Näsinpuisto Tampere

Näsinpuisto Tampere sijaitsee keskustan Hämeenpuiston päädyssä, ja tarjoaa useita hienoja kohokohtia alueellaan.

Näsinpuisto Tampere on 6,2 hehtaarin kokoinen, 1900-luvun alussa rakennettu, vuonna 1909 valmistunut puisto aivan Mustalahden satamanvieressä.

Puiston suunnitteli kaupunginpuutarhuri Onni Karsten, ja osana puiston rakentamista sen alueelle istutettiin satoja puita ja lähes 500 perennaa, kuin myös ulkomailta tuotuja harvinaisempia kasveja.

Näsinpuiston suihkulähde

KUVA: Näkymä Näsinpuistossa olevaan, yhden Tampereen maamerkeistä muodostavaan Näsikallion suihkukaivo monumenttiin vuodelta 1913, jonka on suunnitellut Emil Wikström. Graniittisommitelma, jota kruunaavat sen kolme erillistä pronssiveistosta, on symbolinen kaupungin läpi virtaavalle Tammerkoskelle.

Näsinpuiston suihkulähde Pohjanneito

KUVA: Suihkulähteen päällä sijaitseva pronssinen veistos kuvaa Pohjanneitoa, joka istuu sateenkaarella ja kehrää värttinällä kultalankaa, kuvaten Tammerkosken merkitystä Tampereen historiallisen menestyksen kulmakivenä.

Näsinpuisto monumentti Kotiteollisuus

KUVA: Monumentin oikealla etualalla oleva veistosteos on kunnianosoitus Tampereen teollisuuskaupungin kotiteollisuudelle, kuvaten mummoa ja tyttären-tytärtä, joista mummo neuloo ryijyä ja tyttären-tytär kutoo sukkaa.

Näsinpuisto monumentti Tehdasteollisuus

KUVA: Toinen etualan veistosteoksista on kunnianosoitus Tampereen tehdasteollisuudelle, kuvaten, Emil Wikströmin vuodelta 1913 olevan lehtihaastattelun mukaan “poikaa joka näyttää isälleen, kuinka ratas pyörii pelkän veden voimalla ja isä, joka koko ikänsä, on saanut ratasta käsin vääntää, laskee hämmästyneenä kampinsa kädestään.”

Näsinpuisto suihkukaivo näkymä Hämeenpuistoon Tampere

KUVA: Monumentin vierestä kulkevien kiviportaiden avulla pääsee aivan Pohjanneito-kuvaelman viereen, josta on upeat näkymät C.L. Engelin suunnittelemaan Hämeenpuistoon.

Näsinlinna Näsinpuisto Tampere

KUVA: Yksi Tampereen hienoimmista palatseista, Näsinlinna, löytyy Näsinpuistosta. Rakennus on historiallisesti toiminut kotina muun muassa Hämeen museon kokoelmille sekä vaihtuville taidenäyttelyille.

Höyrylaiva Kuru muistomerkki Tampere

KUVA: Näsinpuistosta löytyy myös kuvan muistomerkki Höyrylaiva Kurun onnettomuudelle vuonna 1929. Muistomerkin juurelta löytyy näköalatasanne, jolta on upea näköala Näsinneulan näköalatorniin sekäSärkänniemen huvipuistolle.

Yksittäisiin puiston kasviston kohokohtiin kuuluu sen länsilaidalla oleva Suomen paksuin ruhtinaanpoppeli, Populus ‘Rasumowskiana’.

Merkittävin monumentti puiston alueella on Näsikallion suihkukaivo, joka on Tampereen ensimmäinen julkinen taideteos, vuodelta 1913.

Monumentin lahjoitti Kauppaneuvos Tirkkonen, ja sen suunnitteli Emil Wickström (www.visavuori.com/emil.html) kansallisromanttiseen tyyliin.

Suihkukaivon kohokohdat ovat sen kolme pronssista patsasta, ylimpänä kultalankaa kehräävä “Pohjanneito”, ja alemmalla tasolla kaksi elämän kiertokulkua kuvaavaa teosta, “Isä ja poika vesirattaan ääressä” sekä “Mummo opettaa tyttöä kutomaan”.

Korkeimmalla kohdalla puistoa, tarjoten upeat näköalat viereiseen Särkänniemen huvipuistoon ja Mustalahden satamaan (www.mustalahti.info), on vuodelta 1940 oleva, Yrjö Liipolan suunnittelema muistomerkki, joka on omistettu höyrylaiva Kurun (fi.wikipedia.org/wiki/HL_Kuru) vuoden 1929 haaksirikon uhreille.

Näsinpuistosta löytyy myös kuuluisan, Finlaysonin omistaneen suvun jäsenen, Peter von Nottbeckin, vuonna 1898 rakennuttama palatsirakennus, Näsilinna.


Palatsi on ollut kaupungin omistuksessa vuodesta 1905, ja sen tiloissa on historiallisesti toiminut muun muassa Tampereen vanhin museo, Hämeen museo.