Newportin nähtävyydet

Katsaus Yhdysvaltain Rhode Islandin Newportin kaupungin parhaisiin nähtävyyksiin, mukaanlukien Cliff Walk -kävelykierros, Fort Adams, sekä Newportin taidemuseo.

Merenrannallisena kaupunkina Newport houkuttelee luokseen kävijöitä hiekkaisilla rannoillaan, purjehduslaivoillaan, sekä lukuisilla muilla nähtävyyksillään.

Newport Yhdysvallat.

Mikään ei voita nähtävyytenä rauhallista satamapurjehdusta auringonlaskun aikaan, jota seuraa vaikkapa illallinen merenrantaravintolassa ja tanssiminen kaupungin iltakerhoissa.

Newport on kautta aikain ollut pakopaikka hyvin toimeentuleville amerikkalaisille, ja monet seudun historilliset vapaa-ajanhuvilat ovat nähtävissä Newport Mansions Preservation Society organisaation järjestämien opastettujen kiertokäyntien avulla.

Purjehtiminen on keskeinen osa alueen historiaa ja nykyaikaa. Muun muassa arvostettu America’s Cup -purjehduskilpailu pidetään usein juuri Newportissa, tarjoten upeat puitteet maailman nopeimmille purjelaivoille kilpailla palkinnosta.

Seutua kutsutaankin usein “maailman purjehduspääkaupunki” lempinimellä, Newportin vesien ollessa kotina sadoille aluksille, ja useat alueen purjehdusyhtiöistä tarjoavat satamakierroksia ja auringonlaskun purjehduksia historiallisten America’s Cup -voittajalaivojen kyydissä.

Newportissa voit oppia purjehtimisesta ylipäätään, ohjata alusta, sekä vain potkaista kengät jalastasi ja rentoutua laivan kannella cocktail kädessäsi auringon kaartuessa horisontin taakse.

Kaupungilla on myös, usko tai älä, olemassa myös menneisyys pohjoisena turvapaikkana merirosvoille, siihen saakka, kunnes brittiläiset pakottivat Newportin laittamaan alueen piraatit kuriin, joka johti 26 merirosvon hirttämistuomioon.

Seutu on lisäksi yksi legendaarisista kohteista nähdä hyvin säilyneitä Yhdysvaltain siirtomaakauden aikaisia rakennuksia.

Näihin kohteisiin järjestetään opastettuja kävelykierroksia sekä “haamukierroksia” auringonlaskun jälkeen, joissa (mm. Pirates & Scoundrels Walking Tour -kierroksella) opit lisää Newportin kapinallisesta menneisyydestä.

Newportin kultainen kausi ajoittui myöhäisen 1800-luvun periodille, joista jäljellä olevat upeat kesäpalatsit ja -kartanot ovat nykyisin avoinna yleisökäynneille.

Kartanot sisältävät periodilleen ominaisia alkuperäisia huonekaluja, sisustuksia, ja maalauksia, ja omatoimisten kiertokäyntien varrella on runsaasti lisäinformaatiota kunkin palatsin historiasta.

Kaksi suosituinta Newportin kartanoa ovat Marble House skeä Breakers, joista kumpikin kuului Vanderbiltin perheen omistuksiin, jälkimmäisen sisältäessä platinasta valmistetut seinät yhdessä huoneessa sekä panoramiset näkymät merelle.

Vaikka Newport ei ole surffauksen suhteen Kalifornian veroinen, paikalliset ottavat ilon irto seudun runsaista aalloista ja monet alan harrastajat tulevat kauempaakin ottamaan hyödyn kesän hurrikaanisesongin aallokoista.

Koska Newport on merenrantakaupunki, alue on loistava paikka herkutella parhaista, tuoreista kalaruoista ja meren antimista.

Lukuisat ravintolat tarjoavat kohokohtanaan esimerkiksi New England simpukkakeittoa, hummerirullia, kampasimpukoita, ja paljon muuta.

Tasokkaimmat Newportin ravintolat löytyvät historiallisen sataman puitteista ja Bellevue Ave -kadun varrelta, kun taas erinomaista hinta-laatusuhdetta tarjoavat paikat ovat mm. Broadwayn varrella.

Kaupungista löytyy useita pehmeiden hiekkojen rantoja, joita suojaavat poukamat ja lahdelmat, ja Newportin Cliff Walk -kävelykierros on kokemisen arvoinen nähtävyys. Lisäksi Newportin “40 Steps” on kuuluisa paikka käydä katsomassa meren aaltojen syöksymistä kallioiselle rannikolle.

Lähin palveluita (naposteltavaa myyvän kioskin ja käymälöitä) tarjoava turistiranta on nimeltään First Beach, mutta Second Beach on parempi vaihtoehto, jos haluat välttää rannoille ajoittain kerääntyvän merilevän. Läheltä Second Beach rantaa löydät myös Purgatory Chasm -kohteen, joka on kaunis näköala- ja piknik-ruokailupaikka.

1) Cliff Walk

Cliff Walk on viehättävä kävelyreitti, joka kulkee kaupungin eteläisen reunan myötäisesti.

Tämän noin 5,6 km pitkän korotetun kävelypolun myötäisesti patikoinnin aikana sinulla on mahdollisuus nähdä useita Newportia hyvin kuvaavia kartanoita, kierroksen sisältäessä lisäksi erinomaiset näkymät satamaan.

Kävelyreitti vie sinut läpi Newportin historiallisen kaupunginosan, ja useista kohdista matkan aikana voit vierailla Bellevue Avenuen puitteissa, jossa voit hypätä kaupungin raitiovaunun kyytiin, jos et jaksa enää kävellä.

Kävelyreitti alkaa virallisesti First Beach rannalta ja päättyy Bailey’s Beach rannalle.

2) Tennis Hall of Fame

Tennis Hall of Fame on suosittu Newportin nähtävyys myös niiden kävijöiden keskuudessa, jotka itse eivät pelaa lajia.

Museo sisältää näyttelyitä tenniksen historiaan liittyen, kuin myös museokaupan, josta voit ostaa matkamuistoja ja tennikseen liittyviä lahjatavaroita.

Tennis Hall of Famen yhteydessä on kolmetoista pelaamista varten varattavissa olevaa nurmikenttää, jotka ovat vanhimmat yhtäjaksoisesti käytössä olleet pelikentät koko maan alueella.

Kokonaisuutena 1300 m2 kokoinen Tennis Hall of Fame museo on mukaansatempaava nähtävyys, toimien entisen Newportin kasinon tiloissa, joka oli aikoinaan, 1800-luvulla, kaupungin rikkaiden ja kuuluisien pelikenttää ja vapaa-ajanvieton keskuksia.

3) Fort Adams

Fort Adams Newport Yhdysvallat.

Fort Adams on koko Yhdysvaltain suurikokoisin merenrannallinen linnoitus.

Linnoitus juontaa juurensa 1820-luvulle, ollen vaikuttavan oloinen sotilaskohde, joka on täydellinen nähtävyysseikkailu kaikenikäisille kävijöille.

Vierailijat voivat tutustua linnoituksen sotilaiden parakkeihin, tunnelijärjestelmään, sekä kohotettuihin bastioneihin, joilta on erinomaiset näkymät Newportin rannikolle.

Voit lisäksi tutustua nähtävyyksiin, jotka kertovat sotilaskulttuurista ja yli 180 vuoden amerikkalaisuuden ja sotilastekniikan historiasta.

4) Newportin taidemuseo (Newport Art Museum)

Newportin taidemuseo tarjoaa kävijöille nähtäväksi monipuolisen kokoelman sekä historiallisia että moderneja taideteoksia, fokuksena ollessa niin paikallinen kuin alueellinen taide yleisemminkin.

Museon vaihtuvat kokoelmat sisältävät töitä, jotka esittelevät seudun rikasta menneisyyttä, kuin myös kaakkoisen New Englandin alueen ja Rhode Islandin seudun asukkaiden osaamista.

Taidemuseo on rakennettu noin 0,8 hehtaarin kokoiselle kampukselle, jakaen tilat Newportin taidekoulun ja useiden myymälöiden kanssa.

Newportin taidemuseossa pidetään vuoden varrella lukuisia konsertteja ja muita tapahtumia, joista saat tarkat tiedot esimerkiksi soittamalla museoon ennen käyntiä.

5) Easton’s Beach

Easton’s Beach kuuluu Newportin suosituimpiin rantoihin, houkutellen luokseen runsaasti kävijöitä nauttimaan aurinkoisesta merenrannasta ja Atlantin vesistöstä.

Rannan kohokohtiin lukeutuu karuselli ja sisätiloihin rakennettu rullalautailupuisto, sekä ruokaa myyviä kojuja, piknik-ateriointipaikkoja, kuin myös vuokrattavissa olevia merenrantamökkejä.

Osana kokonaisuutta toimii lisäksi Newport Aquarium -meriakvaario sekä ravintola-baari nimeltään “Atlantic Beach Club” (rannan päädyssä).

6) Naval War College Museum

Naval War College Museum Newport Yhdysvallat.

Naval War College Museum on mielenkiintoinen paikka, jossa voit oppia lisää Newportin sotilaallisesta ja merivoimien menneisyydestä.

Museon on rakennettu 1820-luvulla rakennettuun Founder’s Hall taloon War College -yliopiston kampuksella, sisältäen mielenkiintoisia näyttelyitä historiallisista merivoimien yhteenotoista sekä kopioita sotilasaluksista.

Naval War College Museum -museossa oppii myös ensikäden tietoa ulkopoliitikan yksityiskohdista sekä merivoimien operaatioiden ja sotilasvoimien taktisista taisteluharjoituksista.

7) The Breakers

The Breakers Newport Yhdysvallat.

The Breakers oli aikoinaan kotina legendaariselle Vanderbiltin perheelle, ollen yksi Newportin hohdokkaimmista kartanoista, sijaiten dramaattisella 5,2 hehtaarin kokoisella, kallioisella merenrantatontilla.

Kartanon rakennutti vuonna 1895 rautatiepohatta Cornelius Vanderbilt II.

Rakennus valmistui italialaiseen renessanssityyliin, jossa panostettiin pienimpiinkin yksityiskohtiin.

Kartanomuseon puitteissa voit nauttia periodisisustuksesta, kultaisista filigraanitöistä, puuveistoksista, sekä marmori- ja muraalikokoisista maalauksista läpi talon.

Huomaa, että Newport on täynnä kartanomuseoita, mutta jos ehdit kiertää niistä vain yhden, The Breakers on ehdottomasti näyttävin ja suosituin käyntikohde näistä vaihtoehdoista.

8) Marble House

Newportin Marble House, eli “Marmoritalo”, on yksi hienoimmista kaupungin kartanonähtävyyksistä.

Viktoriaanisen tyylin kartano on näkemisen arvoinen esimerkki Yhdysvaltain kulta-ajan äveriäisyydestä.

Marmoritalo, joka kuului William ja Alva Vanderbiltin omistuksiin, on palatsimainen, Versaillesin palatsi esikuvana toteutettu rakennus, jossa on käytetty runsaasti marmoria ja kultaa läpi kokonaisuuden.

Valmistumisensa aikaan talon toteutus – suunnittelu, rakennus, ja sisustaminen – maksoi Vanderbiltin perheelle yhteensä $11 miljoonaa.

William Vanderbilt, joka hankki omaisuutensa höyrylaiva- ja rautatiebisneksissä, päätti laittaa osan vauraudestaan tämän talon muodossa vaimolleen 39. syntymäpäivälahjana, jota seurasi avioero vain neljä vuotta myöhemmin.

9) Astors’ Beechwood Mansion

Beechwood Mansion on Newportin kuuluisa Astor-perheen kartano, joka valmistui vuonna 1851.

Rakennuksesta tuli William Backhouse Astor, Jr.:n (John Jacob Astorin pojanpojan) kesäkartano, kun hän osti sen vuonna 1881.

Kartanomuseon kokemukseen kuuluvat sen puitteissa käyskentelevät, periodipukuihin pukeutuneet sisäköt ja miespalvelijat, antaen rakennukselle edelleen käytössä olevan historiallisen tunteen.

Beechwood Mansionissa voit astua takaisin ajassa taaksepäin laskeutuessasi sen suuren portaikon askelmia alas, ja kävellessäsi kartanon sokkelomaisten, periodi-antiikkeja sisältävien huoneiden läpi.

Kartanossa järjestetään läpi vuoden musiikkiesitysten ja draamateatterin erikoistapahtumia, kuten Big Band Music, Mystery Murder Tour, sekä kieltolain aikaisen salakapakan tyyliin tehty erikoistapahtuma jazz-musiikilla, tanssiaisilla, ja aikakautensa puvuilla.

10) Rough Point

Rough Point on Bellevue Avenuen varrella oleva gotiikan tyylisuunnan kartano, jonka omisti aikoinaan tupakkaperijätär Doris Duke, ja jolta on henkeäsalpaavat näkymät Atlantille.

Vuodelta 1887 olevaan Tudor-kartanoon voi käydä tutustumassa maksimissaan 96 vierailijaa per päivä.


Kun vierailet kartanossa, voit tutustua osaan rakennuksen 105:stä huoneesta sekä tutustua Doris Duken yksityiseen taidekokoelmaan sekä hänen kokoelmaansa iltapukuja ja koruja.