Oslo nähtävyydet

Oslo nähtävyydet parhaimmistoa ovat Kuninkaan palatsi, Karl Johans gate ostoskatu, Viikinkilaivamuseo, Oslon oopperatalo, ja Holmenkollen.

Kuninkaan palatsi (kongehuset.no) on Norja monarkin virallinen asuinpaikka, ja yksi maan tärkeimmistä rakennuksista.

Palatsin rakennutti 1800-luvun alkupuolella Norjan ja Ruotsin kuningas Kaarle XIV Juhana. Palatsiin on voinut tutustua kesäkuukausien aikana vuodesta 2002, jolloin rakennuksen täydellinen renovaatio valmistui.

Palatsi sijaitsee aivan Oslon keskustassa, yhden Oslon tärkeimmistä teistä, Karl Johans gate, päässä.

Karl Johans gate on yksi tärkeimmistä ostoskaduista turistin näkökulmasta, ja sen ympäristön alue on myös täynnä erinomaisia kauppoja, mukaanlukien paikallisten suunnittelijoiden vaatekauppoja, joiden päämyyntialue on kuitenkin Grünerløkka.

Keskustan alue Karl Johans gaten ympärillä on kävelykatu kaupunginosaa, joista voit löytää useita tunnettuja ketjuja, kuten H&M ja Benetton, sekä isoja ostoskeskuksia ja tavarataloja, kuten Oslo City, Byporten, Glassmagasinet, Steen & Strøm, Paleet ja Aker Brygge.

Ympärilläolevista kaduista Grensen on erikoistunut kenkäkauppoihin, ja Møllergata kadulta löytyvät parhaat Norjalaisten kalusteiden myymälät.

Oslo nähtävyydet parhaimmistoa on myös Viikinkilaivamuseo (www.khm.uio.no/vikingskipshuset/), joka esittelee Norjalaisia Viikinkilaiva löydöksiä Gokstadin, Osebergin ja Tunen alueilta, sekä löytöjä Viikinki haudoista Oslo fjordin ympäristöstä.

Museon kohokohtiin kuuluvat kaksi parhaiten säilynyttä Viikinki laivaa 800-luvulta, pienet oheislaivat, sekä kokoelma Viikinkien käyttämiä työkaluja ja kodin esineistöä.

Museosta löytyy myös Viikinki aiheisia muistoesineitä myyvä lahjatavarakauppa.

Oslon Oopperatalo (operaen.no) on yksi uusimmista kaupungin maamerkeistä, sillä se avattiin vuonna 2008 gaala-esityksellä, jota katsomassa oli myös Presidentti Tarja Halonen.

Oopperatalo on varsinkin arkkitehtuuriltaan yksi vaikuttavimmista moderneista oopperataloista maailmassa, ja se on myös yksi suurimmista, sillä sen pääteatterissa on kokonaisuudessaan 1,364 istuinta.

Rakennus sijaitsee myös idyllisellä paikalla, aivan meren rannalla. Talossa toimii oopperan lisäksi myös Norjan kansallisbaletti.

Voit tutustua oopperataloon sisältä ohjatuilla kiertokäynneillä, joilla saat myös käsityksen siitä, mitä talossa tapahtuu ennenkuin esitykset ovat valmiita yleisölle. Kierto-oppaat kertovat myös taustat talon arkkitehtuurista, rakennusprosessista, talon teknisistä ratkaisuista, ja esityksistä joita ooppera/baletti tarjoaa.

Holmenkollen (www.skiforeningen.no/english/holmenkollen), joka on Norjan suosituin turistinähtävyys, on suomalaisille tuttu mäkihyppypaikkana, ja Holmenkollenin hyppyrit ovat itse asiassa koti maailman toiseksi vanhimmalle mäkihyppykilpailulle.

Hyppyrimäkien, joilla vierailee yli miljoona turistia vuosittain, juurella toimii Holmenkollen Hiihtomuseo, joka on maailman vanhin hiihtomuseo (avattu 1923).


VIDEO: Deutsche Welle English satelliittikanavan Oslon esittely kaupunkilomakohteena.


VIDEO: Esittely viidelle suositulle Oslon nähtävyydelle.

Holmenkollenin mäkihyppykilpailun kuuluisimpia suomalaisia voittajia ovat Veikko Kankkonen (1964), Matti Nykänen (1982, 1985), ja Toni Nieminen (1992).

Holmenkollenin kohokohta on varsinkin hyppytornin lähtöpaikka, 60 metrin korkeudessa maasta, henkeäsalpaavin näkymin yli Nordmarkan, Oslon, ja Oslofjordin saarien.