Napoli nähtävyydet

Napoli nähtävyydet parhaimmistoon kuuluvat Kuninkaallinen palatsi, Piazza del Plebiscito, Castel Nuovo linnoitus, Napolin kansallis-arkeologinen museo, sekä Vesuvius vuori.

Kuninkaallinen palatsi (Palazzo Reale di Napoli) on yksi neljästä asuinpaikasta jota Napolin Bourbon kuninkaat käyttivät heidän kahden Sisilian kuningaskunnan hallinta-aikanaan 1730-1860.

Nykyään paikalla oleva palatsi on lopputulos myös useiden aikakausien aikoina palatsiin tehdyistä lisäyksistä, mukaanlukien tärkeimpinä pidetyt Gaetano Genovesen rakennuttamat vuoden 1838 lisäykset.

Linnan kohokohtiin kuuluvat sen patsaiden sarja Piazza del Plebiscito puoleisella sivustalla, jotka kuvaavat Napolin hallitsijoita aina Napolin Kuningaskunnan perustamisesta saakka 1100-luvulta.

Palatsi toimii nykyään kotina sekä San Carlo teatterille, museolle, Napolin kansalliskirjastolle, että alueellisen turismin edistämiskeskuksen toimistolle.

Piazza del Plebiscito on Napolin pääaukio, ja sijaitsee aivan Palazzo Reale di Napolin vieressä.

Aukio on yksi parhaista paikoista kuvata Napolin kauneimmat kasvot, sillä sitä reunustaa myös upea San Francesco di Paola kirkko lännestä.

Kirkko muistuttaa monella tapaa maailmankuulua Pantheonia Roomassa, ja se on helppo sisällyttää nähtävyyksien katsastamiseen aukiolla käynnin ohessa.

Castel Nuovo linnoitus jota kutsutaan myös Maschio Angioinoksi, on yksi tunnistetuimmista arkkitehtuurillisista maamerkeistä Napolissa.

Linnoituksen nimi (Uusi Linna suomeksi) tulee siitä, että Charles I rakennutti sen korvaamaan toisen alueella olevan linnan, Castel Capuano, uudella päälinnoituksella, ja Castel Nuovo valmistui tätä tarkoitusta varten 1282.

Museona toimiva linnoitus pitää sisällään useita taidekokoelmia, mutta tärkein niistä on muotokuvagalleria, joka keskittyy 1800-luvun Italialaisiin taiteilijoihin.

Napolin Kansallis Arkeologinen museo (www.marketplace.it/museo.nazionale/) pitää sisällään yhden maailman tärkeimmistä kokoelmista esineitä varsinkin muinaisesta Rooman valtakunnasta sekä muinaisesta Kreikasta.

Suuri osa näistä esineistä on peräisin kaivauksista joita on tehty Napolin alueen lähellä, varsinkin Pompeiin sekä Herculaneumin alueilla, jotka tuhoutuivat Vesuvius tulivuoren purkauksessa vuonna 79 jKr, mutta minkä jäljiltä on jäänyt valtavat määrät hyvin säilynyttä esineistöä.

Kokoelman ydin on ns. Farnesen kokoelma, joka sisältää kokoelman kaiverrettuja arvokiviä, mukaanlukien maailmankuulu Farnesen kuppi.

Museo pitää sisällään myös Italian kolmanneksi suurimman kokoelman Egyptiläisiä esineitä, Vatikaanin museon sekä Torinon Museo Egizion jälkeen.

Aikuisille museossa on pieni “salainen” bonus osasto nimeltään Gabinetto Segreto, joka on erillään pääkokoelmasta löydettävissä oleva kokoelma eroottista taidetta muinaisesta Roomasta, jotka on pääosin löydetty Pompeiin alueelle tehdyissä arkeologisissa kaivauksissa.

Napoli nähtävyydet parhaimmistoon kuuluu myös Vesuvius tulivuori, joka on ainoa Euroopan mannermaalla olevista tulivuorista joka on purkautunut viimeisen sadan vuoden aikana. Italian toiset kaksi tulivuorta, Etna sekä Stromboli, sijaitsevat molemmat saarella.

Vesuvius sijaitsee hieman rannasta sisämaahan Napolin lahdella, noin 9 km itään Napolin kaupungista. Vuori tunnetaan parhaiten sen kuuluisasta purkautumisestaan vuonna 79 jKr, joka johti muinaisen Rooman kaupunkien Pompeii ja Herculaneum tuhoutumiseen.

Muinaiset Kreikkalaiset sekä Roomalaiset pitivät vuorta pyhitettynä puolijumalalle Herakleelle/Herkuleelle, jonka mukaan Herculaneumin kylä, joka oli vuoren juurella, oli nimetty.

Alue on nykyään kansallispuisto ja vuoren huippu on avoinna kävijöille, ja pääset huipulle pitkin kävelyreittiverkkoa joka löytyy vuoren ympäriltä.


Suosittu tapa käydä huipulla on ottaa bussi Pompeiista Vesuviukselle, ja kävellä loppunousu, noin 200 metriä vertikaalisesti mitattuna, huipulle.