Neue Residenz Salzburg

Neue Residenz Salzburg on vanhassakaupungissa oleva alueen historiallisten hallitsijoiden, arkkipiispojen, “Palazzo Nuovo”, vastapäätä Alte Residenz hallintopalatsia.

Palatsin rakennutti Prinssi Arkkipiispa Wolf Dietrich von Raitenau Salzburg katedraalin itäiselle puolelle.

Arkkipiispan suunnitelmien (jotka toteuttivat pitkälti hänen seuraajansa Markus Sittikus ja Paris Lodron) jäljiltä koko Salzburgin kaupungin yleiskuva muuttui pitkälti sellaiseksi, mikä se vanhankaupungin tärkeimpien kohteiden suhteen on.

Neue Residenz Salzburg Austria

KUVA: Neue Residenz palatsi kuvattuna sitä vastapäätä olevalta Alte Residenz palatsilta. Palatsien välissä on Residenzbrunnen, jota pidetään yhtenä kauneimmista barokkisuihkulähteistä Alppien pohjoispuolella.

Residenzbrunnen Salzburg Austria

KUVA: Yksityiskohta dramaattisesta Residenzbrunnen suihkulähteestä, joka on tehty kokonaisuudessaan marmorista, taiteilijana Tomasso di Garona vuosina 1656 – 1661.

Raitenau ei ollut ainoastaan Salzburgin mittakaavassa voimakas, vaan myös rikkain henkilö koko Pyhän Saksalais-roomalaisen Valtakunnan alueella, ja polveutui aikansa mahtisuvuista Medici, Hohenems, Raitenau ja Siergenstein.

Palatsin rakennustyöt aloitettiin vuonna 1588, ja palatsin ja sen edustan Residenzplatz aukiota varten tuhottiin kymmeniä rakennuksia suunnitelman toteutumisen tieltä.

Valmistumisensa jälkeen rakennus toimi alkuun arkkipiispan suvun residenssinä, vastapäisen Alte Residenz rakennuksen ollessa alueen arkkipiispojen hallintopalatsi, mutta vuodesta 1600 se siirtyi julkiseen käyttöön.

Neue Residenz – Salzburg
Mozartplatz 1
5010 Salzburg

Palatsin hienoimpiin osiin kuuluvat sen toisen kerroksen valtiolliset edustushuoneet, kuten suorakulmaisen muotoinen Tugendensaal (Hyveidensali), jossa seiniä koristavat kohokuviotaideteokset, joissa esitetään vertauskuvallisesti mm. neljää kardinaalihyvettä (harkitsevaisuus, oikeudenmukaisuus, pidättäväisyys, ja luonteenlujuus) ja kolmea teologista hyvettä (usko, toivo, ja rakkaus).


Nykyisin palatsissa toimii Neue Residenz – Salzburg museo (www.salzburgmuseum.at/106.html), jonka museokokoelma, esittäen eri teemoilla upeissa puitteissa Salzburgin historiaa, kattaa kaikki rakennuksen kerrokset.