Nurmes nähtävyydet top 5 – nähtävää Nurmeksessa

Nurmes nähtävyydet top 5 kohteisiin kuuluvat Bomba, Puu-Nurmes ja Vanha Kauppala, Hyvärilä, Nurmes-talo, sekä Kohtavaara.

Bomba (visitbomba.fi) on kaupungin kuuluisin nähtävyys, karjalaisen kulttuurin keskus, johon kuuluu Bomba-talo, karjalaiskylä, Bomba-kylpylähotelli, ortodoksinen tsasouna, kesätori, sekä kesäteatteri.

Bomba-talo, joka on jälleenkonstruktio vuonna 1855 Jegor Bombin rakennuttamasta talosta, edustaa karjalaista arkkitehtuuria parhaimmillaan.

Nurmes nähtävyydet - Bomban talo.

Bomban talo.

Talo, jossa suurista ja pyöreistä tasapaksuisista hirsistä tehty runko on toteutettu pitkin sulkanurkin ilman että rakenteeseen on käytetty yhtään rautanaulaa tai rautaisia sideosia, tarjoaa tiloissaan kesän läpi etenkin karjalaisen keittiön noutopöytäruokailuja.

Bomban talo - Nurmeksen nähtävyydet.

Bomban talon palveluihin lukeutuu lisäksi kahvila, puoti, josta voit ostaa käsitöitä, Bomba ja Nurmes nähtävyydet matkamuistoja, ja Ylä-Karjalan käsityöläisten tekemiä tuotteita, sekä näyttelyitä.

Tapahtumiin lomakylän puitteissa kuuluu kesäkauden läpi kesätorin ja Bomban kesäteatterin esityksien ohella muun muassa musiikkiesityksiä, karjalanpiirakkapajoja, taidenäyttelyitä, sekä kansantanssiesityksiä.

Bomba kylpylähotelli - Break Sokos Hotel Bomba - nähtävää Nurmeksessa.

Bomban kylpylähotelli (Break Sokos Hotel Bomba).

Persoonallisimman kokemuksen Bombasta saa majoittumalla vuonna 1978 valmistuneen, perinteisentyylisen karjalaiskylän majoituksessa (jota operoi Sokos-hotellit), Break Sokos Hotel Bomban (sokoshotels.fi/fi/nurmes/sokos-hotel-bomba) tarjotessa omalta osaltaan modernin kylpylähotellin palvelut, ravintolan, kuntosalin, altaat & suihkut, ja spa-hoidot.

Puu-Nurmes ja Vanha Kauppala (nurmes.fi/puu-nurmes) ovat Nurmes nähtävyydet listassa kansallishistoriallisesti arvokas puutalokaupunginosa jyrkkien katujen ja kauniiden koivujen sävyttämällä dramaattisella harjulla näkymin Nurmesjärvelle ja Pieliselle.

Pääosa nähtävyysalueen rakennuskannasta on erinomaisesti säilynyneitä puurakennuksia 1880-luvun ja 1930-luvun väliseltä ajalta, kokonaisuuteen kuuluessa lisäksi mahtava, vuonna 1896 valmistunut Nurmeksen evankelisluterilainen kirkko (nurmeksenseurakunta.fi), kuin myös talvi- ja jatkosodan muistomerkkejä (Karjalankatu 1), sekä Laulupuu-muistomerkki säveltäjä Pekka Juhani Hannikaiselle (tunnettu mm. Karjalaisten laulusta).

Nurmeksen kirkko - Puu-Nurmes ja Vanha Kauppala - Nurmes nähtävyydet.

Nurmeksen evankelisluterilainen kirkko (Puu-Nurmes ja Vanha Kauppala).

Puu-Nurmeksen ja Vanhan Kauppalan (vanhakauppala.fi) rakennuksista voit Suomen viidenneksi suurimman kirkon ohella vierailla muun muassa VoimaVillassa (voimavilla.fi), putiikissa, joka myy mm. merinovillaisia tuotteita ja paikallisia terva- ja kuusenpihkatuotteita, sekä rautatie-asemarakennuksessa toimivassa Kaneli Lunch & Cafessa (facebook.com/ravintolakaneli/), joka on suosittu kahvila ja lounasravintola.

VoimaVilla Nurmes - Puu-Nurmes.

VoimaVilla (Puu-Nurmes ja Vanha Kauppala).

Nurmeksen kaupunki on suunnitellut lapsiperheitä varten oman Veturinkuljettajan polku (nurmes.fi/veturinkuljettajan-polku) -nimisen reitin Puu-Nurmeksen ja Vanhan Kauppalan halki, lähtien veturitalleilta ja kulkien noin kahden kilometrin matkan vanhan kauppalan halki Kötsin museoon. Maamerkkeinä reitin varrella toimivat betoniset, junavaununmuotoiset penkit.

Veturinkuljettajan polku -reitti on tarkoitettu kuljettavaksi kartan kanssa, jonka voit tulostaa netistä tai käydä hakemassa sen Kötsin museosta / Nurmeksen kirjastosta (molemmat toimivat Nurmes-talossa) tai matkailuneuvonnasta (kesäkauden aikana Bomban talossa).

Hyvärilä (hyvarila.fi) on Bomban ohella toinen keskeinen matkailukeskus Nurmeksen seudulla, tarjoten elämyksellisen nähtävyyden ja kokemuksen etenkin aktiivilomaa viettäville matkailijoille.

Hyvärilä Nurmes - Nurmeksen nähtävyydet.

Hyvärilä.

Matkailukeskuksen kokonaisuuteen kuuluu muun muassa upea kartanohotelli palveluineen, uimaranta, rantalentopallokenttä, lasten leikkikenttä, Hyrlinki-kenttä (kehitettynä curlingista), kyykkä-kenttä ja padel-kenttä, sekä Pielis-Golfin 9-reikäinen golfkenttä, 19-korinen frisbeegolfrata ja multigolf-piste (jossa voi pelata frisbeegolfia, futisgolfia, ja puistogolfia).

Lisäksi Hyvärilästä saa (kesäkuusta elokuun loppuun) vuokrattua erilaisia välineitä Nurmeksen ja sen lähialueiden nähtävyyksiin & Pieliseen tutustumiseen, kuten soutuveneitä, kanootteja, kajakkeja ja SUP-lautoja (vuokraan sisältyvät mela, kelluntaliivit, jalkaremmi), sekä Trek fatbike -maastopyöriä.

Hyvärilän kartanohotelli Nurmes - Nurmes nähtävyydet.

Kartanohotelli (Hyvärilä).

Idyllisimmän majoituksen saat varaamalla yhden vuonna 1920 rakennetun kartanohotellin päärakennuksen 14 tilavasta huoneesta, oheispalveluihin kuuluessa majoituksesi ajan mm. kirjastonurkkaus, ruokailut 70-paikkaisessa Ravintola Pielisessä (kesäisin “Elämysillallinen” kahtena iltana viikossa karjalaisen keittiön herkuilla), kuin myös saunatilat rakennuksen alakerrassa.

Nurmes-talo (nurmes.fi/nurmes-talo) on vuodesta 1991 avoinna ollut kaupungin kulttuurielämän keskus upeilla mäntyharjuisilla järvimaisemilla Nurmesjärvelle, sisältäen kohokohtinaan Kötsin museon, taidegalleria Tykon, kahvila Harjun (avoinna tapahtumien yhteydessä), kirjaston, sekä Kino Hannikainen -elokuvateatterin.

Kötsin museo, rakennuksen alimmassa kerroksessa, esittelee mielenkiintoisen pysyvän näyttelyn ja teemallisten, 3-4 kertaa vuodessa vaihtuvien näyttelyiden kautta Nurmeksen historiaa ja paikkakunnalle keskeisten henkilöiden elämäntarinoita, erikoisuutena museon oma lyhytdokumenttielokuvia esittävä pienoiselokuvateatteri Kino-Sointu.

Taidegalleria Tyko Nurmes - Nurmes-talo.

Taidegalleria Tyko (Nurmes-talo) – kuvassa Salli Soinisen öljyvärimaalauksia ja Anita Kiiskin tekstiilitöitä.

Nurmeksessa syntyneen taidemaalari Tyko Sallisen (1879–1955) mukaan nimetty, 134 m2 kokoinen taidegalleria Tyko puolestaan esittelee vaihtuvien näyttelyiden (nurmes.fi/galleria-tykon-tulevia-nayttelyita) kautta etenkin paikallisten taiteilijoiden teoksia, mukaanlukien maalaustaidetta ja veistoksia, valokuvataidetta, sekä taidekäsitöitä.

Hannikaisen sali Nurmes-talo - karjalainen kansantanssiseurue Motora - nähtävää Nurmeksessa.

Kansantanssiseura Motoran (motora.fi) karjalainen kansantanssiesitys Nurmes-talon Hannikaisen salissa.

Nurmes-talo on lisäksi koko vuoden ajan tapahtumakeskus konserteille, teatteri- ja tanssiesityksille, sekä luennoille, jotka järjestetään rakennuksen 250-henkilöä mahduttavassa Hannikaisen salissa, jossa toimii myös elokuvateatteri Kino Hannikainen (kinohannikainen.net).

Nurmeksen kirjasto - Nurmeksen nähtävyydet.

Nurmeksen kirjasto (Nurmes-talo).

Talossa käynnin yhteydessä voit myös levähtää Nurmeksen kirjaston tiloissa hyvän kirjan ja lehtien parissa sekä tutustua viereiseen Elias Lönnrotin (Kalevalan kokoajana tunnettu kielentutkija kävi Nurmeksessa useaan otteeseen runonkeruumatkoillaan) puistoon, josta löytyy nähtävyyksinä esimerkiksi Lönnrot-patsas, vapaussodan sankaripatsas, talvisodan ja jatkosodan sankarihautausmaa, sekä vuonna 1868 nälkään kuolleiden hautamuistomerkki, Veikko Jalavan “Maaemon syli” (1965).

Kohtavaara (haikolantalo.fi/toivontorni), jota kutsutaan myös “pienoiskoli” lempinimellä, tarjoaa 9 km päässä Nurmeksen keskustasta vuodesta 2018 avoinna olleen luonto-ja historiapolun kauniiden Pielisen kansallismaisemien ääreen Lipinlahdella.

2,4 km pituinen, vaihtelevaa maastoa sisältävä polku sisältää erilaisia opastuskilpiä ja tietoa alueen mielenkiintoisesta historiasta & ympäröivästä luonnosta, sekä suosituimpana kohokohtanaan Toivontorni-näköalapaikan, josta Pohjois-Pielinen näyttäytyy kauneimmillaan 85 metrin korkeudesta meren pinnan yläpuolelta.

Kohtavaara Toivontorni Nurmes - Nurmes nähtävyydet.

Toivontorni (Kohtavaara).

Vaaran laella on lisäksi nähtävissä paikalla aikoinaan sijainneen Sarkkisen tilan rakennusten luonnonkiviperustuksia 1700- ja 1800-luvuilta kertomassa tyypillisestä, historiallisesta pohjoiskarjalaisesta vaara-asutuksesta.


Hienon Nurmes nähtävyydet lisäkokemuksen Kohtavaaran käyntiin saa majoittumalla heti polun alussa olevassa Haikolan talossa (haikolantalo.fi/aittamajoitus), jossa on aitta-yöpymismahdollisuus kesäaikaan.