Palanderin talo

Palanderin talo on yksi merkittävimmistä rakennuksista Tampereen keskustorin ympärillä, ja sen tiloista löytyy mm. historiallinen ateljeehuoneisto.

Palanderin talo sai alkunsa kaupunginviskaali, varatuomari Verner Palanderin ostettua tontin Keskustorin laidalta, osoitteesta Keskustori 7, vuonna 1897.

Palatsimaisen, Jugend-tyylisen talon suunnitteli alunperin arkkitehti Birger Federley, ja itäpuolen osuus talosta valmistui hänen suunnitelmiensa pohjalta vuonna 1901.

Palanderin talo Tampere

KUVA: Palanderin talo kuvattuna keskustorilla olevan katetun bussiterminaalin vierestä.

Itäisen puolen valmistumisen vaiheessa Palander halusi kuitenkin muuttaa suunnitelmia, Pariisin vuoden 1900 Exposition Universelle (en.wikipedia.org/wiki/Exposition_Universelle_(1900)) maailmannäyttelyn inspiroimana, ja uudet suunnitelmat keskeneräistä länsipuolta varten tilattiin arkkitehti Vihtori Heikkilältä.

Heikkilä muutti suunnitelmia siten, että rakennuksen läntisen osan nurkkaan tuli uusia parvekeloggioita ja sen tornia kohotettiin.

Läntinen puoli valmistui vuonna 1905.

Verner Palander rakennutti taloon yhden sen kuuluisimmista osioista, Keskustorin puolella ylimmässä kerroksessa olevan ateljeehuoneiston, taiteellista vaimoaan Viivi Palanderia varten.

Ateljeeta ovat sen historian aikana käyttäneet useat kuuluisat taiteilijat, kuten Kimmo Kaivanto (fi.wikipedia.org/wiki/Kimmo_Kaivanto).

Palander asui itse talossa aina kuolemaansa saakka vuonna 1922, jonka jälkeen Suomen Pankki osti talon, minkä takia se tunnetaankin myös Suomen Pankin talona, vaikka omistaja onkin ajan myötä vaihtunut.

Talo nimettiin uudelleen Palanderin taloksi 2000-luvun alun remontin yhteydessä, jolloin se sai alkuperäiset värinsä, ja myös ikkunat ja katto kunnostettiin alkuperäiseen kuntoonsa.


Rakennus on yksi kolmesta keskusaukion palatsimaisesta Jugend-talosta, muiden ollessa Commerce-palatsi ja arkkitehtien Grahn, Hedman ja Wasastjernan suunnittelema Sumeliuksen talo.