoiden itsensä kertomana. Löydät teokset toisaalta helposti ilman etukäteissuunnitteluakin keskustan alueelta.

Napa ARTwalk alkoi ohjelmana vuonna 2009, ja sen kokoonpano taideteosten suhteen vaihtuu parin vuoden välein, joten vaikka edellisestä käyntikerrastasi alueella on kulunut aikaa, tämä nähtävyys on aina tuore kokemus.

3) Skyline Wilderness Park

343 hehtaarin kokoinen Skyline Wilderness Park -puisto on sekä paikallisten että turistien suosima nähtävyys, jossa voi patikoida, grillata ruokia, syödä piknik-eväitä, ja leiriytyä yön yli.

Vaikka puisto on suosittu nähtävyys, ei ole tavatonta kulkea aluetta ristiin rastiin pitkäänkin näkemättä muita kulkijoita, mutta toisaalta mahdollisuudet ovat aina hyvät eläinten kuten kauriiden, hanhien, ja villikalkkunoiden näkemiseen.

Puistoon sisältyy yhteensä yli 40 km polkuja, joten voit valita päivän viettotavaksi kaikkea rauhallisen patikoinnin ja kunnon kuntoilun välillä.

Puistosta, jonne on sisäänpääsymaksu (sisäänpääsymaksuun kuuluu puiston kartta), näkee hyvällä säällä aina San Francisco Bayn seudulle saakka.

4) Napa Valleyn viinijunaretket (Napa Valley Wine Train)


Vapa Valleyn viinijunaretki on uniikki tapa tutustua tähän Yhdysvaltain tunnetuimpaan viinintuotantoalueeseen.

Suurin osa toteutettavista retkistä tehdään restauroiduilla Pullman-junanvaunuilla, jotka valmistettiin alunperin vuonna 1915.

Aikanaan edistynyttä suunnittelua edustaneet junanvaunut olivat Northern Pacific Railwayn ensimmäisen luokan vaunuja, ja sisälsivät moderneja ominaisuuksia kuten sähkövalot, höyrylämmityksen, ja kaarelliset ikkunat.

Nykyään vaunut ovat ainoa tapa nähdä Napa Valley junan kyydistä, kokemusta parantessa matkan varrella tarjoiltava gourmet-ateria.

Rautatielinja Napa Valleyn läpi valmistui vuonna 1864, alkujaan kuljettamaan kävijöitä Calistogan lomakylään.

Nykyään junan reitti kattaa 57 km pituisen reitin Napan keskustasta St. Helenaan ja takaisin, joka kestää matkana noin kolme tuntia.

5) di Rosa taidemuseo

di Rosa taidemuseo Napa Valley Kalifornia Yhdysvallat.

Rene di Rosa oli henkilö, joka toi viinirypäleet 1960-luvulla Carneroksen alueelle, mutta lopulta nykytaiteesta tuli hänen toinen intohimonsa.

87 hehtaarin kokoinen di Rosa taidemuseo on kotipaikka maailman parhaalle kokoelmalle Bay Arean taidetta.

Kokoelmaan kuuluu yhteensä lähes 2000 teosta 800:lta taiteilijalta, joiden esittelemiseen di Rosalla on kolme galleriaa ja veistospuisto, kokonaisuuteen kuuluessa myös 14 hehtaarin järvi sekä villieläinten suojelualue.

Gatehouse Gallery on avoinna ilman etukäteisvarausta, mutta muihin kokoelman osiin pääsee tutustumaan vain etukäteisvarauksen kautta opastetulla kiertokäynnillä.

Huomaa, että di Rosa on suljettu maanantaisin ja tiistaisin.

6) Bale Grist Mill State Historic Park

Vuonna 1846 rakennettu Bale Grist Mill -mylly sisältää yhden Yhdysvaltain suurikokoisimmista vesirattaista.

Täysin entisöity vesivoimainen mylly pystyy edelleen jauhamaan jauhoja vanhanaikaisella metodilla, hyödyntäen alkuperäistä sarjaa ranskalaisia Buhr-myllykiviä.

Kokonaisuuteen järjestetään kiertokäyntejä ja paikasta kertovia esityksiä viikonloppuisin, tarjoten kävijöille maukkaan katsauksen alueen menneisyyteen.

Myllynkäytön esityksen jälkeen tiloissa tulee tarjolle tuoreesti jauhettuja tuotteita, mukaanlukien polentajauhoja, maissijauhoja, spelttijauhoja, ruisjauhoja, tattarijauhoja, sekä grahamjauhoja, joita saa mukaan kotiin pientä lahjoitusta vastaan.

7) Cameo Cinema

Kun Cameo Cinema elokuvateatteri avasi ovensa vuonna 1913, se oli nimeltään G&G Theater, ja pääsyliput näytöksiin maksoivat tuolloin vain viisi senttiä.

Teatteri on yli satavuotisen historiansa aikana toiminut elokuvien, draamateatterin, sekä vaudeville-tuotantojen esityspaikkana.

Vuosikymmenten varrella teatteri on vaihtanut sekä nimeä että omistajia useaan otteeseen, mutta se on säilyttänyt alkuperäisen viehätyksensä.

Vain 140 asiakaspaikan kokoisena tilana Cameo Cinema on pienikokoinen teatterisali, mutta esityksiin kuuluva live-esittely ennen jokaista näytöstä tekee elokuva-illasta aina hieman taianomaisemman.

Ja vaikka teatteri on iältään vanha, sen kuvantoisto- ja äänentoisto-järjestelmät ovat huippumoderneja, joten elokuvanystävät eivät tingi mistään käymällä katsomassa filmejä juuri täällä.

8) Napa Valleyn kajakointiretket

Olet sitten kokenut kajakoija tai ensikertalainen, Napa-joki ei petä kajakointiretkeläisiä.

Huolimatta kuinka monta kertaa käyt aluetta läpi joelta käsin, saat joka kerralla uuden näkökulman tähän upeaan viinintuotanto-alueeseen.

Vilkkaan Napan kaupungin keskustan läpi kajakointi on hauska kokemus, mutta monet turistit pitävät useimmiten vieläkin enemmän joenvarren hiljaisemmista ja syrjäisemmistä osista, seudun villieläinten tuodessa usein lisäjännitystä retken etenemiseen.

Melojat voivat tehdä Napa-joen retkiä joko omatoimisesti tai osana kolme tuntia kestävää opastettua retkejä.

Napa-joen virtaukseen ja olomuotoon vaikuttavat voimakkaasti vuoroveden vaihtelut, joten kajakointiretkien parhaat ajankohdat ja lähtöpaikat vaihtelevat päivästä päivään.

9) Uptown Theatre

Uptown Theatre Napa Valley Kalifornia Yhdysvallat.

Kun Uptown Theatre avasi ovensa asiakkaille vuonna 1937, se oli mahtava Art Deco tyylinen elokuvateatteri, joka houkutteli luokseen tähtiä kuten Clark Gablen ja Carol Lombardin.

Nykyään paikka houkuttelee edelleen luokseen isoja tähtiä, mutta elokuvien sijasta tarjolla on live-performansseja.

Teatterin Napa Stage -lavalla ovat vuosien varrella esiintyneet viihdemaailman taiteilijat kuten David Crosby, Peter Frampton, sekä Keb’ Mo’.

Uptown Theatre on vain 863 asiakaspaikan kokoinen, ja välimatka viimeiseltä riviltä lavalle on alle 31 metriä.

Lippujen hinnat esityksiin vaihtelevat sen mukaan, kuka on kulloinkin esiintymässä. Sinun kannattaakin tutustua tarjontaan jo hyvissä ajoin ennen lomaasi, sillä liput myydään usein nopeastikin loppuun.

10) Oxbow Public Market

Mikäli nälkä yllättää sinut Napan kaupungin keskustassa, sinun kannattaa suunnata kohti Oxbow Public Market -markkinapaikkaa.

Napa-joen varrella Napan keskustaa sijaitseva Oxbow Public Market on täynnä ruokatuotteita, jotka ovat lähes liian hienoja syötäväksi.

Sinun kannattaa joka tapauksessa tulla paikan päälle nälkäisenä, sillä tarjolla on vastustamattomia herkkuja, kuten C Casan huevos rancheros, Ca’ Momi Enoteca Italian ravintolan aidot italialaiset pizzat, ja Hog Island Oyster Co. ravintolan tuoreet osterit.

Herkkusuita varten markkinapaikka sisältää mm. Three Twins Ice Cream jäätelöbaarin, Anette’s artisaani-suklaakaupan, kuin myös gluteenittomia leivonnaisia myyvän Cate & Co:n.


Näiden ravintoloiden väliin on ripoiteltu erilaisia erikoismyymälöitä ja jopa yksi tislaamo.