Oslon nähtävyydet – 10 nähtävää Oslossa

Katsaus Oslon nähtävyydet kohteisiin, 10 suosittuun nähtävyyteen, mukaan lukien Holmenkollenin hiihtomuseo & torni, Akershusin linnoitus, sekä TusenFrydin huvipuisto.

Oslo on tunnettu turismin kohteena etenkin suuresta ja monipuolisesta valikoimastaan kulttuurinähtävyyksiä, kuten joukosta taidemuseoita sisältäen taidetta aina Edvard Munchista useisiin kansainvälisiin taiteilijoihin saakka.

Lisäksi Norjan hallitus on vuosien varrella sijoittanut suuria summia rahaa erilaisiin Oslon kulttuuritiloihin, näyttelyihin, rakennuksiin, sekä festivaaleihin, jotka tuovat alueelle suuria määriä kävijöitä vuosittain.

Bygdøy, joka löytyy kaupungin keskustan ulkopuolelta, on puolestaan norjalaisen historian ja varsinkin norjalaisen viikinkiperiodin historian keskus. Seudulta löytyy suuri joukko puistoja, merellisiä kohteita, ja useita museoita, mukaan lukien Fram-museo, Viikinkien aikakauden museo, sekä Kon-Tiki museo.

1) Holmenkollenin hiihtomuseo & hyppyrimäki – Oslon nähtävyydet

Holmenkollenin hiihtomuseo ja hyppyrimäki (skiforeningen.no/skimuseet/) ovat kokonaisuutena keskeinen historiallinen maamerkki norjalaisessa kulttuurissa, symboloiden yli vuosisadan kestäneitä hiihtokilpailujen perinteitä.

Hyppyrimäen sisällä sijaitsevat Holmenkollenin hiihtomuseo on lajissaan maailman vanhin.

Holmenkollenin hyppyrimäki Oslon nähtävyydet.

Museo esittelee yli 4 000 vuotta hiihtämisen historiaa, norjalaisten tekemien napaseutujen tutkimusretkien esineistöä, sisältäen myös näyttelyn lumilautailusta ja modernista hiihtokulttuurista.

Holmenkollenin näköalatasanne, joka sijaitsee hyppyritornin huipulla, antaa upeat panoraamaiset näkymät ympäröivään osaan Oslon kaupungista.

Kokonaisuus, joka on avoinna nähtävyytenä jokaisena päivänä vuoden ympäri, sisältää lisäksi kahvilan, hiihtosimulaattorin, sekä matkamuistomyymälän.

2) Oslon luonnonhistoriallinen museo (Naturhistorisk museum)

Oslon luonnonhistoriallinen museo (nhm.uio.no/english/) pitää sisällään Norjan suurimman kokoelman luonnon esineistöä, joita esitellään museon kasvitieteellisessä puutarhassa, kasvihuoneissa, sekä eläinmuseossa.

Näistä eläinmuseolla on sekä pysyviä että vaihtuvia näyttelyitä, esitellen villieläimiä ja luontoa Norjasta ja muualta maailmasta.

Oslon luonnonhistoriallinen museo - Oslon nähtävyydet.

Täällä voit muun muassa nähdä luonnonmukaisen jäljennöksen majavapadosta, näkymiä arktisesta luonnosta, ja kansainvälisen näyttelyn, joka sisältää kaikkea aina Antarktiksen pingviineistä simpansseihin ja Afrikan sademetsien okapeihin saakka.

Luonnonhistoriallista museota osa oleva geologinen museo toimii eläinmuseon rakennuksessa.

Museokokonaisuuteen (eläinmuseo ja geologinen museo) on ilmainen sisäänpääsy torstaisin.

Luonnonhistoriallisen museon kasvitieteellinen puutarha rakennettiin vuonna 1814, sisältäen nykyisin 35 000 kasvia, 7 500 eri lajiketta, sekä 607 000 m2 kokoisen puutarhan, tehden kohteesta erittäin suositun turistinähtävyyden ja tärkeän vapaa-ajan viettopaikan kaupungin asukkaille.

Sisäänpääsy kasvitieteelliseen puutarhaan, joka toimii kotipaikkana myös kahdelle näyttelykasvihuoneelle (Palmehuset ja Victoriahuset), on ilmainen.

3) Viikinkien aikakauden museo (Vikingtidsmuseet) – Oslon nähtävyydet

Viikinkien aikakauden museo (vikingtidsmuseet.no) sijaitsee Bygdøyn niemellä, ja sisältää maailman parhaiten säilyneitä viikinkilaivoja ja löydöksiä viikinkihaudoista Oslon vuonon ympäristöstä.

Museo esittelee löydöksiä Gokstad, Oseberg, ja Tune viikinkilaivoista, kuin myös pieniä viikinkiveneitä, kelkkoja, kauniita kärryjä, työkaluja, tekstiilejä, sekä viikinkiperheiden käyttämiä ruokailuvälineitä.

Viikinkien aikakauden museo Oslo.

Pääset yhdellä lipulla kahteen eri museoon, sillä Viikinkien aikakauden museon lippu oikeuttaa myös sisäänpääsyyn historialliseen museoon 48 tunnin puitteissa lipun ostosta.

4) Akershusin linnoitus (Akershus festning)

Akershusin linnoitus (kultur.forsvaret.no/akershus-festning) on erinomainen paikka tutustua Oslon historiaan ja nauttia aurinkoisesta kesäpäivästä.

Linnoituksen rakennustyöt alkoivat vuonna 1299 kuningas Håkon V hallintakaudella.

Tämä keskiaikainen linna, joka valmistui 1300-luvulla, omasi strategisen sijainnin niemenkärjessä, ja joutui siten lukuisien valloitusyritysten kohteeksi aikojen kuluessa.

Akerhusin linnoitus - nähtävää Oslossa.

Kuningas Christian IV (1588-1648) modernisoi linnan, muuntaen sen samalla renessanssilinnaksi ja kuninkaalliseksi residenssiksi.

Linnoitukseen voi tutustua opastettujen kiertokäyntien avulla kesäkuukausien aikana. Opastettuja kiertokäyntejä, jotka alkavat linnan kävijäkeskuksesta, on tarjolla myös ryhmille.

Akershusin linnoitus on suosittu tapahtumapaikka erilaisia merkittäville tapahtumille, mukaanlukien konserteille, juhlapyhien juhlinnoille, sekä seremonioille.

5) Fram-museo – Napaseutulaiva Fram (Frammuseet) – Oslon nähtävyydet

Napaseutulaiva Fram on vahvin koskaan rakennettu puinen alus, ja se pitää edelleen hallussaan ennätyksiä pisimmälle pohjoisessa ja etelässä purjehtimiselle.

Fram-museossa (frammuseum.no) voit astua laivan kyytiin ja nähdä kuinka sen miehistö ja heidän koiransa pystyivät selviytymään planeetan kylmimmissä ja vaarallisimmissa olosuhteissa – pohjoisella napaseudulla ja etelänapamantereella.

Fram-museo Oslo.

Museo pitää sisällä lisäksi napaseutusimulaattorin, jossa voit kokea yli sata vuotta sitten tapahtuneiden napaseutujen tutkimusretkien kylmyyden ja vaarat.

Fram-museon Gjøa-rakennus sisältää näyttelyitä pohjoisesta napaseudusta sekä luoteisväylä meritiestä.

Näyttely on käännetty kaikkiaan kymmenelle eri kielelle: englanti, ranska, italia, espanja, venäjä, japani, kiina, korea, ja norja.

Kokonaisuuteen kuuluu museokauppa, josta voit ostaa eksklusiivista napaseutuihin liittyvää kauppatavaraa.

6) Norjan kansallismuseo (Nasjonalmuseet)

Vuonna 1837 perustettu Norjan kansallismuseo (nasjonalmuseet.no/en/) omaa Norjan suurimman julkisen kokoelman maalaustöitä, piirustuksia, sekä veistosteoksia.

Gallerian keskeisiin kohokohtiin lukeutuvat Edvard Munchin teokset “Huuto” ja “Madonna”, kuin myös Cézannen ja Manetin tekemät maalaukset.

Museon pysyvä näyttely esittelee kokoelman ja kansallisten ikonien tekemien töiden parhaimmistoa aina romantiikan periodilta 1900-luvun puoleenväliin saakka.

Näytillä on lisäksi töitä kansainvälisiltä maalaajilta ja veistäjiltä, mukana ranskalaisia impressionisteja.

Erityisiin museon osioihin kuuluvat sen “satuhuone”, sisältäen prinsessoja, peikkoja, ja muita satuhahmoja esittävää taidetta, sekä “piirustushuone”, jossa voit kokeilla luonnostelukykyjäsi ottaen inspiraatiota Gustav Vigelandin veistosteoksesta “Äiti ja lapsi” (1907).

Kansallisgallerian pääsylipulla pääsee saman päivän aikana myös Oslon nykytaiteen museoon sekä kansallismuseota osana toimivaan arkkitehtuurimuseoon.

Torstaisin kansallisgalleriaan on ilmainen sisäänpääsy.

7) Norjan kansanmuseo (Norsk Folkemuseum) – Oslon nähtävyydet

Norjan kansanmuseo (norskfolkemuseum.no) on yksi maailman vanhimmista ja suurimmista ulkoilmamuseoista, sisältäen 155 perinteistä norjalaista taloa eri puolilta maata ja vuodelta 1 200 olevan lautakirkon.

Museossa on lisäksi sisätilanäyttelyitä, joissa esitellään perinteisiä käsityöläistuotteita, kansallisasuja, Saami-kulttuuria, aseita, leluja, ja lääketieteellistä historiaa. Tiloissa järjestetään myös vaihtuvia näyttelyitä.

Norjan kansanmuseo - Oslon nähtävyydet.

Kesäkauden aikana ulkoilmamuseo tarjoaa tuoreesti leivottuja lefse-leipiä, hevos- ja hevosvaunu-ajeluja, eläinten ruokintaa, opastettuja kiertokäyntejä, käsityöläistaitojen esityksiä, ja paljon muuta.

Museo toimii pitopaikkana useille erikoistapahtumille ja -aktiviteeteille, joiden lista löytyy tapahtumakalenterista paikan nettisivuilla.

8) TusenFrydin huvipuisto

TusenFryd (tusenfryd.no/en) on Norjan suurin huvipuisto, sisältäen yli 30 erilaista hauskaa huvipuistolaitetta, erikoislaitteita perheen pienimmille, vesipuisto BadeFrydin, pelejä, myymälöitä, sekä ruokailupaikkoja.

Puistoon kuuluu erilaisia huvipuistolaitteita eri ikäisille kävijöille, mukaan lukien suuria ja pieniä vuoristoratoja, karuselleja, tukkiajelu, ja paljon muuta.

Huvipuiston Barnas Fryd ja Frydskogen osiot on rakennettu täyteen pienille lapsille tarkoitettuja huvipuistolaitteita ja aktiviteetteja.

Kesäaikaan kohokohtiin lukeutuu BadeFryd-vesipuisto uima-altaalla, uimajoella, ja jättimäisellä vesiliukumäellä.

9) Vigelandin veistospuisto (Vigelandsparken) – Oslon nähtävyydet

Vigelandin veistospuistossa (vigeland.museum.no/vigelandsparken) käy vuosittain yli miljoona kävijää, tehden kohteesta yhden koko Norjan suosituimmista nähtävyyksistä.

Ainutlaatuinen veistospuisto, kuvanveistäjä Gustav Vigelandin (1869-1943) elämäntyö, sisältää yli 200 pronssista, graniitista, ja valuraudasta tehtyä veistosteosta.

Kuuluisimpiin veistospuiston teoksiin lukeutuvat pienikokoinen Sinnataggen teos (suomeksi “Vihainen poika”), Monolitten (“Monoliitti”), sekä Livshjulet (“Elämänpyörä”).

Vigeland toteutti myös puiston designin ja arkkitehtuurillisen ulkomuodon, tehden paikasta monumentaalisen taiteellisen luomuksen, joka on käynnin arvoinen kokemus.

Puisto on avoinna vuoden ympäri kaikkina aikoina, ollen yksi maan suosituista vapaa-ajan viettopaikoista.

10) Norjan kansallisooppera & baletti (Den Norske Opera & Ballett)

Oslon oopperatalo (operaen.no/en/) sijaitsee aivan kaupungin sataman tuntumassa, tarjoten kulmallisen, valkoisen arkkitehtuurin, joka vaikuttaa nousevan vedestä.

Paikka houkuttelee kävijöitään vierailemaan rakennuksen kattotasanteella, josta on upeat panoraamaiset näkymät Osloon ja Oslon vuonolle vuoden läpi.

Norjan kansallisooppera ja baletti - Oslon nähtävyydet.

Oopperatalon suurikokoiset katutason ikkunat tarjoavat yleisölle näkymiä henkilökunnan harjoituksista ja työpajojen aktiviteeteista.

Rakennuksen julkisivu on pääasiassa tammea, kun taas sen päähalli on muotoiltu hevosenkengän muotoon, muistuttaen menneiden aikakausien klassisista teatterirakennuksista.

Oopperan on suunnitellut norjalainen arkkitehtuurifirma Snøhetta, ja se on saanut vuosien varrella useita arvostettuja palkintoja hienosta toteutuksestaan.

Norjan kansallisooppera ja baletti tarjoaa rikkaan ja monipuolisen ohjelmiston kolmella näyttämöllä: päätalo (1369 istumapaikkaa), toinen talo (400 istumapaikkaa), sekä studio (200 istumapaikkaa). Myös oopperan kattotiloja ja eteisaulaa hyödynnetään erilaisiin konsertteihin.


Rakennukseen pääsee tutustumaan opastettujen kiertokäyntien avulla, joita järjestetään norjaksi ja englanniksi.