Orsay museo Pariisi

Orsay museo Pariisi on taidemuseo, joka tunnetaan upeasta Beaux-Arts rakennuksestaan ja kokoelmistaan varsinkin ranskalaista taidetta vuosilta 1848-1914, mukana maalauksia, valokuvia, ja veistoksia.

Musée d’Orsayn “Gare d’Orsay” rakennus valmistui vuosien 1898 ja 1900 välillä (osittain vuoden 1900 Pariisin maailmannäyttelyä varten), ja sen kokoelmat koostuvat taiteessa Ranskalaisten ja yleisemmin Eurooppalaisten taiteilijoiden tuotannosta vuosilta 1848-1914.

Museon kokoelmien tunnetuimmat osiot ovat varsinkin sen impressionismin ja post-impressionismin mestariteokset, joiden suhteen museon kokoelma on maailman suurin.

Musee d'Orsay Paris France

KUVA: Näkymä museon Beaux-Arts (en.wikipedia.org/wiki/Beaux-Arts_architecture) arkkitehtuurityylin rakennukseen, joka toimi Gare d’Orsay rautatieasemana ja pääte-asemana eteläisestä Ranskasta tulleille junille aina vuoteen 1939 saakka.

Orsay Museum entrance Paris France

KUVA: Näkymä Orsayn taidemuseon pääsisäänkäyntiin, jonka yhteydessä sijaitsee useita taideteoksia. Etualan sarvikuono patsas sijaitsi alunperin Ancien Palais du Trocadéro rakennuksessa, joka valmistui vuoden 1867 maailmannäyttelyä varten Pariisiin. Kun palatsi purettiin vuonna 1937, sarvikuono patsas siirrettiin säilöön, ja vuonna 1986, museon avajaisten yhteydessä, se (yhdessä samantyylisen elefantti-patsaan kanssa joka alunperin oli myös samalla palatsi-alueella) löysi uuden kodin Musée d’Orsayn sisäänkäynnin vierestä.

Museon kokoelmissa oleviin teoksiin kuuluu töitä taiteilijoilta kuten Monet, Manet, Degas, Renoir, Cezanne, Seurat, Gauguin sekä Van Gogh.

Museo sai alkunsa ensin sen rakennuksen rautatiekäytön ja myöhemmin hotelli-käytön loputtua, ja vuonna 1977 Ranskan hallitus päätti muuntaa rakennuksen museokäyttöön.

Muuntotöiden yhteydessä rakennusta laajennettiin mahduttamaan laajat taidekokoelmat, siten, että museoon tuli uutta näyttelytilaa 20 000 m2 verran neljän kerroksen alueelle.

Nykyisessä muodossaan tässä vuonna 1986 avautuneella museolla on näyttelytilaa kaikkiaan 57 400 m2 verran, ja näytteillä on kokonaisuudessaan 4000 erilaista taide-objektia.


Vuosittain noin 3,2 miljoonaa vierailijaa käy tutustumassa museoon, tehden siitä yhden koko Ranskan suosituimmista nähtävyyksistä. Voit suunnitella omaa käyntiäsi taidemuseoon sen virallisten nettisivujen avulla, jotka löytyvät osoitteesta www.musee-orsay.fr.