Outer Banksin nähtävyydet

Katsaus Yhdysvaltojen Pohjois-Carolinan osavaltion Outer Banksin alueen parhaisiin nähtävyyksiin, mukaanlukien North Carolina Aquarium – Roanoke Island, Ocracoke Island, sekä The Lost Colony.

Outer Banks on 320 km pituinen jono kapeita niemimaita sekä Floridan sisävesiväylän ja Atlantin valtameren välisiä saaria (ns. “barrier islands”) Pohjois-Carolinan rannikolla.

Outer Banks Pohjois-Carolina Yhdysvallat.

Saaret ja niemimaat kattavat suurimman osan Pohjois-Carolinan rantaviivasta, erottaen Currituck-salmen, Albemarle-salmen, ja Pamlico-salmen Atlantin valtamerestä.

Uniikin luonteensa ansiosta Outer Banks on suosittu turistikohde Yhdysvalloissa, jonne tulee matkailijoita eri puolilta maailmaa nauttimaan seudun subtrooppisesta ilmastosta ja laajoista, avoimista rannoista.

Esimerkiksi Cape Hatteras National Seashore puisto sisältää yhteensä neljä leiriytymisaluetta, jotka ovat avoinna kaikille kävijöille.

Outer Banksin alueen petolliset merialueet ja niiden puitteissa tapahtuneet lukuisat haaksirikot ovat antaneet näille merialueille liikanimen “Graveyard of the Atlantic”, eli “Atlantin hautausmaa”.

Tähän teemaan liittyvä museo, The Graveyard of the Atlantic Museum, sijaitsee Hatteras Villagen luona, lähellä United States Coast Guard -rannikkovartioston toimitiloja sekä Hatterasin lauttapalvelua.

Suurin osa Outer Banksin parhaista nähtävyyksistä ovat luontoon liittyviä, tai ihmisten tekemiä nähtävyyksiä luonnon parissa.

Yksi suosituista tavoista kokea alueen rikasta historiaa on kiertää rannikolta löytyviä useita valomajakoita, joilta saa samalla panoramiset näkymät rannikkoseudun kauneuteen.

1) Alligator Riverin kansallinen luonnonsuojelualue (Alligator River National Wildlife Refuge)

Tähän kansalliseen suojelualueeseen tutustuvat vierailijat voivat nähdä käynnillään jättimäistä joukkoa villieläimistöä, kuten amerikkalaisia alligaattoreita, mustia karhuja, valkohäntäpeuroja, pesukarhuja, jäniksiä, viiriäisiä, amerikansaukkoja, pihkatikkoja, ja jopa punasusia.

Voit vierailla eläinten luonnonmukaisissa elinympäristöissa jalan tai autolla polkuja pitkin, tai vaihtoehtoisesti kanootilla tai kajakilla melontareittiä pitkin.

Seutuun on tarjolla myös opastettuja kiertokäyntejä pitkin kilometreittäin jatkuvia kapeita lahteja, jotka mutkittelevat läpi koskemattomia hehtaareja rantametsää ja suoseutuja.

2) The Lost Colony Outdoor Drama

The Lost Colony Outer Banks Pohjois-Carolina Yhdysvallat.

The Lost Colony on erittäin suosittu ulkoilmassa tapahtuva draamateatteri-esitys, joka tuo poikkeuksellista väriä Pohjois-Carolinan lomaasi.

Tuotanto esittää brittiläisten ensimmäistä yritystä laittaa pystyyn siirtokunta uuden maailman puitteisiin ja Roanoke Islandin alueelle 20 vuotta ennen Jamestownin kuuluisaa siirtokuntaa vuonna 1607.

The Lost Colony on kiehtova historiallinen eepos ja musikaali, esitystä täydentäessä live-orkesteri sekä ryhmä arvostettuja näyttelijöitä.

Esityksen pitopaikka, tyrmäävän hieno rannalla sijaitseva amfiteatteri, rakennettiin itse asiassa lähelle alkuperäistä “kadonneen siirtokunnan” sijaintipaikkaa.

3) Rodanthe Beach


Rodanthe Beach on ainutlaatuinen nähtävyys modernissa massaturismin kulttuurissa, turmeltumattomana rantana ilman lomailijoiden ihmismassoja.

Ranta tarjoaa erinomaisen päiväkäyntikohteen etelään Nags Headista, sisältäen leveitä rantoja, jotka ovat ilahduttavan autioita.

Voit jättää auton Highway 12 moottoritieltä tulevan väylän yhteyteen, ja nauttia päivästä Rodanthessa ilman pohjoisen Outer Banksin rannoilta tuttua hälinää.

Rodanthe on myös yksi Outer Banksin parhaista surffauspaikoista, kiitos sen ainutlaatuisen maantieteellisen sijainnin suhteessa Atlantin valtamereen.

4) Ocracoke Island -saari

Ocracoke Island -saari, jolla asuu alle 1000 vakituista asukasta, on paikka, jonka rantoja pidetään koko Yhdysvaltain parhaimpiin kuuluvina.

Saari sisältää luonnon kauneutta, ajatonta, pienkylän kulttuuria, sekä runsaasti erilaisia mahdollisuuksia vapaa-ajan viettoon.

Ocracoken koskemattomat ja rönsyilevät rannat ovat ainutlaatuiset sekä Outer Banksin että koko maan mittakaavassa.

Voit kuljeskella pitkin idyllisen kylän keskustaa, josta löytyy ilahduttavan hyviä ravintoloita, myymälöitä, sekä taidegallerioita, tai kiivetä kuuluisan Ocracoke Islandin valomajakan huipulle.

Muita vapaa-ajan viettomahdollisuuksia ovat mm. off-shore kalastusalus charterit sekä kapeissa lahdissa kalastaminen.

5) Pohjois-Carolinan meriakvaario (North Carolina Aquarium – Roanoke Island)

Roanoke Island -saarella sijaitseva Pohjois-Carolinan meriakvaario on erinomainen sisätiloissa oleva nähtävyys sateisia lomapäiviä varten.

Täällä asuva merellisen elämän runsaus lumoaa niin perheen lapset kuin aikuisetkin.

Näytillä on kaikkea aina elävistä ankeriaista merikilpikonniin, alligaattoreihin, ja jopa haikaloihin saakka.

Museon hauskuutta ja koulutuksellista ulottuvuutta lisäävät tarjolla olevat interaktiiviset näyttelyt.

Jos haluat syvempää luontokokemusta, voit kysyä paikan henkilökunnalta lisätietoja tarjolla olevista koulutuksellisista retkistä, joiden parissa tutustutaan alueen villieläimistöön sen luonnollisessa elinympäristössään.

6) Corrolla-ranta (Corrolla Beach)

Corrolla-ranta on kirjaimellisesti tien päädyssä sijaitseva Outer Banksin nähtävyys, jossa voit ajaa katumaasturisi suoraan rannalle ja aallokon reunalle.

Outer Banksin alueesta tutut rykelmät lomakartanoita vaihtuvat Corrolla-rannalla kilometreiksi tyyniä, valkoisen hiekan rantoja sekä nurmikosta kirjavia dyynejä, jotka ulottuvat aina Virginian osavaltion rajalle saakka.

Leveisiin rantoihin kuuluu yleensä hiekkasärkkiä, jonka ansiosta aallokko on sekä asteittaista että matalaa, täydellisinä olosuhteina aloitteleville surffaajille ja keholautailijoille.

Rannalla käynnin aikana ja rantaa pitkin ajaessasi saatat törmätä jopa seutua asuttavien villihevosten laumaan.

7) Elizabethan Gardens -puutarhat

Elizabethan Gardens on suurenmoinen muistomerkki niille englantilaisille
siirtolaisille, jotka ensimmäisinä tulivat uudisasukkaiksi Amerikkaan ja Roanoke Island -saarelle vuonna 1584.

Nähtävyytenä Elizabethan Gardens on käynnin arvoinen kokemus niin perheille, luonnon ystäville, kuin historian harrastajillekin.

Paikka, jota kuvataan usein sanoilla “vihreä keidas keskellä meren ja auringon maata”, sisältää erinomaisen kokoelman eurooppalaisia patsaita ja puutarhakoristeita, osana näyttävästi suunniteltua puutarhamaisemaa.

Elizabethan Gardensin erikoisohjelmiin lukeutuu tapahtumia lapsille, kursseja kotipuutarhureille, sekä musiikkia, taidetta, ja tanssia sisältäviä juhlia.

Paikan yhteydessä oleva The Lost Colony Theater -teatteri järjestää kaiken lisäksi ajoittain seudun historiallisten tapahtumien uudelleenesityksiä puutarhan puitteissa.

8) Jockey’s Ridgen osavaltiopuisto (Jockey’s Ridge State Park)

Jockey’s Ridge on julkinen puisto, joka tarjoaa puitteissaan alueen parhaisiin lukeutuvia näköaloja ja upeaa luonnossa tapahtuvaa vapaa-ajanviettoa.

Puiston yli 169 hehtaarin verran jatkuvasti muuttuvaa hiekkadyyniä kohoavat Roanoke Sound -salmen ylle, luoden turmeltumattomat näkymät unohtumattoman hienoihin auringonnousuihin ja auringonlaskuihin.

Useimmat puistossa vierailijat viettävät aikaa yksinkertaisesti ilman kenkiä pehmeällä, valkoisen hiekan rannalla, mutta vaihtoehtoihin kuuluu huomattavasti seikkailullisempiakin ajanviettotapoja.

Voit muun muassa osallistua riippuliidinkursseille, joita järjestetään puiston hiekkaisilta huipuilta, tai hiekkalasketteluun, joka on sallittua lokakuun ja maaliskuun välisellä periodilla.

9) Cape Lookout National Seashore

Cape Lookout National Seashore koostuu ryhmästä sisävesien ja meren välisiä saaria, joille pääsee käymään vain veneellä.

Luonnonkauneutta ja vapaa-ajanvieton aktiviteetteja tarjoava Cape Lookout kansallispuisto on erinomainen kohde päivämatkalle ja jopa useamman yön kestävälle leiriytymisretkelle.

Saarilta löytyy kuuluisa Cape Lookout valomajakka sekä kilometreittäin leveää, tasaista rantaa, luoden yhden Amerikan itärannikon parhaista paikoista kahlauskalastukseen (surf fishing).

Muita aktiviteetteja kohteessa ovat mm. simpukankuorien keräily, patikointi, ja kajakkimelonta saarten välillä.

Jos et pidä ajatuksesta leiriytyä ilman mukavuuksia, puistossa on tarjolla myös kerrossängyillä varustettuja mökkejä, joissa osassa on jopa sähköt aurinkovoiman avulla.

10) Wrightin veljesten kansallinen muistomerkki (Wright Brothers National Memorial)

Wrightin veljesten kansallinen muistomerkki sijaitsee Wilbur ja Orville Wrightin historiallisten lentämiskokeilujen tekopaikalla, kohteessa, jossa he suorittivat myös ensimmäisen onnistuneen lentonsa.

Muistomerkki tarjoaa kävijöille mahdollisuuden oppia lisää veljeksistä ja heidän historiallisesta merkityksestään erilaisten interaktiivisten näyttelyiden avulla, nähtävillä ollessa lisäksi kohta, josta Wrightin veljensten ensimmäinen lento lähti ilmaan.

Näyttelykokonaisuuteen kuuluu useita kopioita veljesten alkuperäisistä lentävistä koneista.

Kesän läpi muistomerkillä järjestetään erilaisia teemaan liittyviä ohjelmia.