Palais Trautson Wien

Palais Trautson Wien on yksi tärkeimpiä barokkirakennuksia kaupungissa, ja myös kenties kaunein sen historiallisista yksityisresidensseistä.

Palatsi, joka sijaitsee osoitteessa Museumstraße 7, on ollut historiansa aikana varsinkin usean juhlatapahtuman näyttämönä Johann Leopold Donat Graf Trautsonin perheen omistaessa rakennuksen, mutta myös sotilaskäytössä, kun hallitsija Maria Teresia osti sen vuonna 1760 unkarilaisen henkivartiokaartinsa asuinpaikaksi.

Tämä unkarilainen liittymäkohta asuinpaikan historiaan jatkui vielä monarkian loputtuakin Itävallassa, kun Unkarin valtio omisti rakennuksen vuosien 1924 ja 1963 välisenä aikana, jolloin tiloissa toimi “Collegium Hungaricum”, saksankielinen roomalais-katolisten pappien seminaari.

Palais Trautson Vienna Austria

KUVA: Palais Trautson rakennettiin Wienin kuuluisimman arkkitehdin, Johann Bernhard Fischer von Erlachin piirrustusten perusteella vuonna 1712, ja hän käytti inspiraationa rakennuksen suunnittelussa Amsterdamin Paleis op de Dam palatsia.

Unkarin valtio myi palatsin kuitenkin Itävallan valtiolle, rahoittaakseen uuden itäblokin tyyliin tehdyn rakennuksen Wienin Hollandstraße kadulle.

Nykyisin palatsin tiloissa toimii Bundesministerium für Justiz eli maan oikeusministeriö.


Palatsin kohokohtiin sen kolmikerroksisen julkisivun alueella kuuluvat varsinkin monien ikkunoiden päällä olevat kohokuva-taideteokset, jotka kuvaavat tapahtumia vanhoista antiikin legendoista.