New York nähtävyydet

New York nähtävyydet parhaimmistoa ovat Vapaudenpatsas, Times Square, keskuspuisto, Broadway teatteriesitys, sekä American Museum of Natural History museo.

Vapaudenpatsas (nps.gov/stli/) on samalla lailla New York Cityn symboli kuin Tuomiokirkko kuvastaa Helsinkiä, tai Eiffer torni Pariisia.

Vapaudenpatsaalle pääset käymään Manhattanilta olevilla lauttayritysten avulla, ja lisäksi käyntiin usein liittyy vapaa tutustuminen Liberty Island saaren alueeseen jolla patsas sijaitsee, sekä pääsy Ellis Island immigraatio museoon, joka kertoo New Yorkin Ellisin saaren historiasta ympäri maailmaa tulleiden pakolaisten vastaanottopaikkana.

Times Square (timessquarenyc.org) on samalla lailla New Yorkin symboli kuin vapaudenpatsaskin. Se koostuu useiden kortteleiden kokoisesta aukiosta, jossa Broadway ja Seventh Avenue kohtaavat.

Paikan kohokohtiin lukeutuvat mm. ABC televisioyhtiön Times Square studiotilat, josta Good Morning America, yksi Amerikan suurimmista aamushow:sta lähetetään suorana. Jon satut oikeaan aikaan paikalle, saatat päästä suoraan televiolähetykseen mukaan.

Myös MTV ja monet muut televisiokanavat lähettävät päivän mittaan suoria lähetyksiä Times Squarelta.

New Yorkin Keskuspuisto on virkistävä tuulahdus luontoa keskellä yhtä maailman merkittävimmistä urbaaneista metropoleista. Paikka on suosittu paikka paikallisille varsinkin viikonloppuisin piknikin viettoon ja rentoutumiseen.

Kohokohtia keskuspuistossa ovat perinteinen hevosajelu vaunukolla, mahdollisuus vuokrata vaikkapa rullaluistimet puiston kiertoon, sekä jokakesäinen “Shakespeare in the Park” festivaali.

Broadway katu on Amerikkalaisen teatterielämän keskus, ja sen teattereissa monesti pääset nauttimaan esityksistä jotka vasta vuosien päästä tulevat Euroopan teattereihin.

Käynti yhdessä Broadwayn yhdeksästä suuresta ammattimaisesta teatterista on helppo yhdistää iltaiseen käyntiin neonvalojen tähdittämällä Times Squarella joka on aivan vieressä, ja alueelta löytyvät myös useat New Yorkin parhaat ravintolat.

Suosituimpiin Broadway teatteri näytöksiin ovat kuuluneet vuosien varrella mm. The Lion King, Mamma Mia!, Hair, Grease, sekä Chicago.

American Museum of Natural History museo (amnh.org), eli Amerikan Luonnonhistoriallinen Museo, on yksi maailman suurimmista ja kuuluisimmista museoista, joka sijaitsee puistomaisella tontilla jolla on 25 toisiinsa liitettyä rakennusta ja 46 pysyvää näyttely hallia.


Museon kokoeilmissa on yli 32 miljoonaa esinettä, joista vain pieni osa voi olla näytteillä kerrallaan. Kokoelmien kohokohtiin kuuluvat maailmankuulu dinosaurusten luurankokoelma sekä Hayden Planetaario.