Palais de Justice Marseille

Palais de Justice Marseille on kaupungin oikeustalo vuodelta 1862, joka on rakennettu dramaattiseen uusklassiseen arkkitehtuurin tyyliin.

Palais de Justice oikeustalo, jonka on suunnitellut Auguste Martin, sijaitsee Marseillen place Montyon aukiolla.

Martinin suunnittelemista kuuluisista Marseillen rakennuksista toinen on vuonna 1866 valmistunut Hôtel de la Préfecture, joka sijaitsee place Félix-Baret aukiolla.

Uusklassista rakennustyyliä edustava Palais de Justice on 57 metriä pitkä ja 54 metriä leveä, jotka mittoina olivat yleisesti käytössä Ranskan toisen keisarikunnan aikana (1852 – 1870) rakennetuille oikeustaloille.

Palais de Justice in Marseille France

KUVA: Näkymä Palais de Justicen julkisivuun ja sitä edustavaan suihkulähde kokonaisuuteen, kuvattuna Cours Pierre Puget kadulta, jota pitkin menee myös yksi reiteistä kohti kukkulan päällä olevaa Notre Dame de la Gardekirkkoa.

Rakennuksen pääjulkisivun kohokohtiin kuuluvat sen 25 askeleen monumentaalinen portaikko, portico, jossa on kuusi joonialaista pylvästä, sekä päätykolmio, jonka Eugène Guillaumen tekemä veistosteos symbolisesti esittää oikeutta jonka oikealla puolella on voima ja rikos ja vasemmalla puolella käytännöllinen viisaus ja viattomuus.

Sisätiloista varsinkin rakennuksen sisääntuloaula on vaikuttava, ja siihen kuuluu yhteensä 16 punaista Languedoc-marmori pylvästä, jotka kannattelevat ensimmäisessä kerroksessa olevan gallerian painoa.


Sisältä löytyy myös useita vaikuttavia Victor Gilbertin tekemiä maalausteoksia, mukana mm. teokset “Charlemagne avec Alcuin, Anségise, Angilbert et Éginhard” eli “Kaarle Suuri ja Alcuin, Anségise, Angilbert sekä Éginhard” kuin myös teos “Napoléon I er avec Cambacérès, Tronchet, Portalis et Bigot”, joka esittää Napoleon Bonapartea yhdessä Code Civilin (fi.wikipedia.org/wiki/Code_Civil) alkuperäisten tekijöiden Cambaceres, Tronchet, Portalis ja Bigot de Preameneu kanssa.