Oslon parhaat nähtävyydet

Katsaus Norjan pääkaupungin Oslon parhaisiin nähtävyyksiin, mukaanlukien Norjan kansallisgalleria, Vikingskiphuset, ja Oslon tuomiokirkko.

Vaikka monet tulevat Norjaan näkemään maan mahtavia fjordeja, Oslon kävijät pääsevät kokemaan maan parasta antia urbaanien nähtävyyksien suhteen, etenkin kohteita, jotka liittyvät maan historiaan ja taidekulttuuriin.

Oslon kuuluisimpia nähtävyyksiä ja monen turistin keskeisimpiä käyntikohteita ovat esimerkiksi kuninkaallinen linna, Vigelandsparken, Botanisk Hoge og Museum, ja Munch-museo.

Useille suomalaisille Oslon vierailijoille keskeinen nähtävyys on Holmenkollen, kaupungin luoteis-kulmassa, joka sisältää kohokohtina olympialais-hyppyrimäet, Holmenkollen museon, ja vailla vertaansa olevat näkymät fjordeille.

1) Norjan kansallisgalleria (Nasjonalgalleriet)

Kansallisgalleria, joka sijaitsee Karl Johans gate kadunvarrella olevissa yliopistorakennuksissa, sisältää Norjan laajimman ja kattavimman taidekokoelman.

Pääosa esillä olevista teoksista on peräisin norjalaisilta taiteilijoilta kuten Johann Christian Dahl, Harriet Backer, sekä Edvard Munch (mukaanlukien hänen kuuluisa maalauksensa “Huuto”).

Muut teokset vaihtelevat aina 1500-1600-lukujen uskonnollisen koulukunnan taiteesta Novgorodin koulukunnan ikoneihin saakka.

Voit löytää museosta esimerkiksi Delacroixin, Cézannen, ja Matissen töitä, kuin myös Braquen ja Picasson myöhäisiä teoksia.

2) Oslon tuomiokirkko (Oslo Domkirke)

Oslon tuomiokirkko.

Oslon tuomiokirkko, joka on alunperin rakennettu 1600-luvulla, läpikävi useita jälleenrakennuksia 1700-luvun puolessavälissä ja 1900-luvun puolenvälin aikana.

Nykyinen katedraalin saarnatuoli sekä alttari ovat alkuperäisiä kirkossa olleita osioita, kun taas sen pronssiovet loi norjalainen käsityöläismestari Dagfin Wereskiold 1900-luvun aikana.

Tuomiokirkkoa, jonka kirkkourut ovat hämmästyttävät viisi kerrosta korkea kokonaisuus, käytetään sekä uskonnollisiin että maallisiin tapahtumiin ja konsertteihin.

Norjaksi ja englanniksi tapahtuva kaksikielinen jumalanpalvelus järjestetään kunakin keskiviikkona puolenpäivän aikaan kesäkuusta elokuuhun saakka.

3) Vikingskiphuset

Vikingskiphuset - Viikinkilaivamuseo Oslo Norja.

Oslon Viikinkilaivamuseo, Vikingskiphuset, sisältää kolme viikinkien aikakauden hautajaislaivaa, nimiltään Oseberg, Gokstad, ja Tune.

Alukset, jotka olivat säilytettyjä saventapaisessa pohjamaassa, löydettin Oslo-fjordiin tehdyissä kaivauksissa myöhäisen 1800-luvun aikana.

Nykyään nämä laivat ovat esillä niitä varten erityisesti suunnitellussa salissa.

Koristeellinen “Oseberg” oli aikoinaan huvilaiva sisävesipurjehduksia varten, ja sen sanotaan olleen viikinkikuningatar Åsen ja hänen henkilökohtaisen orjansa hautakammio.

“Gokstadship” oli puolestaan kertoman mukaan kuninkaan purjehdusalus, kun taas kolmatta näytillä olevaa alusta ei ole entisöity.

Laivojen mukana löydettyihin ja näytillä oleviin esineihin kuuluu erilaisia työkaluja ja historiallisia taloustavaroita.

4) Båtservice näköalaristeilyt

Båtservice näköalaristeilyt Oslo Norja.

Båtservice on yhtiö, joka tarjoaa Oslossa erilaisia laiva- ja bussipaketteja, mukaanlukien miniristeilyjä, näköalakäyntejä fjordeille, sekä koko kaupungin esittelevä Grand Tour of Oslo.

Yksi suosituimmista paketeista on Oslo fjordiin suuntautuva miniristeily, jonka puitteissa pääset näkemään kaupungin taustakankaana olevan paikallisen luonnon kauneimpia maisemia.

Maisemiin tuo oman lisänsä historiallinen Akershusin linnoitus ja monet saaret, joita löytyy pitkin Oslo fjordin sisävesiä.

Hämärän laskeuduttua voit nauttia näillä risteilyillä katkarapubuffet-ruokailusta ja kylmästä norjalaisesta oluesta fjordeja risteilevän puulaivan kyydissä, joka on kokemuksena yksi aidoimmista oslolaisista kesä-elämyksistä.

Risteilyille saa ostettua lippuja Rådhusbryggen luona olevalta pieneltä kioskilta.

5) Norjan kuninkaallinen linna (Det Norske Kongehus)

Karl Johans gate kadun läntistä päätyä lähellä sijaitseva, 160-huoneen kokoinen Norjan kuninkaallinen linna on rakennettu vuonna 1824, jolloin kuningas Karl Johan antoi arkkitehti Hans Ditlev Franciscus Linstowille tehtäväksi mahtavan, uusklassisen palatsin toteuttamisen kukkulan päälle, hieman silloisen kaupungin keskustan ulkopuolelle.

Palatsista tulee koko Norjan keskuspiste vuosittain 17. toukokuuta, jolloin tuhannet maan asukkaat tulevat juhlistamaan kansallispäivää.

Norjan kuninkaallinen linna on avoinna kävijöille erilaisin aikavälein kunkin kesäkauden puitteissa. Näihin opastettuihin kiertokäynteihin täytyy ostaa liput hyvissä ajoin ennakkoon, ja ne myydään usein nopeasti loppuun.

6) Slottsparken

Slottsparken on kuninkaallista linnaa ympäröivä puisto, joka on avoinna yleisölle.

Kohokohtana Slottsparkenin käynnissä on muun muassa sen puitteissa nähtävä kuninkaallisen linnan vahdinvaihto, joka tapahtuu päivittäin varhaisen iltapäivän aikana.

Kun kuningas on linnan tiloissa, tätä vahdinvaihtoa tahdittaa kuninkaallisen vartioston orkesterin säestys.

Muihin kohokohtiin lukeutuu linnan edustalla oleva kuningas Karl Johanin ratsastajapatsas. Kuningas Karl Johan hallitsi Norjaa ja Ruotsia 1800-luvun alkupuoliskon aikana.

7) Huk / Paradisbukta ranta

Kesäkauden lämpimimpinä päivänä on vaikea löytää suositumpaa paikkaa Oslosta kuin Huk, joka on Bygdøyn niemimaan eteläisessä kärjessä sijaitseva ranta, noin 5 km kaupungin keskustasta.

Ranta tarjoaa helpon pääsyn Oslo-fjordin vesille, ja voitkin nauttia alueella kesäpäiväisestä uinnista, mutta myös rannan myötäisistä polkupyöräretkistä ja rennoista patikoinneista.

Osana rannan palveluja löytyy kioski, joka myy jäätelöitä ja virvoitusjuomia, kuin myös ravintola.

Kierrellessäsi aluetta, ota huomioon, että yksi osa rannasta on varattu nudisteille sopivaksi osioksi, jossa vaatetus on vapaaehtoista.

8) Oslon raatihuone (Rådhuset)

Oslon raatihuone on yksinkertainen, punatiilinen rakennus, joka sisältää värikkäitä seinämaalauksia ja freskotöitä, jotka kuvaavat Norjan historiaa, kulttuuria, sekä taloutta.

Raatihuoneen salista ja tontilta löytyy maalauksia, kuvakudoksia, veistosteoksia, ja puuveistoksia norjalaisilta taiteilijoilta kuten Edvard Munch, Per Krogh, Dyre Vaa, sekä Dagfin Werenskiold.

Muihin rakennuksen tärkeisiin piirteisiin lukeutuvat sen kaksoistornit ja kellotaulu, joka on yksi Euroopan suurimpia mittakaavassaan.

Maailmankuuluksi Oslon raatihuoneen on tehnyt etenkin se, että rakennus on vuosittain joulukuun aikana paikka seremonialle, jossa Nobelin rauhanpalkinto luovutetaan tämän palkinnon voittaneelle henkilölle.

Raatihuoneeseen järjestetään englanninkielisiä opastettuja kiertokäyntejä, mutta ne tulee varata etukäteen.

9) Akershusin linna (Akershus Slott og Festning)

Akershusin linna rakennettiin alunperin vuonna 1300 linnoitukseksi ja kuninkaalliseksi residenssiksi. Paikka jälleenrakennettiin kuitenkin vuoden 1527 tulipalon jälkeen kuninkaalliseksi renessanssipalatsiksi.

Nykyään linnassa järjestetään valtiollisia tapahtumia.

Linna on tärkeä ja rakastettu keskiaikaisen Oslon symboli, sekä sen mausoleumi kuninkaiden Haakon VII ja Olav V (ja heidän vaimojensa) viimeinen leposija.

Hieman etelään Karl Johans gate kadusta ja Oslon fjordin ylikatsova Akershus on yksi monista tältä osalta seutua löytyvistä historiallisesti ja kulttuurillisesti tärkeistä kohteista.

Linnaan pääsee tutustumaan englanninkielisillä opastetuilla kiertokäynneillä, joita järjestetään päivittäin.

10) Vigelandsparken

Vigelandsparken on yksi Oslon kauneimmista julkisista puistoista, länteen Frognerparken puistosta, sisältäen kattavan kokoelman Gustav Vigelandin, Norjan yhden tärkeimmistä veistostaiteilijoista, teoksia.

Puisto sisältää kaikkiaan yli 200 Vigelandin mestariteosta, mukaanlukien pronssinen “Sinnataggen” (“Vihainen poika”) ja “Monolitten” (“Monoliitti”), joista jälkimmäinen on 17-metrinen torni, jotka reunustaa 121 kunnioitusta herättävää hahmoa, kaikki luotuna yhdestä valkoisen graniitin palasta.


Vigelandsparkenin vierailijakeskus, joka sijaitsee lähellä takorautaista pääporttia, sisältää matkamuistomyymälän ja Kafé Vigelandin, jonka menu sisältää sandwich-leipiä, keittoja, kahvijuomia, sekä jälkiruokia.