New School laskettelu

New School laskettelu on freestyle lautailun vastine suksilla, ja yhdistää aineksia lumilautailusta sekä talviurheilulajien ulkopuolelta rullalautailusta.

Laji sisältää edistyneessä muodossaan temppuja, hyppyjä, ja maaston muotojen hyväksikäyttöä, mukaanlukien reilejä, pipejä, ja muita avustavia esteitä.

New School muotoinen laskettelu muodostui lumilautailun suosion kasvun sekä freestyle laskettelun kehittymisen myötä.

Tämän laskettelutyylin harrastajia kutsutaan suomessa usein “Newschoolereiksi”, jolla erotetaan tyylisuunnan harrastajat esimerkiksi perinteisistä freestyle laskijoista, ja alan harrastajat löytyvät useimmiten hiihtokeskusten yhteydessä olevista, varta vasten temppuja varten suunnitelluista Snow Park puistoista.

Newschool laskettelu sai alkunsa myöhäisellä 1990-luvulla kun freestyle laskijat, tuskastuneina kansainvälisen FIS hiihtoliiton lajille asettamiin tiukkiin sääntöihin, alkoivat tuoda lajiaan väljemmin, lumilautailulle tutummin säännöin, tuolloin vain lumilautailijoille varatuille lumipuisto-alueille.

Tuolloin närää aiheuttivat varsinkin FIS säännöt suhteessa kumparelaskuissa ja hypyissä sallittuihin temppuihin, sekä lumipuistoalueiden ja half-pipe kilpailujen puuttuminen.

Laji sai paljon uusia harrastajia välinevalmistaja Salomonin kehitettyä 90-luvun loppua kohden ensimmäisen newschool lasketteluun varta vasten suunnitellun suksityypin, twin-tip suksen, merkiltään Salomon “1080”.

Twin-tip sukset tunnistaa siitä, että niiden molemmat päät on käyristetty samaan tapaan kuin perinteisten laskettelusuksien etupää, mahdollistaen mm. paremmin väärinpäin laskeutumiset erilaisissa tempuissa ja hypyissä.

Nykyään useat suositut laskettelukeskukset Suomessa ja kansainvälisesti ovat lisänneet newschool laskijoiden käyttöä varten snow park alueita hiihtokeskuksiinsa, joissa sekä suksia että lumilautoja käyttävät voivat kokeilla temppuja.

New School välineitä valmistavat perinteisistä lasketteluvälineitä valmistavista yrityksistä varsinkin Salomon (www.salomon.com), Rossignol (www.rossignol.com), Völkl (www.volkl.com), Fischer (www.fischer-ski.com) sekä Head (www.head.com).


Jos haluat nähdä videoita mm. siitä miltä erilaiset temput näyttävät, hyvä resurssi on Newschoolers.com sivuston oma videokanava Youtubessa: www.youtube.com/user/newschoolers