Nizzan parhaat nähtävyydet

Katsaus ranskalaisen Nizzan kaupungin parhaisiin nähtävyyksiin, mukaanlukien Vieux Nice, Matisse-museo, sekä La Promenade des Anglais.

Nizza on aitoa ranskalaista elämää tarjoava kaupunki, tarjoten pienemmistä lomakylistä poiketen kosmopoliittista ilmapiiriä ja täynnä vuoden energiaa sykkivän talouden.

Nizza Ranska.

Ranskan Rivieran pääkaupunkina Nizza tarjoaa erinomaisen keskuspaikan koko Cote d’Azurin seudun tutkimiseen, mutta voit helposti viettää koko lomasi kaupungin nähtävyyksien parissa, joihin lukeutuu etenkin monipuolinen valikoima museoita, kuten Musee Matisse ja Musee National Marc Chagall.

Taiteen ohella Nizza on kotipaikka fantastiselle, ainutlaatuiselle mustien nupulakivien rannalle, legendaariselle Promenade des Anglais kadulle, sekä idyllisellä vanhallekaupungille (Vieux Nice), joka on itsessään täynnä mielenkiintoisia putiikkeja ja ravintoloita.

Nizzaan tutustumisen jälkeen alue tarjoaa hienoja nähtävyyksiä vain 30 minuutin junamatkan etäisyydellä.

Itäänpäin mennessä vastaan tulee Monte Carlo, Monaco, Grimaldin hallitsijaperheen valtakunta, joka sisältää myös oman kimaltelevan rantansa ja kuuluisan Monte Carlon kasinon.

Länteenpäin löydät puolestaan Cannesin kaupungin ja Antibesin, joista jälkimmäinen tuli ikuistetuksi jazz-aikakauden kirjailijoiden, kuten F. Scott Fitzgeraldin, toimesta.

1) Musée International d’Art Naïf Anatole Jakovsky

Musée International d’Art Naïf Anatole Jakovsky museo, joka toimii 1900-luvun alkupuolella rakennetussa palatsissa, sisältää hienon kokoelman “naiivia” taidetta, taiteenlajia, jonka itseoppineiden taiteilijoiden joukkoon lukeutuu nimiä kuten Rousseau, Bauchant, Bombois, Rimbert sekä Seraphine.

Opastetun kiertokäynnin aikana saat ainutlaatuisen yleiskuvan tämän taiteenlajin historiaan, joka alkoi 1700-luvulla ja jatkuu nykypäiviin saakka.

Museossa on myös taideteoksia maalaajilta eri puolilta maailmaa aina Haitista Kroatiaan ja Brasiliaan saakka.

Paikan nimi tulee Anatole Jakovskyn ja hänen vaimonsa tekemästä poikkeuksellisen suuresta taidelahjoituksesta, jolla taidemuseo luotiin Nizzaan vuonna 1982.

Jakovsky, naiivitaiteen keräilijä, lahjoitti yli 600 työtä, jotka kattavat 200 vuoden aikaperiodin eri puolilta maailmaa, kunkin teoksen edustaessa aikakautensa taidelajin kehitystä.

2) Cathédrale Orthodoxe Russe St-Nicolas à Nice

Vuonna 1912 käyttöön vihitty Nizzan venäläinen ortodoksikatedraali oli Venäjän tsaari Nikolas II:n kunnianosoitus kruununperilliselle Nicholas Alexandrovichille, joka menehtyi tuberkuloosiin Nizzassa vuonna 1865.

Kirkko valmistui palvelemaan etenkin suurta venäläisten aristokraattien joukkoa, joka tuli vuosittain viettämään talvea Ranskan Rivieran rannoille.

Rakennus on monivärinen bysanttilainen tiilestä ja marmorista valmistettu mestariteos, joka on lajissaan suurin Venäjän ulkopuolella.

Katedraali tunnetaan maailmanlaajuisesti käsinvalmistetuista puutöistään, keramiikkamosaiikeistaan, jalokivin koristelluista uskonnollisista ikoneistaan, sekä yksityiskohtia täynnä olevasta arkkitehtuuristaan. Luonteenomainen piirre kirkossa on etenkin sen kuusi kullattua sipulikupolia.

3) Musée des Beaux-Arts

Musée des Beaux-Arts on museo, joka tarjoaa merkittävän kokoelman italialaista ja ranskalaista taidetta 1400-luvulta 1800-luvulle mestareilta kuten Degas, Monet, Boudin, ja Jules Cheret (joista jälkimmäinen oli yksi Ranskan Rivieran kuuluisimpia taiteilijoita).

Kokoelmaan kuuluu myös erinomaisia impressionismia edustavia teoksia, mukaanlukien Picasson keramiikkatöitä ja Rodinin vaikuttava “Suudelma”.

Museo toimii poikkeuksellisen hienossa Belle Epoque -rakennuksessa, joka on jo itsessään näkemisen arvoinen taideteos.

Tämä entinen yksityispalatsi, joka rakennettiin vuonna 1878 ukrainalaiselle prinsessa Elisabeth Kojchoubeylle, sisältää useita kohokohtia, kuten sen upean keskusportaikon.

4) Musée et Site Archéologiques de Nice-Cimiez

Noin kahden kilometrin päässä Nizzan keskustasta, Cimiezin kaupunginosassa sijaitseva Musée et Site Archéologiques de Nice-Cimiez on erinomainen museo, jossa on näytillä esineitä aina pronssiajalta (1100 eKr.) myöhäiselle keskiajalle saakka kahden kerroksen alueella.

Näyttelyt sisältävät työkaluja, aseita, keramiikkaa, kolikkoja, koruja, ja muita muinaisjäänteitä, jotka kertovat kaupungin menneisyydestä ja kehityksestä vuosisatojen varrella.

Museon ulkopuolelta löydät Cimiezin Roman Cemenelumin. Nämä rauniot ovat peräisin antiikin Rooman aikakaudelta, ensimmäiseltä vuosisadalta neljännelle vuosisadalle jKr. saakka, jolloin ne olivat julkisia kylpylöitä.

Raunioihin kuuluu lisäksi päällystettyjä katuja ja 400-istuiminen amfiteatteri samalta aikaperiodilta.

5) Musée des Arts Asiatiques

Musée des Arts Asiatiques -museosta löytyy vaikuttava kokoelma antiikkia, mukana harvinaisia ja ainutlaatuisia esineitä kambodžalaisesta, kiinalaisesta, japanilaisesta, sekä intialaisesta kulttuurista.

Näytteillä oleviin esineisiin kuuluu mukaan jalokiviä ja arvometalleja, hiekkakiviveistoksia, muotia, tekstiilejä, koriste-esineitä, sekä nykyaikaista taidetta.

Esille laitetut esineet ovat tarkkaan valittu kokonaisuus, ja niiden tutustumiseen on jätetty runsaasti tilaa, tehden museokäynnistä miellyttävän kokemuksen.

Museorakennus on sinällään myös fantastinen taideteos. Tämän valkoisen marmorin rakennuksen on suunnitellut Kenzo Tange, ja se on tarkoituksellisesti minimalistinen, jääden taka-alalle häiritsemättä sisällä oleviin näyttelyihin tutustumista.

Käynnin päätteeksi voit viettää aikaa lisäksi museon omassa kahvilassa.

6) Musée national Marc Chagall

Musée national Marc Chagall Nizza Ranska.

Musée national Marc Chagall on keskittynyt esittelemään venäläis-ranskalaisen taiteilija Marc Chagallin koko uraa, kohokohtina mestarin tekemät 40 vanhan testamentin guassiteosta.

Jo museorakennus itsessään on taideteos, sillä se suunniteltiin Chagallin itsensä antamien tarkkojen ohjeiden perusteella.

Chagall loi myös lasimaalaus-ikkunat rakennuksen auditorioon, jossa järjestetään kuukausittain konsertteja, kuin myös yksityiskohtaisen zodiakki-mosaiikin ulkotiloissa olevan suihkulähteen ylle.

Museon, johon on ilmainen sisäänpääsy kunkin kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina, rauhalliset puutarhat ja ulkoilmakahvila ovat erinomaisia paikkoja ihailla rakennuksen julkisivua.

7) Musée Matisse

Matisse piti Nizzaa kotipaikkanaan vuosina 1917-1954, ja tämä 1600-luvulla rakennetussa huvilassa oleva museo sisältää erinomaisen pysyvän kokoelman hänen töitään, mukana maalauksia, piirrustuksia, veistosteoksia, ja valokuvia, sekä taiteilijalle ominaisia paperista leikattuja kuvia.

Kokoelmiin sisältyy lisäksi Matisselle kuuluneita huonekaluja ja muita omistusesineitä, joista monet löytyvät esitettyinä hänen maalauksissaan.

Museo sijaitsee noin 2 kilometriä pohjoiseen Nizzan keskustasta, Cimiezin kaupunginosassa, vastapäätä Matissen entisestä asuinpaikasta, joka toimi aikoinaan myös kuningatar Victorian talvipalatsina.

Näkemisen arvoisiin osioihin lukeutuu museon puutarha, jota ympäröivät idylliset oliivilehdot.

8) Place Massena

Nizzan vanhankaupungin, Vieux Nicen, laitamalla oleva Place Massena on vaikuttavan oloinen aukio, joka toimii siirtymäkohtana kaupungin historiallisen ja uuden arkkitehtuurin välillä.

Nizzan yhden pääkadun, Avenue Jean Medecinin, eteläisessä päädyssä oleva aukio on peräisin 1800-luvulta, ja sen puitteissa on kaarikäytävillä varustettuja uusklassisia rakennuksia erilaisissa syksyn väreissä.

Aukion pohjoinen pääty sisältää monipuolisen valikoiman myymälöitä ja kahviloita, kun taas kohokohtiin itäänpäin katsoessa kuuluvat upeat vuoristonäkymät.

Place Massenan ehkä kuuluisin yksityiskohta on sen yksityiskohtainen suihkulähde, joka esittää aurinkokunnan yhdeksää planeettaa.

9) La Promenade des Anglais

Vuonna 1820 rakennettu La Promenade des Anglais on mahtava rantabulevardi, josta on tullut yksi Nizzan kuuluisimmista maamerkeistä.

Baie des Anges -lahden rannalla oleva väylä on ideaali paikka esimerkiksi aamuhölkälle tai rennolle päiväkävelylle, tarjoten henkeäsalpaavat näkymät merelle yhdellä puolella ja rehevälle vuoristolle toisella puolella.

Bulevardin kokeminen on olennainen turistikokemus Nizzan kävijöiden keskuudessa, ja kenties paras tapa nähdä kaupungin hienoimpia näkymiä.

Monien mielestä bulevardi on parhaimmillaan auringonlaskun aikaan, jolloin taivas ja merivesi muuttavat taianomaisesti värejään ennen haalistumistaan yön hämäryyteen.

10) Vieux Nice

Nizzan vanhakaupunki, Vieux Nice, on pysynyt pitkälti muuttumattomana sen rakentamisesta 1700-luvulla saakka, ja nykyisin sen idylliset kadut muodostavat yhden keskeisistä kaupungin nähtävyyksistä.

Kapeiden katujen puitteissa on pastellinsävyisiä rakennuksia, joista löytyy muun muassa ruokakauppoja, baareja, putiikkeja, kahviloita, sekä deli-ravintoloita.

Vanhankaupungin kohokohtiin kuuluvat sen aukiot, kuten Cours Salaya, joka on Nizzan kuuluisien kukka- ja kasvismarkkinoiden pitopaikka.


Jos olet arkkitehtuurin harrastaja, sinun kannattaa pistää merkille vanhankaupungin poikkeuksellisen hienot barokki-arkkitehtuurin rakennukset, kuten 1600-luvulla valmistunut Palais Lascaris sekä Cathedrale Ste-Reparate, joista jälkimmäinen on omistettu Nizzan suojeluspyhimykselle.