Nizza

Opas erilaisiin Nizza aiheisiin, kuten nähtävyydet, halvat lennot, ja rautatieasema.

Nizza on Ranskan välimeren rannalla oleva kaupunki ja yksi suosituimmista suomalaisten lomakohteista Ranskan Rivieralla (Côte d’Azur).

Nizzan kaupungin, joka on nykyisin viidenneksi suurin Ranskassa 347 900 (vuonna 2005) asukasmäärällään (esikaupungit mukaan lukien Nizzassa asuu noin 933 080 asukasta), arvellaan perustaneen Masilian (Marseille) kaupungista tulleet Kreikkalaiset siirtolaiset, jotka antoivat kaupungille nimen “Nikaia” Ligurianeist saadun voiton kunniaksi (Nike on antiikin Kreikan voiton jumalatar).

Kaupungista tuli nopeasti yksi kiireisimmistä kaupankäyntisatamista Ligurian rannnikolla, ja kilpaili varsinkin viereisen antiikin Rooman Cemenelum kylän kanssa alueen sataman tärkeydestä. Cemenelumin rauniot ovat jäljellä Cimiezissä, joka on kaupunginosa modernissa Nizzan kaupungissa.

Nizzalla on ollut historiansa aikana paljon kanssakäymistä Italian kaupunkien kanssa, alkaen sen liittymisestä Genovalaiseen Liigaan vuonna 729 vastustamaan Saraseenien hyökkäyksiä alueelle. Keskiajalla Nizza oli Pisan kaupungin liittolainen, vastapainona Genovan voimalle alueella. Vuodesta 1388 ajoittain aina vuoteen 1860, Nizza oli varsinkin Italialaisen Savoyn alueen hallitsijoiden suojeluksessa.

Vuonna 1543, Nizza joutui yhdistetyn Ranskalais-Ottomaani joukkojen hyökkäyksen kohteeksi, joka johti Nizzan piiritykseen ja lopulta kaupungin antautumiseen Francis I:sen ja Ottomaanien Barbarossa Hayreddin Pashan joukoille. Ranskaan Nizza on kuulunut yhtäjaksoisesti vuodesta 1860, vaikkakin kaupungissa oli varsinkin vuonna 1866 laajoja mielenilmauksia Italiaan liittymisen puolesta.

Toisen maailmansodan jälkeisenä periodina Nizza on elänyt voimakkaan taloudellisen kasvun aikaa, jota ovat johtaneet varsinkin turismi ja rakennusteollisuus. Kaupunki sain myös suuren joukon ns “Pieds-Noirs” pakolaisia Algerian itsenäistyessä vuonna 1962, joka auttoi kaupungin taloudellisessa kasvussa.

Nizza, joka sijaitsee Provence-Alpes-Côte d’Azur maakunnassa, nauttii ilmastoltaan välimerellinen, siten että suurin osa vuodesta on leudon sään aikaa, sademäärän ollessa kohtuullinen keskittyen periodiin syyskuusta maaliskuuhun.

Kaupungin kesät ovat kuumia, kuivia ja aurinkoisia. Sateet ovat harvinaisia kesä-aikaan, ja tyypillisesti esimerkiksi heinäkuussa on vain yksi tai kaksi sadepäivää. Lämpötilat Nizzassa jäävät harvoin alle 20°C, ja usein yltävät yli 30°C asteen, vuotuisen maksimikeskiarvon ollessa noin 35°C.

Syksy Nizzassa alkaa aurinkoisena syyskuuna, muuttuen asteittain pilvisemmäksi ja sateisemmaksi kohti lokakuuta, ja lämpötilat jäävät tyypillisesti yli 20°C aina marraskuuhun saakka, jolloin lämpötilat alkavat laskea noin 17°C asteeseen.

Talvi Nizzassa on luonteeltaan leuto päivälämpötilojen suhteen (11-17°C), kylmä yölämpötiloiltaan (4°C-9°C) ja sää on myös erittäin vaihtelevaa talvikuukausina. Yöpakkaset ovat harvinaisia ja lumen sataminen niin harvinaista, että paikalliset muistavat ne yksittäisinä erikoistapauksina.

Kevät alkaa kaupungissa leutona ja sateisena myöhäisen maaliskuun aikana, muuttuen asteittain lämpimämmäksi ja aurinkoisemmaksi kohti kesäkuuta.

Turistien keskuudessa Nizza on toiseksi suosituin Ranskan kaupunki Pariisin jälkeen, ja Nizzan lentokenttä on maan kolmanneksi kiireisin matkustajamäärillä mitattuna (noin 10 miljoonaa matkustajaa esimerkiksi vuonna 2006), Pariisin Orlyn ja Charles de Gaulle kenttien jälkeen.

Rentouttavan lomailun ohessa Nizza tarjoaa lukuisia mahdollisuuksia ostosten tekoon, mukaanlukien kauppakeskukset, joiden parhaimmistoon kuuluvat Nicetoile, Nice TNL, Nice Lingostière, Northern Forum, St-Isidore, Trinity ja Cap3000.

Nizzan satama, nimeltään Lympia, on ollut toiminnassa 1700-luvun puolestavälistä, ja kaupungissa toimii myös pienempi satama Carras kaupunginosassa. Kaupallisen satamatoiminnan ohella Nizza on suosittu kohde lauttaliikenteelle Korsikan saarelle, ja tarjolla on muun muassa NGV (navires à grande vitesse) nopeita lauttoja.

Lauttoja operoi kaksi erillistä yritystä, SNCM ja Corsica Ferries – Sardinia Ferries.

Nizzan lentokenttä, Aéroport Nice Côte d’Azur, joka sijaitsee Promenade des Anglais kadulla, lähellä l’Arénas aluetta, tarjoaa kaksi terminaalia matkustajaliikenteelle. Läheisen sijaintinsa takia lentokenttä toimii myös Monacon kaupunkivaltion lentokenttänä, ja tarjolla on esimerkiksi helikopteri kuljetus Monacoon.

Kaupungin suosituimpiin nähtävyyksiin kuuluu sen kuuluisa rantabulevardi Promenade des Anglais (“Englantilaisten Promenadi”) Baie des Anges lahden rannalla.

1700-luvun loppupuolella useat varakkaat englantilaiset alkoivat viettää talvia Nizzassa, nauttien rannan, joka vielä tuolloin oli kehittymätöntä aluetta, tarjoamasta panoramasta. Kun erityisen rankka talvi toi suuren joukon kerjäläisiä Nizzaan, joukko talvehtivista englantilaisista ehdotti hyödyllistä projektia heidän tehtäväkseen: kävelytien rakentamista merenrantaan.

Nizzan kaupunki innostui projektista niin, että sitä laajennettiin voimakkaasti, mutta tien nimeksi vakiutui viittaus sen idean alkuperään, joka oli tullut englantilaisilta lomailijoilta.

Muista nähtävyyksistä Hotel Negresco, joka sijaitsee Promenade des Anglais kadulla, on nimetty Henri Negrescon (1868–1920) mukaan, joka rakennutti palatsimaisen hotellin paikalle vuonna 1912.

Suosittua aluetta on turistien kannalta on myös ns. “Zone Pietonne” (“Kävelykatualue”), joka kulkee Promenade des Anglaisin myötäisesti Nizzan keskustan Place Massénalta kohti lentokenttää noin neljän korttelin verran. Alue tarjoaa hyvän valikoiman ravintoloita, joista löytyy varsinkin Nizzalaiseen keittiöön erikoistuneita paikkoja, sekä vaate- , kenkä-, ja tuliaiskauppoja.

Place Masséna on kaupungin pää-aukio, ja sen idyllisyyttä korostavat sitä reunustavat punaisen okran väriset, italialaistyyliset rakennukset. Täysin jalankulkijoille varattuna se on myös aito välimerellinen aukio, ja sillä järjestetään usein julkisia tapahtumia, konsertteja, ja kesäfestivaaleja samaa tapaan kuin kauppatorilla järjestetään tapahtumia Helsingissä.

Place Masséna, joka sijaitsee muutaman minuutin kävelymatkan päässä Promenade des Anglais kadulta, toimii myös helmikuisen Corso carnavalesque karnevaaliparaatin päänäyttämönä, sekä Bastille päivän tapahtumien paikkana heinäkuun 14.

Muista aukioista merkittävä on varsinkin Place Garibaldi, joka tarjoaa hienoa arkkitehtuuria ja historiallisia paikkoja. Aukio on nimetty Giuseppe Garibaldin, Italian yhdistymisen Nizzassa syntyneen sankarin, mukaan.

Aukio, joka on rakennettu 1700-luvun lopulla Torinolaiseen tyyliin, on toiminut historiansa aikana sisääntuloporttina kaupunkiin ja toisena päätepisteenä tielle kohti Torinoa.

Place Rossetti on myös merkittävä kaupungin kävelykäyttöön varattu aukio, sijaiten aivan Nizzan vanhankaupungin keskustssa. Sen profiilia värittävät punaisen ja keltaisen okran väriset rakennukset, katedraali Sainte-Réparate sekä aukion keskus-suihkulähde.

Muista Nizzan aukioista suosittu on myös Cours Saleya, joka historiallisesti oli varattu yläluokkien käyttöön. Aukio on yksi perinteikkäimmistä kaupungissa, josta osoituksena sen jokapäiväiset kukkamarkkinat.

Cours Saleya, joka avautuu myös kohti Palais des Rois Sardes (Sardinian kuninkaiden palatsi) rakennusta. toimii varsinkin Nizzan viihde-elämän keskuksena. Tarjolla on muun muassa markkinoita, pubeja, ja valikoima hyviä ravintoloita joiden menu koostuu pääasiassa Nicois ruokakulttuurin herkuista.

Nizzassa käydessä kannattaa myös tarkistaa place du palais aukio, jolla sijaitsee Palais de Justice (Nizzan Oikeuspalatsi) Palais Rusca, joka on myös oikeusjärjestelmän käytössä, ja kaupungin virallinen, historiallinen kello.

Nizzasta löytyy myös useita upeita kirkkoja, mukana Sainte-Réparate katedraali, Saint-Jacques kirkko, Venäläis-ortodoksisen kirkon katedraali, sekä Notre-Dame de Nice kirkko.

Charles Garnierin suunnittelema Observatoire de Nice (Nizzan Observatorio), jota rakennettiin vuosina 1879-1888, on nähtävyys, joka sijaitsee Mont Gros vuoren huipulla, ja jonka pääkupolin suunnitteli itse Gustave Eiffel.

Valmistuessaan observatorion 76-cm heijastus-teleskooppi oli maailman suurin teleskooppi.

Suotuisan säänsä ja valoisan ilmapiirinsä ansiosta Nizza on houkutellut aina 100-luvulta j.Kr. joukoittain taiteilijoita alueelle, mukana kuuluisat maalaajat kuten Chagall, Matisse, Niki de Saint Phalle, ja Arman.

Tästä taiteilijoiden suosiossa olemisesta osoituksena on myös kaupungista löytyvät useat taidemuseot, kuten Musée Chagall, Musée Matisse, Musée des Beaux-Arts Jules Chéret, Museum of Naïve arts, Musée Terra-Amata, Museum of Asian Art, ja Nizzan modernin ja nykytaiteen museo.

Nizzan karnevaalien ohella muihin tärkeisiin turisteille suunnattuihin tapahtumiin kuuluu muun muassa Nice Jazz Festival, eli Nizzan Jazz festivaali.

Ruokakulttuurin osalta alueelta löytyy useita Nizzalaisen keittiön erikoisuuksia, kuten “Socca”, joka on pannukakku joka on tehty papujauhosta, mutta varsinkin erilaiset kalakeitot ovat ominaisia alueen keittiöperinteille, ja suomalaisille tuttuja ovat varsinkin erilaiset versiot “salade niçoise” salaateista.

Nizzan keittiö on lähellä Provence alueen keittiötä, ja käyttää laajasti paikallisia raaka-aineita, joihin kuuluvat varsinkin oliivi öljy, anjovikset, hedelmät, ja kasvikset.

Nizza Ranska Nähtävyydet

Nizza Ranska nähtävyydet kohokohtiin kuuluvat Promenade des Anglais, Place Masséna aukio, Sainte Jeanne d’Arc kirkko, Nizzan vanhakaupunki, sekä Villefranche-sur-Mer.

Nizza Ranska nähtävyydet

Nizzan rautatieasema

Nizzan rautatieasema tarjoaa nopeita juna-yhteyksiä mm. Cannesiin, Monacoon, Marseilleen, ja Ventimiglian kautta Italiaan.

Nizzan rautatieasema

Halvat lennot Nizzaan

Halvat lennot Nizzaan on mahdollista saada Suomesta muun muassa Air Berliniltä, Air Balticilta, Blue1:ltä, sekä Ryanairilta.

Halvat lennot Nizzaan

Promenade des Anglais Nizza

Promenade des Anglais Nizza on yksi maailman kuuluisimmista ja kauneimmista rantabulevardeista, joka täyttyy varsinkin sunnuntaisin paikallisista asukkaista ja turisteista.

Promenade des Anglais Nizza

Le Monument du Centenaire Nizza

Le Monument du Centenaire Nizza on muistomerkki vuodelta 1893, joka juhlistaa Nizzan Ranskaan kuulumisen satavuotisjuhlia.

Le Monument du Centenaire Nizza

Basilique Notre Dame Nizza

Basilique Notre Dame Nizza on kaupungin suurin kirkko, sijaiten kaupungin parhaan ostoskadun, Avenue Jean Medecinin, varrella.

Basilique Notre Dame Nizza

Nizzan rannat

Nizzan rannat valikoimiin kuuluu kaikkiaan 14 yksityistä rantaa ja 20 julkista rantaa eri puolilla kaupunkia.

Nizzan rannat

Nizza ostokset

Katsaus Nizza ostokset tekopaikkoihin, mukaanlukien ostoskadut, tavaratalot, ja parhaat kauppakeskukset alueella.


Nizza ostokset