Ortodoksinen kirkko Jyväskylä

Ortodoksinen kirkko Jyväskylä on arkkitehti Toivo Paatelan suunnittelema uusbysanttilaisen ja klassismin tyylisuunnan rakennus vuodelta 1954.

Jyväskylän Kristuksen ylösnousemuksen kirkko rakennettiin vuosina 1953-54, arkkitehti Toivo Paatelan suunnitelmista, ja se toimii Jyväskylän ortodoksisen seurakunnan pääpyhäkkönä.

Kirkko, joka sijaitsee osoitteessa Rajakatu 39, sijaitsee aivan ortodoksisen pappilarakennuksen ja seurakuntakeskuksen (valmistunut vuonna 1995) vieressä, Hongikon harjun kupeessa.

Ortodoksinen kirkko Jyväskylä

KUVA: Ortodoksisen kirkon päärakennus, joka sijaitsee pienen mäen päällä, lähikuvassa.

Ortodoksinen kirkko torni Jyväskylä

KUVA: Kirkon vaikuttava, uusbysanttilaista tyylisuuntaa oleva torni.

Jyväskylän ortodoksinen kirkko

KUVA: Kirkon edustalta löytyy penkkejä, joiden avulla voi levähtää kirkkoon tutustumisen ja nähtävyyksien katselun lomassa.

Rakennus on vaikuttava myös sisätiloiltaan, jossa kohokohtiin kuuluvat mm. kuvaseinän eli ikonostaasin riisoissa (fi.wikipedia.org/wiki/Riisa) olevat Tito Collianderin maalaukset vuosilta 1953-54.

Kirkosta löytyy myös Viipurin Profeetta Elian kirkosta (fi.wikipedia.org/wiki/Profeetta_Elian_kirkko_(Viipuri)) vuonna 1939 evakuoituja ikoneita ja esineistöä.


Modernia ikonimaalausperinnettä kirkossa edustaa Suomen suurin (2,3 x 2 m) yhdelle puupohjalle maalattu, Pyhä kolminaisuus-aiheinen ikoni, jonka on tehnyt ikonimaalari Jyrki Pouta.