Narvik nähtävyydet – top 5 nähtävyyttä

Narvik nähtävyydet parhaimmistoa ovat Ofoten juna-ajelu, Abiskon kansallispuisto, Narvik museo, Narvikfjellet vuori, sekä Ofotvuono valassafari.

Ofoten juna-ajelu on yksi parhaista tavoista nähdä ympäröivää fjord- ja vuoristomaisemaa aina Ruotsin puolelle saakka.

Ofoten rautatie (norwaysbest.com/the-arctic-train/), englanniksi ‘The Artic Train‘ on kokonaisuutena 43 km pituinen, nähtävyyksiä täynnä oleva junamatka radalla, joka menee Narvikista Ruotsin puolella aina Kirunaan, reitillä, jota käytetään pääasiassa rautamalmin kuljetuksiin.

Norjan puoleinen osuus radasta pitää sisällään jyrkkää, vaikeakulkuista, vuoristoista aluetta Napapiirin pohjoispuolella. Reitti vie läpi niin fjordin vehreiden reunustojen kuin myös puustosta paljaiden vuorenhuippujenkin yli.

Abiskon kansallispuisto (swedishtouristassociation.com/stf-abisko-turiststation/) on yksi mahdollinen pysähdyspaikka ja takaisin Narvikiin kääntymispiste, jos olet Ofoten junan kyydissä, kansallispuiston aseman löytyessä noin 20 km päässä Norjan rajasta Ruotsin puolella.

Abisko on kansallispuiston ja sen sisältämän hienon STF Abisko Turiststation turistikeskuksen ohella myös pieni kylä, jota voit käyttää tukikohtana kansallispuistoon tutustumiseen.

Abiskon kansallispuisto.

Abiskon kansallispuistoa, taustalla STF Abisko Turiststation (turistikeskus).

Abiskon alueella on talvisin useita mahdollisuuksia lasketteluun ja kesäisin sen alueella on käytössä useita suosittuja vaellusreittejä, joista koko maan kuuluisin, “Kungsleden” (svenskaturistforeningen.se/kungsleden/) alkaa juuri Abiskosta kohti etelää ohittaen Ruotsin korkeimman vuoren, Kebnekaisen.

Abiskossa voit tutustua myös saamelaisperinteisiin ‘Sami Camp’ alueella, joka on ulkoilmanäyttely siitä, miten saamelaiset asuivat Ruotsin Lapissa myöhäisellä 1800-luvulla.

‘Sami Camp’ ulkoilmanäyttelyyn järjestetään opastettuja kiertokäyntejä STF Abiskon toimesta (kirunalapland.se/activities/). Vierailun hintaan sisältyvät opas, kahvitarjoilu, sekä poronlihan maistajaiset.

Narvik museo - Narvik nähtävyydet.

Narvik museo.

Narvik museo (museumnord.no/narvik-museum/) sijaitsee Narvikin kylän keskustan eteläisessä päädyssä, vastapäätä ruotsalaista merimieskirkkoa.

Museo sijaitsee vanhassa NSB:n rautatiehallinto rakennuksessa, joka valmistui 1902 ja esittelee Narvikin alueen kulttuurillista historiaa.

Näyttelyiltään museo käy läpi alueen historialliset vaiheet ja yhteydet kalastukseen, maatalouteen, ja satamatoimintaan (varsinkin Kiirunan rautamalmin vientisatamana), esitellen myös Ofotbanen rautatien merkityksen alueelle aina 1800-luvun lopulta.

Museosta löytyy kulttuurihistoriallisia ja teemanäyttelyitä, audiovisuaalisia show-esityksiä, filmejä, kahvila, sekä muistoesinemyymälä.

Narvik nähtävyydet - Narvikfjellet.

Narvikfjellet köysirata.

Narvik nähtävyydet kohokohtiin lukeutuu lisäksi Narvikfjellet vuori (narvikfjellet.no), joka on aivan Narvikin kylän vieressä oleva vuori, jonka huipulle pääsee huimaa köysirataa pitkin aivan keskustan viereiseltä pisteeltä.

Köysirata vie aina vuoren näköalatasanteelle saakka, josta on upeat, panoramiset näkymät yli Ofotvuonon ja läheisten vuoristosiluettien, ja se on samalla mukava paikka ihailla kauneinta norjalaista maisemaa – varsinkin keskiyön auringon paistaessa.

Narvikfjellet talvisin (norjankielinen).

Talvisin vuorella toimii laskettelurinne, jossa voit osallistua hiihtokouluun halutessasi. Voit myös kesäisin ruokailla rinneravintolassa, fjellheisissä, joka on rakennettu 656 metrin korkeuteen.

Ofotvuono valassafari on puolestaan hyvä tapa nähdä paikkakunnan nähtävyyksien suhteen varsinkin miekkavalaita, jotka tulevat etupäässä talvisin Ofotvuonolle ruokailemaan.

Joidenkin matkanjärjestäjien mukana on myös mahdollista snorklata näiden mahtavien merieläinten joukossa, jotka nimestään huolimatta kuuluvat delfiineihin.


Laivat ja veneet, joilla valassafarit toteutetaan, lähtevät Narvikin satamasta, ja tyypillisen risteilyn kesto on noin neljä tuntia.