Naplesin nähtävyydet

Katsaus Yhdysvaltain Floridan osavaltion Naplesin kaupungin parhaisiin nähtävyyksiin, mukaanlukien Baker Museum, Naplesin kasvitieteellinen puutarha, sekä Naples Zoo at Caribbean Gardens.

Useimmat Naplesin kävijät aloittavat kaupunkiin tutustumisen rannoilta, joiden suhteen löytyy kaksi erinomaista paikallista suosikkia: Delnor-Wiggins State Park sekä Naples Municipal Beach & Pier.

Näistä kahdesta ensimmäinen vie sinut pois kaupunkilaiselämästä ja keskelle seudun värikästä lintupopulaatiota, kun taas jälkimmäinen on sijainniltaan erinomainen, lyhyen kävelymatkan päässä Naplesin parhaista shoppailu- ja ruokailupaikoista.

Rannat eivät kuitenkaan ole Naplesin ainoat näkemisen arvoiset luonnon nähtävyydet.

Nähdäksesi kattavan otoksen alueen villieläimistöä ja luontoa, hyviä vaihtoehtoja ovat muun muassa Everglades National Park, Big Cypress National Preserve, ja Ten Thousand Island National Wildlife Refuge, kunkin toimiessa suojelu-alueena laajoille hehtaareille elinympäristöä aina meri- ja suisto-alueista marskimaahan ja lehtipuumetsiin.

Naples monet luonnon nähtävyydet antavat näkökulman seudun monipuoliseen skaalaan julkisessa omistuksessa olevia maita, joihin pääsee käymään mm. opastetuilla kiertokäynneillä.

Rantojen ja villin luonnon väliin jäävät Naplesin asuinalueet, joissa näkyvät seudun varakkuus ja kulttuurielämä, tarjoten erinomaiset mahdollisuudet shoppailuun, maailmanluokan ruokailuun, sekä golfin pelaamiseen.

Alueen erilaisissa historiallisissa museoissa ja käyntikohteissa voit oppia kuinka Naplesista kehittyi floridalainen keskus rikkaiden ja varakkaiden talvenvietolle lämpimässä ilmanalassa.

1) Rookery Bay National Estuarine Research Reserve

Rookery Bay National Estuarine Research Reserve ja sen ympäristöllinen oppimiskeskus (Environmental Learning Center) tekevät hienoa työtä esitellessään Naplesin jokisuulahden luontoa huippumodernin laitoksensa puitteissa.

Laitoksen ensimmäinen kerros sisältää gallerian vaihtuvilla näyttelyillä villieläimiin liittyvällä taiteella, muistoesinemyymälän, sekä vaikuttavan oloisen, luokseen kutsuvan gallerian interaktiivisia näyttelyitä, mukana mm. 7570 litran kokoinen, mangrovepuun juuriin rakennettu meriakvaario ja kalojen kosketustankki.

Yläkerrasta löydät näyttelyitä, jotka kertovat Naplesin alueen historiasta, joukossa ns. Florida Cracker – mökki, jossa kuulet alueen ihmisten menneestä elämästä.

Voit myös tutustua Henderson Creekin toisella puolella olevaan lyhyeen luontopolkuun, jonne pääsee sillan kautta.

Muuhun keskuksen toimintaan kuuluvat opastettujen luontokävelyiden järjestäminen, kajakkiretket, ja muut koulutukselliset ohjelmat.

2) Naples Zoo at Caribbean Gardens

Naples Zoo at Caribbean Gardens, on kansallisesti arvostusta saanut eläintarha ja yksi vierailluimmista nähtävyyksistä kaupungissa.

Tämä noin 21 hehtaarin kokoinen, paikallisten ja turistien suosima puisto sisältää eksoottisia otuksia, kuten panttereita, alligaattoreita, leopardeja, karhuja, sekä leijonia.

Pääset katsomaan myös vauhdikkaita multimedia eläinshow-ohjelmia ja syöttämisiä sekä laivaretkelle kädellisten saarelle, jossa asuvat eläintarhan apinat sekä puoliapinat.

Kokoonsa nähden Naplesin eläintarhassa on useita huippulaatuisia näyttelyitä. Esimerkiksi “Black Bear Hammock” (mustakarhu-osio) on lajissaan suurin Mississippi-joesta itäänpäin Yhdysvaltain puitteissa.

Naples Zoon maa-alueet pidetään aina erinomaisessa kunnossa viheriäillä kasveilla, mukaanlukien eläintarhan historiallinen Caribbean Gardens -osio.

Koko eläintarhan puiston kiertämiseen ja show-ohjelmien näkemiseen kannattaa varata ainakin neljä tuntia.

3) Baker Museum

The Baker Museum taidemuseo Naples Florida Yhdysvallat.

Baker-museo kuuluu Artis-Naples kulttuurikompleksiin North Naplesin alueella kaupunkia, toimien yhtenä seudun kuvataiteiden kiintopisteenä.

Kolmikerroksinen, 2787 m2 kokoinen museo sisältää yhteensä 15 mielenkiintoista galleriaa täynnä maalauksia, veistosteoksia, ja piirrustustöitä.

Laajaan kokoelmaan kuuluvat jopa museon sisääntuloportit, jotka on valmistanut kuuluisa metallitaiteilija Albert Paley, hienot kattokruunut, ja Persian Ceiling -teos, jonka on luonut lasitaiteilija Dale Chihuly.

Baker-museon pysyviin näyttelyihin kuuluu modernien amerikkalaisten mestarien kokoelma vuosilta 1900-1955, sisältäen töitä muun muassa Alexander Calderilta, Jackson Pollockilta, sekä Hugh Breckenridgeltä, kuin myös kaksi monumentaalista Louise Nevelsonin teosta.

Kokonaisuuteen kuuluu erikoisnäyttelyitä läpi kauden, joiden avulla saat joka käyntikerralle uniikin museokokemuksen.

4) The Conservancy of Southwest Florida

The Conservancy of Southwest Florida laitoksen luontokeskus koostuu monipuolisesta sisä- ja ulkotilakompleksista.

Laitoksen Dalton Discovery Center on interaktiivinen museo, jossa vierailijat voivat tutustua Lounais-Floridan ekosysteemiin.

Dalton Discovery osiossa on yli 100 elävää eläintä ja interaktiivisia näyttelyitä kaikenikäisille kävijöille.

Nature Center kompleksi sijaitsee Gordon-joen varrella, tarjoten myös alueen luonnosta kertovia risteilyjä sekä kajakkivuokrausta.

Paikalliseen ekologiaan pääsee tutustumaan myös tarjolla olevien luontopolkujen avulla, toimintaan kuuluessa lisäksi teatterinäytökset ja kausiluontoisesti järjestettävät koulutukselliset ohjelmat.

Nature Centerin erikoisuutena on kaiken muun ohella mm. se seikka, että Naplesin alueella loukkaantuneet linnut ja muut eläimet tuodaan juuri tähän keskukseen palautumaan vammoistaan.

5) Big Cypressin kansallinen luonnonsuojelualue (Big Cypress National Preserve)

Big Cypressin kansallinen luonnonsuojelualue maa- ja vesireitteineen on täydellinen nähtävyys tiukalla budjetilla liikkeellä oleville luonnonystäville.

Tämä jättimäinen makeanveden naapuri Evergladesin kansallispuistolle kattaa alueena 283 279 hehtaaria, toimien kotina harvinaisille olioille kuten Floridan pantteri ja Floridan manaatti, sekä erittäin monipuoliselle valikoimalle alligaattoreita.

Paras paikka aloittaa kierros luonnonsuojelualueeseen on Big Cypress Swamp Welcome Center, eli paikan vierailijakeskus.

Vierailijakeskuksen puinen jalkakäytävä antaa sinulle tilaisuuden nähdä vesistössä asustavia manaatteja ja puissa olevia amerikankäärmekaulalintuja.

Taustaääniä vierailulle luo Evergladesin “musiikki”, kuten Lithobates grylio (sikasammakko), kotilokurki, vesisateen kuurot, ukkonen, ja monet muut alueelle usein ominaiset tekijät.

Parhaita villieläinten havaintomahdollisuuksia varten sinun kannattaa ajaa Loop Road -tietä pitkin, pysähtyen Oasis Visitor Centerin luona, jossa tarjolla on lisää informaatiota seudun luonnosta sekä ilmaisia metsänvartijoiden tarjoamia ohjelmia.

6) Golisano Children’s Museum of Naples (CMON)

Naplesin Golisano lasten museo (CMON), joka avattiin yleisölle vuonna 2012, on mikrokosmos Naplesin kulttuuria ja luontoa pienikokoisessa muodossa, toimien puistoympäristössä North Naplesin seudulla kaupunkia.

Kun astut sisään 2787 m2 kokoiseen, värikkääseen laivanmuotoiseen museoon, huomaat paikan sisäänkäyntisalin keskuskoristeena Naples Trolley -raitiovaunun.

Raitiovaunun sisällä lapset saavat otatettua kuvansa ajokorttia varten, ja pääsevät painelemaan nappeja käydäkseen virtuaalisesti osassa museon kahdestatoista eri galleriasta.

Museon keskuspisteenä toimii myös mammuttimainen, erittäin aidon näköinen Banianiviikunapuu.

Sisällä museon tiloissa lapset voivat astua mm. virtuaaliseen lampeen ja tarkkailla kalojen liihottelevan pois ja vesikasvien kasvavan.

Matka Evergladesin puisen jalkakäytävän läpi johtaa puuhun, ylikatsoen mangrovepuusokkelon.

Museon rannalla lapset voivat kalastaa magneettisella syötillä varustetuilla vavoilla, identifioiden kalastamisen jälkeen syöttiin jääneet kalat.

Kokonaisuuteen kuuluu sisä- ja ulkoilmanäyttelyitä, joissa lapset oppivat lähes huomaamattaan lisää ympäristöstä.

Tarjolla on lisäksi erikoistila teineille ja vaihtuvia näyttelyitä, jotka on rakennettu tekemään vaikutus varsinkin aikuisille vierailijoille.

7) Naplesin kunnallinen ranta ja laituri (Naples Municipal Beach and Pier)

Naplesin kalastuslaituri on ollut paikallisen yhteisön tukipilari yli 100 vuoden ajan, ja käymisen arvoinen nähtävyys lähellä kaupungin keskustaa ja Third Street Southin tapahtuma-aluetta.

Kalastuslaituri oli aikoinaan sisääntulopiste niille, jotka saapuivat Naplesiin veneellä, joka oli pääliikkumisväline varhaisina aikoina, mutta jonka tärkeys nykyään liittyy pikemminkin vapaa-ajalla hyödyntämiseen kuin käytännön tarpeisiin.

Kunnallinen ranta on yhteensä 9,6 km pitkä, edustaen moitteetonta, valkoisen hiekan kokonaisuutta, jossa sinivihreät aallot tuudittavat rannalla olijoita rentoon olotilaan.

Voit tuoda mukanasi vavan laiturilta kalastamista varten, tai vain seurata muiden kalansaaliiden talteen kelaamisia.

Laituri on aina avoinna, ja se on täydellinen paikka seurata auringon laskeutumista loppumattomaan mereen, jonka vuoksi laiturilla on aina tähän vuorokaudenaikaan kalastajia, kävelijöitä, rakastavaisia, sekä pelikaaneja.

8) Delnor-Wiggins Pass osavaltiopuisto (Delnor-Wiggins State Park)

Delnor-Wiggins Pass on yksi Yhdysvaltain parhaista rannoista, tarjoten täysin luonnollisen rannan nautittavaksi ilman taustalla muualla kaupungissa tyypillisesti olevia tornitaloja tai urbaania kehitystä.

Osana rantaa, sen pohjoisessa päädyssä, on luontopolku, joka johtaa näköalatornille.

Myös kalastajat tulevat rannan osalle osavaltiopuistoa, odottaen Cocohatchee-joesta ilmaantuvia kaloja.

Jos tulet puiston parkkialueelle, ja vastaan tulee kyltti jonka mukaan parkkipaikka on täynnä, noin 400 metriä eteenpäin löytyy toinen, vaihtoehtoinen parkkeeraustila.

Puiston oheispalveluihin lukeutuvat lisäksi grillauspaikat, käymälät, sekä suihkut.

9) Naplesin kasvitieteellinen puutarha (Naples Botanical Garden)

Naplesin kauniisti suunnitellun, 68 hehtaarin kokoisen kasvitieteellisen puutarhan kohokohtiin lukeutuvat sen Caribbean Garden osio, jossa on mm. perinteinen jälleenrakennettu ns. “Chattel House”, dramaattinen vesiputous-elementti jättimäisillä lumpeenlehdillä osana brasilialaista puutarhaa, sekä suojeltu luonnollinen kosteikko lintutornilla.

Lea Asian Garden tuo oman lisänsä puutarhan tehtävään esitellä subtrooppisiin ilmastoihin kuuluvia kasveja ja kulttuuria.

Kohokohtia tässä osassa puutarhaa ovat mm. 250 erilaisen temppelipuun kokoelma, riisipelto, sekä aasialaisia vesielementtejä ja kasvillisuutta, sisältäen kopion 1400-lukulaisesta Hindu-temppelistä ja muita eksoottisia pyhäkköjä sekä rakenteita.

Kasvitieteellisen puutarhan Florida Garden osio ottaa koulutuksellisemman lähestymistavan, mukana puutarha, joka on suunniteltu fyysisesti heikomman liikkumiskyvyn omaaville vierailijoille, eko-puutarhoille omistettu osasto, puinen kävelyväylä ja lintutorni, kuin myös Naples Garden Club -kerhon “Idea Garden”, josta paikalliset puutarhanhoitajat tulevat hakemaan tietoa ja ideoita kotipuutarhansa hoitamiseen.

Kokonaisuudesta löytyy nykyään lisäksi kahvila ja muistoesinemyymälä.

10) Corkscrew Swamp Sanctuary -rauhoitusalue

Vaikka Naples on parhaiten tunnettu moitteettomassa kunnossa olevista rannoistaan, kaupungista löytyy lukuisia erilaisia, kukoistavia suoseutuja, kuten Corkscrew Swamp Sanctuary, joka on tunnettu ikivanhoista sypressimetsästään ja pesivästä yhdyskunnasta amerikaniibishaikaroita.

Rauhoitusalueen Audubon-laitos on väylä South Florida Birding Trail -reitille, joka on puolestaan osa suurempaa Great Florida Birding Trail -kokonaisuutta.

Puiston 4 km pitkällä puisella kävelyväylällä, johon kuuluu informatiivisia opasteita omatoimista tutustumista varten, viettää helposti aamun kuljeskelun merkeissä.


Kävelyväylä sallii vierailijoiden kävellä kostean preerian, sypressimetsän, mänty-ylänköjen, ja suomaa-alueen läpi, samalla kun he voivat seurata paikkakunnalle ominaisen villin luonnon elämää.