Narvik nähtävyydet

Narvik nähtävyydet parhaimmistoa ovat Ofoten rautatie-ajelu, Abiskon kansallispuisto, Ofotfjord valassafari, Ofoten museo, sekä Fagernesfjellet vuori.

Ofoten rautatie-ajelu (ofotbanen.no) on yksi parhaista tavoista nähdä ympäröivää fjord ja vuoristo maisemaa aina Ruotsin rajalle saakka.

Ofoten rautatie on 42 km pituinen rautatie osuus radalla joka menee Narvikista Ruotsin puolella aina Kirunaan ja edelleen kohti Luulajaa, ja jota käytetään pääasiassa rautamalmi kuljetuksiin.

Ofoten osuus radasta pitää sisällään jyrkkää, vaikeakulkuista, vuoristoista aluetta Napapiirin pohjoispuolella. Rata vie läpi niin fjordin vehreiden reunustojen kuin myös yli puustosta paljaiden vuorenhuippujen.

Abiskon kansallispuisto (www.abisko.nu) on yksi mahdollinen pysähdyspaikka jos otat Ofoten junan rajalle, sillä sen pysäkki on noin 20 km päässä rajasta Ruotsin puolella.

Abisko on myös pieni kylä jota voit käyttää tukikohtana kansallispuistoon tutustumiseen.

Abiskon alueella on talvisin useita mahdollisuuksia lasketteluun ja kesäisin sen alueella on käytössä useita suosittuja vaellusreittejä, joista koko maan kuuluisin, “Kungsleden” (svenskaturistforeningen.se/kungsleden) alkaa juuri Abiskosta kohti etelää ohittaen Ruotsin korkeimman vuoren, Kebnekaisen.

Abiskossa voit tutustua myös Saamelaisperinteisiin Sami Camp alueella, joka on ulkoilmanäyttely siitä miten Saamelaiset asuivat Ruotsin lapissa myöhäisellä 1800-luvulla.

Ofotfjord valassafari on hyvä tapa nähdä varsinkin miekkavalaita, jotka tulevat etupäässä talvisin Ofotfjordille ruokailemaan.

Joidenkin matkanjärjestäjien mukana on myös mahdollista snorklata näiden mahtavien merieläinten joukossa, jotka nimestään huolimatta kuuluvat delfiineihin.

Laivat ja veneet joilla valassafari toteutetaan lähtevät Narvikin satamasta, ja tyypillisen risteilyn kesto on noin neljä tuntia. Valassafareja järjestävät ainakin Fjordcruise Narvik (www.fcn.no) sekä Narvik Opplevelser (www.narvik-opplevelser.no).

Ofoten museo (www.ofoten.museum.no) sijaitsee Narvikin kylän keskustan eteläisessä päädyssä, vastapäätä Ruotsalaista merimieskirkkoa.

Museo sijaitsee vanhassa NSB:n rautatiehallinto rakennuksessa joka valmistui 1902, ja esittelee Narvikin alueen kulttuurillista historiaa.

Museo kuvailee Ofoten alueen historialliset vaiheet ja yhteydet kalastukseen, maatalouteen, ja satamatoimintaan (varsinkin Kiirunan rautamalmin vientisatamana), sekä Ofotbanen rautatien merkityksen alueelle 1800-luvun lopulta.

Museosta löytyy kulttuurihistoriallisia ja teema näyttelyitä, audio-visuaalisia show esityksiä, filmejä, kahvila, sekä museon muistoesinemyymälä.

Narvik nähtävyydet kohokohtiin kuuluu myös Fagernesfjellet vuori (www.narvikfjellet.no), joka on aivan Narvikin kylän vieressä oleva vuori, jonka huipulle pääsee köysirataa pitkin aivan Narvikin keskustan viereiseltä pisteeltä.

Köysirata vie Fagernesfjelletin näköalatasanteelle, josta on upeat panoramiset näkymät yli Ofot fjordin ja läheisten vuoristo siluettien, ja se on mukava paikka ihailla kauneinta Norjalaista maisemaa keskiyön auringon paistaessa.

Talvisin Fagernesfjelletillä toimii laskettelurinne, ja voit osallistua sen hiihtokouluun halutessasi.

Vuorella on myös ravintola, fjellheis, 656 metrin korkeudessa.