Nurmes Pohjois-Karjala

Nurmes Pohjois-Karjala nähtävyyksiin kuuluvat Puu-Nurmes, Nurmeksen kirkko, pienvenesatama ja uimaranta, Nurmes Talo, Bomba, sekä Hyvärilän kartano ja kartanon golf kentät.

Puu-Nurmes ja sen koivukujat ovat antaneet nimen kaupungille “koivujen kaupunkina”. Puu-Nurmes on erittäin hyvin säilynyt historiallinen Nurmeksen keskus, jolta löytyy mm. Nurmeksen kirkko.

Puu-Nurmes sijaitsee upealla paikalla, kahden järven, Nurmesjärven ja Pielisen Vinkerlahden, välisellä harjulla.

Nurmeksen kirkko on kaupungin tunnetuin maamerkki ja itse asiassa kooltaan Suomen viidenneksi suurin kirkko.

Kirkko, joka on suunniteltu uusgotiikan tyylisuunnan mukaan, rakennettiin vuosien 1893 ja 1896 välillä käyttämällä peittämätöntä tiiltä.

Kirkon kohokohtiin kuuluu sen suuri torni, joka yltää aina 55 metrin korkeuteen saakka, ja huipulla on vielä 5,5-metriä korkea risti.

Kirkosta löytyy myös erinomainen alttaritaulu, “Ristiinnaulittu” teos, jonka on maalannut Väinö Hämäläinen vuonna 1913.

Nurmeksen pienvenesatama ja sen vieress oleva uimaranta tarjoavat mahdollisuuden rentoutumiseen osassa kauneinta järvisuomea.

Nurmekseen voi tulla vesitse itse asiassa kauempaakin, sillä Nurmeksen pienvenesatamasta on vesiyhteydet Pielisen kautta aina Suomenlahdelle saakka.

Nurmes Talo on kaupungin kulttuurielämän moderni keskus, jossa sijaitsevat mm. kirjasto, Nurmes museo, Hannikaisen sali ja galleria Tyko.

Talosta löytyvien näyttelyihin, mm. näyttelytila galleria Tykossa tai alakerran Nurmeksen museossa, tutustumisen ohessa voit myös nauttia pienestä purtavasta ja juomista kahvio Marjatassissa joka löytyy talosta.

Nurmes taloa, joka otettiin käyttöön vuonna 1991, ympäröi upea Kötsin puisto tilavine kävelyreitteineen, joihin kannattaa myös tutustua.

Bomba (www.bombaresort.fi) on perinteiseen tyyliin rakennettu suuri karjalaistalo, joka toimii karjalaisen kulttuuriperinteen keskuksena ja turismin paikallisena keskuksena, tarjoten majoitusta, ravintoloita, ja vapaa-ajan palveluita.

Bomban päätalossa toimii perinteisiä karjalaisruokia tarjoava ravintola, joka toimii ympäri vuoden noutopöytä periaatteella. Voit myös yöpyä päärakennusta ympäröivissä perinteiseen karjalaiseen tyyliin rakennetuissa karjalais-majoitustaloissa tai modernissa, uutta karjalaisuutta edustavassa Holiday Club Bomba (www.holidayclubhotels.fi/bomba.html) talossa.

Hyvärilän kartano ja kartanon golf kentät (www.hyvarila.com) ovat aivan Bomban lomakeskuksen vieressä oleva kilpaileva ja tarjontaa täydentävä Nurmeslainen lomakeskus, joka tarjoaa monipuolisen alueen vapaa-ajan viettoon ja lomailuun.

Alueen päärakennus on upea, vuonna 1920 valmistunut kartano, jossa toimi aikoinaan kartanon omistaneen perheen kotina, mutta on toiminut hotellina 90-luvun alkupuolelta.

Lisämajoitusta on tarjolla mm. kartanon lomahuoneistoista ja Pehtoorin talosta, joka on erillinen kartanorakennus.


Alue tarjoaa golfin ohella mm. mahtavat patikointi ja pyöräilymaastot, soutu-alueet, ja uimarannan.