Pantheon Pariisi rakennettiin alunperin monumentaaliseksi kirkoksi, mutta toimii nykyisin Ranskan valtion suurmiesten hautapaikkana, jonne on haudattu mm. Voltaire, Victor Hugo, sekä Louis Pasteur.
Rakennuksena Pantheon Pariisi on 110 m pitkä ja 84 m leveä, ja sen julkisivua hallinnoivat korinttilaiset pylväät, sekä sen porticon päätykolmio, jonka kohokuvioteos on David d’Angersin tekemä.
Kohokuvateos esittää tasavaltaa (keskellä) joka antaa vapauden ja suojaa tieteitä vasemmalla puolellaan, joita edustavat kuvaelmassa useat suuret akateemikot (kuten François-Xavier Bichat), filosofit (Voltaire), kirjoittajat (Fenelon Pierre Corneille), sekä taiteilijat (Jacques Louis David), ja tasavallan oikealla puolella on historia, jota edustavat kohokuvateoksessa valtion suurmiehet kuten Napoleon Bonaparte.
KUVA: Näkymä monumentaaliseen Panthéonin rakennukseen sille johtavalta Rue Soufflot kadulta, joka on nimetty Panthéonin arkkitehdin mukaan. Taustalla vasemmalla näkyvä kirkko on Saint-Étienne-du-Mont.
KUVA: Omistuskirjoitus rakennuksen julkisivun portico-osion päätykolmiossa lukee: “AUX GRANDS HOMMES LA PATRIE RECONNAISSANTE” eli “Kiitollisen Kotimaan Suurille Miehille”, joka johtuu siitä, että Panthéoniin haudaaminen on erittäin rajoitettua, ja sallittu vain parlamentaarisella asetuksella kansallissankareiden kohdalla. Samantyyppinen järjestelmä on käytössä Les Invalides kirkon suhteen, jonne on puolestaan haudattu Ranskan sotilashistorian suurmiehiä, muten Napoléon, Turenne ja Vauban.
KUVA: Näkymä Panthéonin rakennukseen sen sivustalta löytyvän upean Saint-Étienne-du-Mont kirkon edustalta.
Panthéon, jonka suunnitteli Jacques-Germain Soufflot, ja jota rakennettiin vuosina 1758-1790, on varhainen esimerkki uusklassisesta arkkitehtuurin tyylistä, ja sen suunnittelussa on käytetty inspiraationa varsinkin Lontoon St Paulin Katedraalia (fi.wikipedia.org/wiki/St_Paulin_katedraali) sekä San Pietro in Montorio (en.wikipedia.org/wiki/San_Pietro_in_Montorio) kirkon sisäpihalla olevaa “Tempietto” temppeliä, Roomassa.
Julkisivun kohokohtiin kuuluu myös rakennuksen kupoli, inspiraationaan varsinkin Bramanten “tempietto”, ollen kaikkiaan 83 metriä korkea.
Sisätilojen kohokohtiin kuuluvat varsinkin niiden upeat freskot, kuten kupolin sisäpuolella oleva fresko “Pyhän Genevieven Taivaaseenastuminen” vuodelta 1811, sekä sivuseinien Puvis de Chavannesin tekemät freskot, jotka kuvaavat pyhän Genevieven elämää, mutta myös Kaarle Suurta, kuningas Ludvig IX:ttä, sekä Jeanne d’Arcia.
Rakennus on keskeisellä paikalla historiallista Pariisin Quartier Latin kaupunginosaa, ja sen läheltä löytyvät Saint-Étienne-du-Mont kirkon lisäksi muun muassa Ranskan kuuluisin yliopisto, Sorbonne, sekäLuxemburgin palatsi ja sen puisto.
Panthéonin rakentamisen historia alkoi jo vuonna 1744, kun Metzin kaupungissa vakavasti sairaana ollut kuningas Ludvig XV vannoi rakennuttavansa pyhälle Genevièvelle omistetun kirkon, jos hän selviää.
Tervehdyttyään kuningas antoikin hovin rakentamisesta vastanneelle Marquis de Marignylle tehtäväksi St Genevieve kirkon rakentamistyöt, ja vuonna 1755 rakennuksen arkkitehdiksi valittiiin Jacques-Germain Soufflot, ja kirkko valmistui vuonna 1790.
Jo kuitenkin vuosina 1791-1793 rakennuksen tehtävää muutettiin, vuonna 1789 syttyneen Ranskan vallankumouksen innostamana, ja siitä tehtiin pantheon, eli maallinen monumentti, joka oli omistettu valtion suurmiehille.
Tuolloin rakennusta myös muutettiin esimerkiksi siten että kirkon ikkunoista 42 muurattiin umpeen, joka antoi sille mausoleumin vaikutelman, ja myös päätykolmion omistuskirjoitus lisättiin osoituksena paikan uudesta roolista.
Panthéonin roolia muutettiin kuitenkin vielä useaan kertaan, ensimmäisen kerran Napoleonin valtakautena vuonna 1806, jolloin se sai kaksoisroolin sekä valtion suurmiesten hautapaikkana että kirkkona.
Viimeistä kertaa rakennukseen viitattiin St Genevieve kirkkona vuonna 1885, jolloin Victor Hugo haudattiin sen tiloihin, ja Panthéonista tuli nykyisen kaltainen lepopaikka tasavallan kunnioittamille suurmiehille.
Voit suunnitella käyntiäsi Pantheon Pariisi rakennuksessa esimerkiksi monumentin virallisten nettisivujen avulla, osoitteessa pantheon.monuments-nationaux.fr.