Oslo nähtävyydet top 5 – Norjan nähtävyydet

Oslo nähtävyydet top 5 kohokohtia, jotka kuuluvat myös koko Norjan nähtävyydet parhaimmistoon, ovat kuninkaallinen linna, Karl Johans gate, Viikinkilaivamuseo, Oslon oopperatalo, sekä Holmenkollen.

Upea kuninkaallinen linna on Norjan monarkin virallinen asuinpaikka ja yksi maan tärkeimmistä rakennuksista, jonka Norjan ja Ruotsin kuningas Kaarle XIV Juhana rakennutti 1800-luvun alkupuolella.

Oslon kuninkaallinen linna (royalcourt.no) sijaitsee aivan Oslon ydinkeskustassa, yhden kaupungin tärkeimmistä pääväylistä, Karl Johans gaten, toisessa päädyssä.

Oslo nähtävyydet - Norjan nähtävyydet - kuninkaallinen linna.

Kuninkaallinen linna.

Linnaan on päässyt tutustumaan kesäkuukausien aikana (myöhäisestä kesäkuusta elokuun puoleenväliin) vuodesta 2002 alkaen, jolloin rakennuksen täydellinen renovaatio valmistui.

Opastettu kiertokäynti kuninkaalliseen linnaan.

Liput näille kierroksille, joita on tarjolla sekä norjaksi että englanninkielellä, tulevat myyntiin saman vuoden maaliskuun 1. päivä, joten sinun kannattaa alkaa suunnittelemaan Osloon tutustumista jo hyvissä ajoin.

Hyvä ajankohta ajallisesti on myös ajoittaa käynti klo 13:30 tuntumaan, sillä tällöin pääset todistamaan kuninkaallisen linnan päivittäistä vartioiden vaihtoseremoniaa.

Karl Johans gate.

Karl Johans gate on puolestaan yksi tärkeimmistä Oslon shoppailukaduista turistin näkökulmasta, sillä se lähikatuineen on täynnä erinomaisia myymälöitä, mukaanlukien paikallisten suunnittelijoiden vaatekauppoja (mikäli himoitset oslolaista / norjalaista muotia vaatekaappiisi, sinun kannattaa vierailla myös Oslon Grünerløkka-kaupunginosassa ja sen Markveien ostoskadulla), ravintoloita, kahviloita, ja vapaa-ajanviettopaikkoja.

Oslo City kauppakeskus - Oslo nähtävyydet.

Oslo City kauppakeskus.

Keskustan alue Karl Johans gaten ympärillä on kävelykatu-kaupunginosaa, jonka puitteista löydät useita suosittuja muotiketjuja sekä isoja kauppakeskuksia ja tavarataloja, kuten Oslo City (Norjan vierailluin ostoskeskus, oslo-city.steenstrom.no), Byporten, Glassmagasinet, Steen & Strøm tavaratalo, Paleet, sekä Aker Brygge, joista jälkimmäisin sisältää upean kirjon ravintoloita merinäkymin entisen telakka- ja satama-alueen puitteissa.

Erikoisuutena alueen kaduista ovat Grensen, joka on erikoistunut kenkäkauppoihin, sekä Møllergatan, jolta löydät parhaat norjalaisten kalusteiden myymälät.

Viikinkilaivamuseo Oslo - Oslon nähtävyydet - Norjan nähtävyydet.

Viikinkilaivamuseo.

Oslo nähtävyydet parhaimmistoa on myös Viikinkilaivamuseo (khm.uio.no/vikingskipshuset/), joka esittelee norjalaisten viikinkilaiva löydösten parhaimmistoa Gokstadin, Osebergin ja Tunen alueilta, kuin myös aarteita viikinkihaudoista Oslo-fjordin ympäristöstä.

Museo, joka sijaitsee lähellä useita muita suosittuja museoita (kuten Kon-Tiki museo, kon-tiki.no) Bygdøyn kaupunginosassa, sisältää kohokohtina kaksi maailman parhaiten säilynyttä viikinkilaivaa 800-luvulta, useita pieniä oheislaivoja, sekä kokoelman viikinkien käyttämistä työkaluista ja kodin esineistöstä.

Kotiintuliaisia silmälläpitäen voit shoppailla paikan museokaupassa, jossa valikoimiin kuuluvat viikinki-aiheiset matkamuistot ja koristetavarat.

Viikinkilaivamuseo on remontissa lokakuusta 2021 aina vuoteen 2025 saakka, jolloin se avataan uudessa konseptissa, viikinkien periodia laajasti esittelevänä museona nimeltään Viikinkiaikamuseo (Vikingtidsmuseet, khm.uio.no/vikingtidsmuseet/).

Oslon oopperatalo - Oslo nähtävyydet.

Oslon oopperatalo.

Oslon oopperatalo (operaen.no) on yksi uusimmista kaupungin maamerkeistä, sillä se avattiin vuonna 2008 gaala-esityksellä, jota katsomassa oli myös silloinen Suomen presidentti, Tarja Halonen.

Oopperatalo on varsinkin arkkitehtuuriltaan yksi vaikuttavimmista moderneista oopperataloista maailmassa, ja se on myös yksi suurimmista, sillä sen pääteatterissa on kokonaisuudessaan 1 364 istuinta.

Rakennus sijaitsee myös idyllisellä paikalla, aivan meren rannalla. Talossa toimii oopperan lisäksi myös Norjan kansallisbaletti.

Romeo ja Julia baletti.

Näytöksissä käymisen ohella voit tutustua oopperatalon sisätiloihin ohjatuilla kiertokäynneillä (tarjolla norjaksi ja englanninkielellä), joilla saat myös käsityksen siitä, mitä talossa tapahtuu ennenkuin esitykset ovat valmiita yleisölle. Kierto-oppaat kertovat myös taustat nähtävyyden arkkitehtuurista, rakennusprosessista, talon teknisistä ratkaisuista, sekä ajankohtaisista esityksistä, joita ooppera & baletti tarjoavat.

Holmenkollenin hyppyrimäki - Oslo nähtävyydet.

Holmenkollen.

Holmenkollen (skiforeningen.no/holmenkollen/) on Norjan suosituin turistinähtävyys, joilla vierailee yli miljoona turistia vuosittain.

Pääset paikan päälle Oslon metron Holmenkollen linjaa käyttäen, joka antaa matkan aikana hienot näkymät parhaimmillaan 400 metrin korkeudesta yli urbaanin kaupungin keskustan ja Oslo nähtävyydet kohokohtiin.

Holmenkollen on suomalaisille ennestään tuttu upeiden suoritusten mäkihyppypaikkana. Tässä suhteessa Holmenkollenin hyppyrit ovat itse asiassa koti maailman toiseksi vanhimmalle mäkihyppykilpailulle.

Holmenkollenin mäkihyppykilpailun kuuluisimpia suomalaisia voittajia ovat esimerkiksi Veikko Kankkonen (1964), Matti Nykänen (1982, 1985), sekä Toni Nieminen (1992).

Vierailun elämyksiin lukeutuu monille käynti Holmenkollenin hyppytornin lähtöpaikalla, noin 60 metrin korkeudessa maasta, henkeäsalpaavin näkymin yli Nordmarkan, Oslon, ja Oslofjordin saarien.


Hyppyrimäkiin tutustumisen ohella voit vierailla paikan sisältämässä Holmenkollenin hiihtomuseossa, maailman vanhimmassa hiihtomuseossa, joka on ollut avoinna vierailijoille vuodesta 1923.