Palm Springsin nähtävyydet

Katsaus Yhdysvaltain Kalifornian osavaltion Palm Springsin kaupungin parhaisiin nähtävyyksiin, mukaanlukien Palm Springs Air Museum, Living Desert Zoo and Gardens, sekä Children’s Discovery Museum of the Desert.

Palm Springs oli aikoinaan eksklusiivinen vapaa-ajanvieton paikka etenkin Hollywoodin kirkkaimmille tähdille.

Marilyn Monrose vietti aikaa Palm Springsin hotellien uima-altaiden äärellä, ja “Rat Pack” jäsenet, kuten Frank Sinatra sekä Dean Martin olivat usein Palm Springsin asuinnoillaan.

Ei olekaan ihme, että palmupuilla ja ikuisella auringonpaisteella varustettu Palm Springs on edelleen viihdemaailman tähtien suosima kohde viettää rauhallista ja rentouttavaa elämää poissa parrasvaloista.

Nykyään Palm Springs tosin on paljon enemmänkin kuin pelkkä julkkisten leposija, vaan kaupungista löytyy nähtävää ja koettavaa kaikille kävijöille.

Taiteen ystävät pääsevät nauttimaan Palm Springsissä kaupungin taidemuseoista ja -gallerioista, kun taas historiasta kiinnostuneille on tarjolla runsaasti tilaisuuksia oppia lisää keskelle erämaata rakennetun lomakaupungin menneisyydestä.

Alueella on useita patikointipolkuja ja mahdollisuuksia ulkoilmaseikkailuihin kauniissa aavikkoluonnossa sekä vierailijoille että paikallisille.

Yksi parhaista tavoista nähdä San Jacinto vuorten ja Coachella laakson kauneus on The Palm Springs Aerial Tramway, kun taas on Wet ‘n’ Wild vesipuisto on paikallinen suosikkikohde pysyä viileänä aavikkosäässä.

1) Desert Adventures -kiertokäynnit

Desert Adventures -kiertokäynnit ovat mahdollisuus tutustua Palm Springsin ainutlaatuiseen aavikkoluontoon avokattoisen punaisen jeepin kyydistä.

Tämä retkiä järjestävä yhtiö on erikoistunut eko-kiertokäynteihin Coachella Valley -laakson alueelle, mukaanlukien matkat Joshua Tree National Park -kansallispuistoon, Agua Caliente Indian Canyons -kanjoneihin, Mecca Hills alueelle, sekä San Andreas Fault Line -maanjäristysvyöhykkeelle.

Useat Desert Adventuresin oppaista ovat työskennelleet yhtiölle vuosien ajan, ja tuntevat aavikon villieläimet, luonnon, ja historian paremmin kuin useimmat paikalliset.

Maanjäristysvyöhykekäynnit ovat aina suosittu teemaretki turistien keskuudessa, tarjoten harvinaisen katsauksen San Andreasin maanjäristysvyöhykkeen ytimeen.

Desert Adventuresilla on eksklusiivinen pääsy maanjäristysvyöhykkeelle Metate Ranch -tilan kautta, joka on 339 hehtaarin kokoinen kokonaisuus, sisältäen jälleenluodun Cahuilla-kylän ja kaivosleirin.

2) Village Fest -tapahtuma

South Palm Canyon Drive väylä muuttuu ulkoilmamarkkinoiksi torstaisin Village Festin aikana, joka on viikottainen katutapahtuma Palm Springsin keskustassa.

Osana Village Festiä myyjät asentavat ulkotiloihin kojuja, joissa myydään kaikkea aina taideteoksista ja käsitöistä paikallisiin maataloustuotteisiin.

Jos tulet nälkäiseksi, tapahtumasta löytyy runsaasti ruokaa myyviä kojuja, tarjoten erikoisuuksia kuten tri-tip sandwich-leipiä, tuoreesti höyrytettyjä (meksikolaisia) tamales-ruokia, sekä pikapaistettuja nuudelikulhoja.

Vaikka ruoka on maksullinen oheispalvelu, markkinapaikalle itsessään ei ole olemassa sisäänpääsymaksua.

Kokonaisuuteen kuuluu kokemuksena myös viihdykettä muusikkojen, paikallisten nuorisokuorojen ja orkestereiden, sekä suosittujen katutaiteilijoiden muodossa.

3) Cabot’s Pueblo Museum

Kun pientilallinen Yerxa Cabot asettautui asumaan Desert Hot Springsiin, hän käytti talonsa rakentamiseen luonnollisia materiaaleja sekä hieman kekseliäisyyttä, lopputuloksen ollessa niin uniikki koti, että se on nykyisin suojeltu museorakennus.

Cabot’s Pueblo Museum rakennuksen arkkitehtuuri on sinällään ainutlaatuinen nähtävyys, mutta se sisältää paljon muutakin kuin Cabotin rakentaman Hopi-tyylin pueblon.

Löydät sisätiloista huoneita täynnä amerikan-intialaisia esineitä, taideteoksia, sekä muistoesineitä.

Yksi keskeisistä näytillä olevista esineistä on Waokiye, yli 13 metriä korkea amerikan-intiaanipää veistosteos.

Waokiye on vain yksi kaikkiaan 74:stä pääveistoksesta osana “Trail of the Whispering Giants” kokoelmaa, ja ainoa, joka on jäljellä Kaliforniassa.

4) Children’s Discovery Museum of the Desert

Children's Discovery Museum of the Desert Palm Springs Yhdysvallat.

Children’s Discovery Museum of the Desert on paikka, jossa voit päästää sisäisen lapsesi vapaaksi tai antaa perheen pienten leikkiä, sillä museo sisältää yli 50 interaktiivista, uteliaisuutta herättävää näyttelyä, jotka pitävät koko perheen viihdytettynä tuntien ajaksi.

Museon näyttelyt on jaettu teemoihin, mukana osiot tieteelle, fyysisille aktiviteeteille, tutkimukselle, aavikolle, mukana ollessa lisäksi “kuinka asiat toimivat” osio.

Lapset oppivat museossa erilaisten hauskojen aktiviteettien kautta, joihin kuuluvat esimerkiksi arkeologinen kaivaus ja interaktiivinen animaatioiden tekemisen piste.

5) Palm Springsin taidemuseo (Palm Springs Art Museum)

Palm Springsin taidemuseo Kalifornia Yhdysvallat.

Palm Springsin taidemuseo on muuttunut vuosien varrella huomattavasti sitten sen perustamisen vuonna 1938.

Museo keskittyi alunperin aavikkoympäristöön ja alueen alkuperäisiin Cahuilla-ihmisiin, mutta paikka kasvoi ajan myötä sisältämään villieläinten suojelualueen sekä kasvitieteellisen puutarhan.

Lisäksi museorakennus vaihtui 1950-1960-luvuilla nykyiseen modernistirakennukseen, jonka on suunnitellut E. Stewart Williams.

Kun museo rakennuksen vaihdon myötä keskittyi enemmän taiteeseen, villieläinten suojelualueesta tuli erillinen, itsenäinen kokonaisuus, joka tunnetaan “The Living Desert” nimellä.

Palm Springsin taidemuseon kokoelmiin kuuluu yli 24 000 taide-esinettä ja -teosta, mukana kuvataiteita, valokuvausarkistoja, sekä fossiileja.

Museorakennuksen tapahtumatila, Annenberg Theater, toimii vuoden mittaan erilaisten musikaalien, draamanäytelmien, konserttien, ja muiden performanssien pitopaikkana.

Palm Springsin taidemuseolla on ollut vuodesta 2012 myös toinen, modernia arkkitehtuuria edustava toimitila läheisessä Palm Desertissä, sisältäen neljä näyttelygalleriaa.

6) Wet ‘n’ Wild Palm Springs -vesipuisto

Wet n Wild vesipuisto Palm Springs Kalifornia Yhdysvallat.

Koska Palm Springs nauttii vuoden aikana noin 360 vuorokauden verran auringonpaisteesta, ei ole ihme, että niin paikalliset kuin turistitkin ovat hakeutuneet vuodesta 2001 saakka Knott’s Soak City vesipuistoon viilentymään.

Tämä noin 6,5 hehtaarin vesipuisto, joka on normaalisti avoinna maaliskuusta lokakuulle saakka, sisältää 20 erilaista vesipuistolaitetta, mukana yli tusina vesiliukua, 182 metriä pitkä laiska joki, sekä yli 3 miljoonan litran kokoinen aalto-allas.

Vesipuiston oheispalveluihin lukeutuvat useat ruokailupaikat, kuten Hodad’s, josta saa ostettua huvipuistoklassikoja (mm. hampurilaisia ja kananugetteja), sekä All American Dog House, jonka erikoistarjontaan sisältyvät hot dogit, turkey dogit, ja footlong-subit.

7) Palm Springs Air Museum

Palm Springs Air Museum Kalifornia Yhdysvallat.

Kaikkien aikojen tuhoisimpana sotana toinen maailmansota muutti niin Amerikan kuin koko maailmankin historian.

Nykyään vierailijat voivat käydä tutustumassa maailman suurimpaan kokoelmaan lentokunnossa olevia toisen maailmansodan lentokoneita Palm Springs Air Museum -museossa.

Vaikka et olisikaan toisen maailmansodan tapahtumien asiantuntija, sinun kannattaa keskustella näyttelystä ja näytillä olevista koneista museosta löytyvien intohimoisten vapaa-ehtoistyöntekijöiden kanssa.

Osa museon vapaa-ehtoisista palveli itse toisen maailmansodan aikana, ja he ovat innokkaita keskustelemaan niin lentokoneista, sodasta, sekä Amerikan historiasta osana sodan tapahtumia vierailijoiden kanssa.

Voit kysyä esimerkiksi tarinoita kunkin näytillä olevan lentokoneen taustalla, mukana ollessa jopa lentokone, jota Ben Affleckin esittämä hahmo lensi elokuvassa “Pearl Harbor”.

Museon vaikuttavan lentokonekokoelman ohella näytillä on myös klassikko-autoja, lentosimulaattoreita, dokumenttifilmi-esityksiä, ja voit piipahtaa museokahvilassakin.

8) Indian Canyons

Intialaiset kanjonit, eli Agua Caliente Indian Canyons, olivat aikoinaan seudun alkuperäisasukkaiden, Cahuilla-ihmisten sosiaalisen elämän keskus, ja nykyisin vapaa-ajanviettopaikka patikoijille, ratsastajille, sekä luonnosta nauttiville yleensäkin.

Paikka, jonka toimintaa suojelee Cahuilla-intiaanien Agua Caliente joukkio, sisältää polkuja kuten Andreas Canyonin, Murray Canyonin, ja (suositun) Palm Canyonin.

Voit pysähtyä sisääntulon yhteydessä olevalla kauppapaikalla polkusuosituksia varten, tarjolla ollessa myös patikointikartta ja vettä, mikäli et muistanut tuoda omia juomiasi mukanasi.

Kaikkein rentouttavimman kokemuksen kanjoneista saa tuomalla mukaan piknik-korin, ja viettämällä päivän Palm Springsin luonnossa sen aidoimmassa muodossaan.

Poluilla vietetyn päivän aikana eteen tulee esimerkiksi puroja, luonnollisia palmukeitaita, sekä kanjonimuodostelmia.

9) Palm Springs Aerial Tramway

Coachella Valleyn laaksosta saa parhaimman kuvan vain sen yläpuolelta nähtynä, mutta onneksi sinun ei tarvitse vuokrata lentokonetta tätä tarkoitusta varten.

Upeita aavikkonäkymiä varten voit nousta alueen vuorille Palm Springs Aerial Tramway -köysiradan avulla.

Palm Springs Aerial Tramway, maailman suurin pyörivä ilmaköysirata, kestää ylösnousuna 12,5 minuuttia, tarjoten 360-asteen näkymät Palm Springsin alueelle matkan aikana ja ylhäältä Mountain Stationilta, joka on osa Mount San Jacinto State Park -osavaltiopuistoa.

Huipulla, jonne pääsee käymään myös talvikauden läpi (huipulle satavasta lumesta huolimatta), voit nauttia näkymien ohella luontokävelyistä tai ateriasta Peaks Restaurant -ravintolassa.

10) Living Desert Zoo and Gardens


Living Desert Zoo and Gardens on eläintarha ja kasvitieteellinen puutarha, joka antaa vastauksen useisiin aavikkoluontoon liittyviin kysymyksiisi, kuten miltä maantiekiitäjä tai kojootti näyttävät oikeasti?

Eläintarhassa näet oikean elämän inspiraatiot näille sarjakuvista tutuille “Looney Tunes” aavikkohahmoille.

Palm Desertin alueella oleva eläintarha antaa informaatiota kävijöille aavikkoeläimista aina Pohjois-Amerikasta Afrikkaan saakka, mukaanlukien esimerkiksi kirahvit, pahkasiat, jaguaarit, ja paksusarvilampaat.

Living Desertin toimintaan kuuluvat myös sen kasvitieteelliset puutarhat, joissa nähtävillä on erilaisia kaktuksia ja muita aavikolle ominaisia kasveja.


Kokonaisuutena The Living Desert kattaa noin 437 hehtaarin kokoisen alueen aavikkomaata, sisältäen joukon luontopolkuja, jotka ovat avoinna kävijöille kausiluontoisesti.