Norja nähtävyydet

Norja nähtävyydet parhaimmistoa ovat Trollstigen vuoristotie ajelu, Nærøyfjord ja Geirangerfjord risteily, Svalbard saariston jääkarhut, Lofoten valassafari, sekä Norjan Kuninkaanpalatsi Oslossa.

Norjan kuninkaanpalatsi Oslossa (kongehuset.no) on yksi Norjan tärkeimmistä rakennuksista, ja paikka jossa Norjan Kuningas ja Kuningatar asuvat. Myös ulkomailta tulevat valtiovieraat asuvat Kuninkaanpalatsissa.

Palatsi on avoinna vieraille kesäkuukausien aikana, ja se on helpon kävelymatkan päässä, yhden Oslon tärkeimmistä teistä, Karl Johans gate, päässä.

Trollstigen vuoristotie ajelu (trollstigen.net) on parhaimpia osoituksia siitä, miten dramaattinen Norjan luonto voi parhaimmillaan olla.

Trollstigen, eli Peikon tikapuut suomeksi, on vuoristotie joka nousee jyrkästi 9 % asteen kulmassa, ja siinä on yksitoista tiukkaa käännöstä aina ylös asti, näyttäen isoilta tikapuilta kauempaa katsottaessa.

VIDEO: StudioByhavenin tekemä Trollstigen-reitin esittely ja ylösajo.

Kun pääset vuoren laelle, sieltä on näköalatasanne, josta on panorama näkymä koko valtavaan laaksoon alapuolella sekä vesiputoukseen, joka virtaa vuorelta alas laaksoon. Trollstigen on suljettuna liikenteelle kevät- ja talvikuukausina.

Nærøyfjord (naeroyfjord.com) ja Geirangerfjord (geiranger.no) risteilyt ovat hyvä tapa nähdä maailman dramaattisimmat fjordit, joita pitkin viikingit aikoinaan seilasivat laivoillaan, kosketusetäisyydeltä.

VIDEO: Maailmanmatkaaja Rick Stevesin tekemä esittely Sognefjord-risteilystä. Nærøyfjord on osa Sognefjordin kokonaisuutta.

Sekä Geirangerfjord että Nærøyfjord kuuluvat UNESCO:n maailmanperintö listaan, ja National Geographic lehti on rankannut nämä Norjalaiset fjordit maailman suosituimmiksi maailmanperintolistaan kuuluviksi nähtävyyksiksi.

Molempiin näihin fjordeihin on suosittua tutustua fjord-risteilyn avulla, mutta voit myös esimerkiksi vuokrata kanootin ja meloa pitkin flordia, tai vuokrata polkupyörän, ja mennä pitkin useita vuoristopyöräilyratoja joita menee pitkin näitä suosituimpia fjordeja.

Svalbard saaret (sysselmannen.svalbard.no) sijaitsevat puolessavälissä Pohjoisnavan ja Norjan välillä, ja tarjoavat koskematonta arktista luonnon kauneutta niin maisemiltaan, kuin myös eläimistöltään, joihin kuuluvat niin mursut, hylkeet, kuin jääkarhutkin.

Aloittamalla saarten suurimmasta kaupungista, Longyearbyeniltä, voit osallistua esimerkiksi jääkarhun kuvaamis safarille, koiravaljakkoajelulle, tai jäätikkökävelyretkelle.

Lofoten saaret (lofoten.info) on toinen Pohjois-Norjan saaristokohokohdista, ja on tunnettu varsinkin erinomaisista mahdollisuuksista nähdä valaita osallistumalla valassafarille.


Joka syksy valaat uivat pitkin Tysfjordia ja Vestfjordia Lofotenissa viettääkseen talven siellä keski-lokakuusta keski-tammikuuhun on mahdollista osallistua valassafarille nähdäksesi näitä uljaita eläimiä kosketusetäisyydeltä.