Palais Longchamp Marseille

Palais Longchamp Marseille on upean suihkulähteen sisältävä palatsi ja puistokokonaisuus, josta löytyvät myös kaupungin taidemuseo ja luonnonhistoriallinen museo.

Palatsi sijaitsee boulevard du Jardin Zoologiquen varrella Marseillenkeskustaa lähellä, ja se valmistui vuonna 1869, kaksikymmentä vuotta Marseillen kanaalin rakentamisen jälkeen ja sen kunniaksi.

Palatsin rakentamisen sai toimeksiannokseen vuonna 1861 arkkitehti Henri Espérandieu, joka oli saanut mainetta Marseillen Notre-Dame de la Garde basilikan suunnittelunsa ansiosta.

Palais Longchamp in Marseille France

KUVA: Näkymä Palais Longchampin keskusosioon, joka pitää sisällään Chateau d’Eau vesitornin, ja joka rakennettiin muistomonumentiksi Marseillen kanaalin valmistumiselle.

Palais Longchamp fountain Marseille France

KUVA: Lähikuva monumentin suihkulähteen keskuspatsaasta, joka esittää kolmea naista (joista keskimmäinen symbolisoi Durance jokea, ja vierellä olevat viiniä sekä vehnää) ja neljää isoa härkää.

Palais Longchamp gate animal statues Marseille France

KUVA: Palatsin suihkulähteelle johtavilla porteilla on kaikkiaan neljä Antoine-Louis Baryen veistämää saalistavia leijonia ja tiikereitä esittävää patsas-teosta.

Parc Longchamp in Marseille France

KUVA: Palatsikokonaisuuteen kuuluu Parc Longchamp puisto, joka on tehty “garden à la française” tyyliin, ja josta löytyy esimerkiksi puistossa olleen, 1800-luvulla perustetun, eläintarhan rakennuksia.

Wallace Fountain Parc Longchamp Marseille France

KUVA: Parc Longchamp sisältää myös useita patsaita ja muita kohokohtia, joista yksi, Pariisista paremmin tunnettu Wallace suihkulähde, lähikuvassa.

Valmistuessaan kokonaisuus muodostui Boulevard Longchamp kadulle näkyvästä Chateau d’Eau vesitornista jota ympäröivät suihkulähteet, luonnonhistoriallisesta museosta, taidemuseosta, sekä kahdesta puutarhasta, yhdestä julkiseen käyttöön ja yhdestä, joka oli varattuna museon kasvitieteelliseksi puutarhaksi.

Palatsin suurimmaksi kohokohdaksi on muodostunut sen Chateau d’Eau vesitorni ja suihkulähteet, joiden takana olevaa riemukaarta, jonka veistosteokset on suunnitellut Eugène-Louis Lequesne, kruunaa kukkakoria esittävä teos.

Vesitornin keskuksena on kymmenen metriä korkea patsaskokonaisuus, jonka on veistänyt Jules Cavelier.

Sen keskusnaishahmo symboloi Durance-jokea, jota reunustavat viiniä ja vehnää vertauskuvallisesti esittävät, Durance jokeen kiitollisena katsovat ja siitä tukea ottavat naishahmot.

Teos symboloi Marseillen kanavan, joka on johdettu Durance joesta, keskeistä merkitystä kaupungille.

Muista Palais Longchamp Marseille osioista sen oikeasta siivestä löytyy kaupungin luonnonhistoriallinen museo (www.museum-marseille.org).

Luonnonhistoriallisen museon kokoelmiin, jotka on jaettu neljään eri näyttelytilaan, kuuluu muun muassa 83 000 eläimen kokoelma, 200 000 kasvin kokoelma, 81 000 objektin paleontologian kokoelma, sekä 8 000 näytettä erilaisia mineraaleja.

Marseille Musee Beaux-Arts taidemuseo puolestaan sijaitsee palatsin vasemmassa siivessä, ja sen kokoelmiin kuuluu:

  • maalauksia,
  • veistosteoksia, ja
  • piirustustöitä (varsinkin ranskalaiselta koulukunnalta ja Pohjois-Italian mestareilta), painottuen aikakausiin 1500-ja 1800-lukujen väliltä.

Palatsin puisto piti sisällään eläintarhan aina vuodesta 1898 vuoteen 1987 saakka, ja useat eläintarhan rakenteista ovat edelleen olemassa, mukaanlukien itämaiset paviljongit gifaffeille ja elefanteille sekä häkkejä, jotka on koristeltu turkkilaisin tiilein.


Pääset palatsille helposti keskustasta metrolla, sillä aivan sen vierestä löytyy metro-asema “Cinq Avenues – Longchamp“.