New Yorkin nähtävyydet – 27 huippunähtävyyttä

Katsaus New Yorkin nähtävyydet kohokohtiin, 27 huippunähtävyyteen kaupungin alueella, joista riittää näkemistä ja kokemista useammankin viikon loman ajalle.

Matka New York Cityn kaupunkiin on ainutlaatuinen elämänkokemus.

Kaupunki sisältää lukemattomia maailmankuuluja maamerkkejä – paikkoja kuten Times Square, Central Park, ja Empire State Building sekä Yankee Stadium – erittäin kompaktilla maa-alalla, sisältäen tiheimmän verkoston upeita nähtävyyksiä maailmassa.

Yhdysvaltain New York City koostuu viidestä kaupunginosasta, jossa kussakin on omat nähtävyytensä, huippuravintolansa, kulttuurikohteensa, ja unohtumattomat aktiviteettinsa.

NYC sisältää itse asiassa niin paljon nähtävää ja koettavaa että voisit viettää täällä vuosia ja silti jäljelle jäisi käyntipaikkoja.

Alla on joukko etenkin ensikertalaisten New Yorkin vierailijoiden listoilta löytyviä huippukohteita, joista kaupunkiin tutustuminen on hyvä aloittaa.

1) Empire State Building Observatory näköalatasanne

Art Deco tyylisen Empire State Building pilvenpiirtäjän näköalatasanne (esbnyc.com) on New York Cityn suosituin paikka käydä katsastamassa Manhattanin unohtumattoman kaunis siluetti.

2) One World Observatory näköalatasanne – New Yorkin nähtävyydet

Empire State Building ohella suosittu paikka tutustua New Yorkin kaupunkinäkymiin on One World Observatory (oneworldobservatory.com), joka sijaitsee osana One World Trade Center pilvenpiirtäjää, läntisen pallonpuoliskon korkeinta rakennusta.

New Yorkin nähtävyydet - One World Observatory.

One World Observatory.

3) Top of the Rock

Manhattanin keskikaupungin puitteissa oleva Top of the Rock (rockefellercenter.com/top-of-the-rock/) näköalatasanne sijaitsee 30 Rockefeller Plaza pilvenpiirtäjän huipulla, ja siltä on uniikit, panoraamaiset näkymät etenkin New Yorkin keskuspuistoon.

4) Times Square

Times Square aukio on New Yorkin kaupungin symboli, jonka valomainokset sykkivät elämää 24 tuntia vuorokaudessa viikon ja vuoden läpi. Pääset paikalle vaikkapa ottamalla taksin tälle 42 Street -kadun puitteissa olevalle nähtävyydelle.

5) Broadway – New Yorkin nähtävyydet

Broadwayn live-teatteriesitykset ovat ainutlaatuinen kulttuurikokemus, spektaakkeleina, joissa näyttelijöinä ovat maailman parhaimmat teatteri-alan lahjakkuudet.

6) Central Park

New Yorkin keskuspuisto on maailman kuuluisin kaupunkipuisto, toimien puita täynnä olevana levähdyspaikkana kaupungin ytimessä. Manhattanin keskusosassa sijaitseva puisto sisältää monia kohokohtia, kuten Bethesda Fountain suihkulähteen.

7) The Met

The Met (metmuseum.org/met-fifth-avenue) museosta löytyy noin 2 miljoonaa taideteosta ihmiskunnan viiden vuosituhannen ajalta.

New York nähtävyydet - The Met.

The Met.

8) Museum of Modern Art – New Yorkin nähtävyydet

Museum of Modern Art (MoMA) (moma.org) museossa pääset tutustumaan rajoja kokeilevaan taiteeseen taiteilijoilta kuten Frida Kahlo, Andy Warhol, Pablo Picasso, Claude Monet, ja Vincent van Gogh.

9) Whitney Museum of American Art

Osana Meatpacking District asuinaluetta oleva taidemuseo Whitney Museum of American Art (whitney.org) pitää sisällään kokoelman töitä modernia ja nykyaikaista taidetta tekeviltä amerikkalaisilta taiteilijoilta.

10) Museum Mile

Museum Mile on nimensä mukaisesti “museomaili”, kattaen Upper East Siden puitteissa olevan osan Fifth Avenue katua, varrellaan museoita kuten The Met, Solomon R. Guggenheim Museum, Cooper Hewitt, Smithsonian Design Museum, sekä valikoima muita tunnettuja instituutioita.

11) Rockefeller Center – New Yorkin nähtävyydet

Rockefeller Center (rockefellercenter.com) on Manhattanin Midtownin sisätila-ulkotila rakennuskompleksi sisältäen Art Deco arkkitehtuuria, maailman kuuluisimman joulukuusen sekä luistelukaukalon talviaikaan, Prometheusta esittävän pronssipatsaan, sekä studiotilat suosituille NBC-kanavan show-ohjelmille.

New Yorkin nähtävyydet - Rockefeller Center.

Rockefeller Center.

12) St. Patrick’s Cathedral

Uusgotiikan arkkitehtuurityylin St. Patrick’ Cathedral (saintpatrickscathedral.org) on varsinkin sisätiloiltaan yksi maailman näyttävimmistä ja mieleenpainuvimmista katedraaleista.

13) Macy’s Herald Square – New Yorkin nähtävyydet

Macy’s Herald Square (macys.com/new-york-ny) kuuluu maailman suurimpien tavaratalojen joukkoon, tarjoten yhden parhaista New Yorkin shoppailukokemuksista.

14) Statue of Liberty National Monument

Monen turistin ohjelmaan New Yorkissa kuuluu käynti kaupungin vapaudenpatsaan (nps.gov/stli/) luona, joka on vuosikymmenten varrella toivottanut tervetulleeksi tuhansittain myös suomalaisia maahanmuuttajia.

New Yorkin vapaudenpatsas Yhdysvallat.

Statue of Liberty National Monument.

15) Yankee Stadium

Bronxin kaupunginosassa sijaitseva Yankee Stadium (mlb.com/yankees/ballpark), New York Yankees seuran kotikenttä, on Yhdysvaltain tunnelmaisimpia areenoja käydä seuraamassa baseball-pelejä. Stadium on vain lyhyen metroajelun päässä Manhattanilta.

16) Madison Square Garden – New Yorkin nähtävyydet

Madison Square Garden (msg.com/madison-square-garden) on New York Knicks koripalloseuran sekä New York Rangers jääkiekkoseuran kotikenttä, jossa järjestetään myös maailmantähtien konsertteja.

Madison Square Garden.

17) Barclays Center

Upea Barclays Center (barclayscenter.com) on kotikenttä Brooklyn Nets koripalloseuralle sekä New York Islanders jääkiekkoseuralle. Areena on lisäksi yksi NYC:n parhaista kohteista käydä konserteissa ja muissa suuremmissa tapahtumissa.

18) Citi Field – New Yorkin nähtävyydet

New York Mets baseball-seuran kotikenttä City Field (mlb.com/mets/ballpark) sijaitsee Flushingin alueella Queensia. Jos haluat nähdä klassista baseball-kentän disainia, City Field edustaa tätä tyyliä parhaimmillaan, paikkana jossa tunnelma on aina katossa.

19) Flushing Meadows Corona Park

Flushing Meadows Corona Park (https://www.nycgovparks.org/flushing-meadows-corona-park) puisto on Queensin kaupunginosan tärkein puisto-alue, ja sisältää kohokohtana esimerkiksi maapalloa muistuttavan Unisphere-teoksen, joka valmistui vuosina 1964-1965 World’s Fair tapahtumaa varten.

20) Bronx Zoo – New Yorkin nähtävyydet

Bronxin eläintarha (bronxzoo.com) on kooltaan jättimäinen, tarjoten kaikkialta maailmasta peräisin olevia villieläimiä ihmeteltäväksi ja ihasteltavaksi.

New York nähtävyydet - Bronx Zoo.

21) Brooklyn Bridge

Sen lisäksi että se on postikuvakorttimainen New Yorkin symboli, kävelijä-ystävällinen Brooklyn Bridge -silta tarjoaa hauskan ja näköaloja täynnä olevan reitin Manhattanin ja Brooklynin välille.

22) Staten Island Ferry – New Yorkin nähtävyydet

Staten Island Ferry (https://www.nyc.gov/sif-traveler-info) ei ole pelkästään työmatkalaisten käyttämä paikallislautta, vaan se on myös unohtumaton, ilmainen tapa turisteille nähdä New York Cityn vesialueita ja näkymiä mm. satamaan ja vapaudenpatsaalle.

23) 9/11 Memorial & Museum

Entisen New Yorkin World Trade Centerin kohdalla sijaitseva 9/11 Memorial & Museum (911memorial.org) on vuosien 2001 ja 1993 terroristihyökkäyksissä kuolleiden muistoksi rakennettu kokonaisuus.

9/11 Memorial & Museum.

24) Prospect Park

Brooklynin kaupunginosan kuuluisin puisto, Prospect Park (prospectpark.org), sisältää mm. kosteikkoja, puu-alueita, eläintarhan, bändi-lavan, Audubon Center keskuksen, sekä koirarannan.

25) Coney Island – New Yorkin nähtävyydet

Coney Island (coneyisland.com) on Brooklynin kaupunginosaan kuuluva vapaa-ajanviettopaikka, josta löydät erilaisia klassisia huvipuistolaitteita ja -elämyksiä, kuten Wonder Wheel maailmanpyörän ja puisen “Cyclone” vuoristoradan.

26) Lincoln Center for the Performing Arts

Lincoln Center New York City Yhdysvallat.

Lincoln Center.

Lincoln Center for the Performing Arts (lincolncenter.org) ja sen David H. Koch Theater, Metropolitan Opera House, sekä David Geffen Hall esiintymistilat toimivat kotipaikkana kaikkiaan 11 maailmankuululle taideorganisaatiolle, joukossa mm. New York City Ballet, Met Opera, ja New York Philharmonic.

27) The High Line

The High Line (thehighline.org) on yksi New York Cityn omalaatuisimmista nähtävyyksistä.


Kohde on käytöstä poisjätetty kohotettu rautatielinja läpi Manhattanin länsipuolen, joka on nykyään kasvillisuutta täynnä olevaa, suosittua kävelypolkua ja uniikkia puistoa.