Naxos Kreikka nähtävyydet

Naxos Kreikka nähtävyydet kohokohtia ovat Portara, Naxos Sanoudas Castro linnoitus, Agios Prokopios ranta, Moutsouna, ja laivaristeily Santoriniin.

Naxoksen Portara on tunnetuin saaren maamerkeistä, ja tunnetaan myös nimellä “Mahtava Ovi”.

Portara on ytimeltään massiivinen marmorista tehty oviaukko, joka ei johda minnekään, sijaiten aivan Naxoksen sataman lähellä, Palatia nimisellä saarekkeella.

Saareke oli muinaisina aikoina yhteydessä mantereeseen ohuen maakaistaleen avulla, mutta nykyisin saarekkeelle menee veden yli rakennettu kohotettu väylä.

Saaren perimätiedon mukaan Palatia saareke oli paikka, jonne Theseus hylkäsi Ariadnen, Minoalaisen prinsessansen jälkeen kun Theseus tappoi Minotauruksen Kreetan saarella.

Portara on peräisin Naxoksen hallitsijan Lygdamiksen suunnitelmista noin vuonna 530 e.Kr. jolloin hän aloitti rakennustyöt, joiden tarkoituksena oli tehdä koko kreikan mahtavimmat ja korkeimmat rakennelmat juuri Naxokselle.

Massiivisen temppelin rakennustyöt, joiden osa Portara oli, keskeytyivät kuitenkin ikuisesti kun sota puhkesi Naxoksen ja Samoksen välille, ja kun Lygdamis suistettiin vallasta vuonna 506 e.Kr.

Naxos Kreikka nähtävyydet parhaimmistoa on myös Naxos Sanoudas Castro linnoitus, joka sijaitsee kohotetulla maastolla Chorassa osana Naxoksen kylää.

Sanoudas Castro linnoitus on jäänne ajalta, jolloin saari oli yksi tärkeistä alueista ja satamista osana Venetsian valtakuntaa noin vuosina 1204-1537.

Voit tutustua sen eri osiin, ja rakennus on erittäin hyvässä kunnossa ja sen kuntoa ylläpitää Kreikan Arkeologinen Yhdistys.

Osana linnoitusta on Glezos torni (Krispi), joka on ainoa jäljelläoleva niistä seitsemästä tornista, jotka Venetsialainen hallitsija Markos II Sanoudos rakennutti linnoitukseen vuonna 1207.

Agios Prokopios ranta on yksi upeimmista ja suosituimmista rannoista Naxoksella.

Ranta on kaikkiaan noin 2 km pitkä, ja tarjoaa upean valkoisen hiekan ja kristallinkirkkaat vedet koko rannan pituuden matkalta.

Agios Prokopios ranta on kaikkein läheisin merkittävistä rannoista lähellä Naxoksen kylää, noin 5 km satamasta, ja noin 3 km alueen lentokentältä.

Jos kyllästyt Prokopioksen rantaan, aivan vierestä löytyy toinen alueen suosituista rannoista, Agia Anna ranta, jolle matkaa on noin 500 metriä Agios Prokopiokselta.

Rannalle pääsee Naxoksen kylästä helposti bussilla, joita kulkee puolen tunnin välein kello 08:00:n ja 01:00:n välisenä aikana.

Moutsouna on yksi valokuvauksellisimmista satamakylistä Naxoksen saaren itäisellä rannalla, ja tarjoaa katsauksen aitoon Kreikkalaiseen elämään saarilla yhdessä Lionaksen pikkukylän kanssa.

Kylä on hiljainen ja rauhaisa jopa suosituimpina turistikausina kesällä, ja tarjoaa tavernoja sekä rannan.

Moutsounasta kulkee asfaltoitu, idyllinen reitti alas Panermokseen, joka on kulkemisen arvoinen reittinä, sillä matkan varrella on useita upeita, eristyksessä olevia valokuvauksellisia lahtia.

Laivaristeily Santoriniin (www.ferries.gr/booking/) on yksi tarjolla olevista päiväristeily mahdollisuuksista alueella, joista toinen suosittu reitti kulkee Piraeukseen.

Matka Piraeukseen tosin parhaimmillaan kestää noin 3.5 tuntia yhteen suuntaan, kun taas Santorinissa (Thira) pääset käymään siten, että laivayhteys yhteen suuntaan kestää vain noin 1.5 tuntia.


Tarjolla olevia kuljetusyhtiöitä joilla on laadukkaita aluksia liikennöintiin ovat esimerkiksi Hellenic Seaways (www.hellenicseaways.gr) ja Blue Star Ferries (www.bluestarferries.gr).