Pariisi

Pariisi opas erilaisiin aiheisiin kaupungin matkailun suhteen, mukaanlukien nähtävyydet, halvat lennot, ja halpa hotelli.

Pariisi on ollut suosittu turismin kohde aina 1100-luvulta, ja sen upeat monumentit, shoppailumahdollisuudet, ja ilmapiiri tuovat kaupunkiin vuosittain noin 45 miljoonaa turistia.

Kaupunki on tunnettu maailmalla “Valojen Kaupunkina”, paikallisesti “La Ville-Lumière”, joka lempinimenä viittaa alupunperin sen asemaan maailman koulutuksen ja uusien ideoiden keskuksena Valistuksen aikakaudella, mutta myöhemmin se liitettiin myös sen rooliin yhtenä ensimmäisistä kaupungeista joka otti käyttöön katuvalot.

Antiikin Roomalaiset valloittivat Pariisin alueen sen alkuperäisheimoilta vuonna 52 e.Kr., rakentaen pysyvän asutuksen Sainte Geneviève kukkulan ja Seinen varrella olevan Île de la Cité saaren alueille. Asutusta kutsuttiin alkuun nimellä Lutetia, mutta myöhemmin myös Lutèce.

Panorama from Sacre Coeur church Paris France

KUVA: Näkymä aamuiseen Pariisiin Sacre Coeur kirkon, joka sijaitsee korkeimmalla luonnon muovaamalla kohdalla kaupunkia, edestä.

Ensimmäistä kertaa paikkaa kutsuttiin nimellä “Pariisi” aikoihin jolloin Frankkien kuningas teki siitä valtakuntansa pääkaupungin vuonna 508.

Suuri osa nyky-Pariisista on arkkitehtuurillisesti peräisin 1800-luvun puolenvälin jälleenrakentamiseen, jolloin kaupunki myös vaurastui ennennäkemättömän nopeasti teollistumisen ja rautateiden rakentamisen ansiosta.

Pariisi oli ollut vuosisatojen ajan labyrinttimainen kapeine katuineen ja puuperusteisine taloineen, mutta vuodesta 1852 lähtien paroni Haussmannin johtama kaupungin urbanisaatio ohjelma tuhosi monia kaupunginosia kokonaan leveiden katujen ja uusklassisten monumentaalisten rakennusten tieltä.

Tämän uudistusprosessin upea, maailmankuulu lopputulos “maailman kauneimpana kaupunkina” on nähtävillä nykyään.

Kaupungin eri kaupunginosilla on kullakin hyvinkin omanlaisensa viehätyksensä. Niistä Champs-Élysées kadun alue on yksi kuuluisimmista, tarjoten 1600-luvun tyylisiä rakennuksia ostosmahdollisuuksineen ja upeine nähtävyyksineen, joihin kuuluu Arc de Triomphe, Pariisin riemukaari.

Pariisi on myös tunnettu ostoksien teon mahdollisuuksien laajuudestaan, tarjoten maailmankuuluja tavarataloja, kuten Galeries Lafayette sekä Paris Printemps, kauppakeskuksia kuten Forum des Halles, sekä lukuisia muodikkaita muotikatuja, kuten Avenue Montaigne sekä kadut Faubourg Saint-Honoré kaupunginosassa, osana keskustan aluetta.

Monille Pariisi merkitsee myös kulttuurimatkaa, sillä tarjolla on ainutlaatuinen kavalkadi erilaisia museoita, gallerioita, historiallisia monumentteja, ja mahdollisuuksia nauttia esimerkiksi huipputasoisesta oopperasta.

Kaupunki on suosittu lomailukohde läpi vuoden, mutta varsinkin kesäisin, jolloin sen ilmasto on lämmin ja miellyttävä, keskimääräisen korkeimman päivittäisen kesälämpötilan ollessa 25 °C.

Talvi on Pariisissa paleltava, mutta kuitenkin suomalaisittain siedettävä, sillä lämpötila keikkuu on keskimäärin talvella 3 °C ja 8 °C välillä, ja vain harvoin alle nollan. Kevät ja syksy ovat luonteeltaan mietoja, ja niitä luonnehtivat ajoittaiset lämpimät päivät ja viileät iltapäivät.

Suomalaisittain matkailua Pariisiin on viime vuosina kasvattanut varsinkin halpalentoyhtiöiden tarjoamat lennot Suomesta Pariisiin, yhtiöiltä kuten airBaltic sekä Air Berlin.

Pariisi nähtävyydet

Pariisi nähtävyydet kiinnostavimpiin kohteisiin kuuluvat Eiffel torni, Riemukaari ja Champs-Élysées, Les Invalides, Louvre, sekä Disneyland Paris.

Pariisi nähtävyydet

Halvat lennot Pariisi

Halvat lennot Pariisi ovat tarjolla halpalentoyhtiöiltä kuten Air Baltic sekä Air Berlin.

Halvat lennot Pariisi

Louvren museo Pariisi

Louvren museo Pariisi eli virallisesti Grand Louvre, on maailman vierailluin museo, yksi suurimmista museoista, ja historiallinen monumentti.

Louvren museo Pariisi

Grande Arche Pariisi

Grande Arche Pariisi on moderni versio Arc de Triomphe riemukaaresta, ja omistettu humanitäärisille arvoille sotilaallisten voittojen sijaan.

Grande Arche Pariisi

Pariisi Versailles palatsi

Pariisi Versailles palatsi oli Ranskan kuninkaallisen hovin kotipaikka vuosina 1682-1789, ja yksi suurimmista palatseista maailmassa.

Pariisi Versailles palatsi

Les Invalides Pariisi

Les Invalides Pariisi on Ranskan sotilaallista historiaa taltioiva rakennuskompleksi, johon kuuluu museoita ja monumentteja, huomattavampana Napoleon Bonaparten hauta.

Les Invalides Pariisi

Notre Dame Pariisi

Notre Dame Pariisi on kaupungin gotiikan tyylisuuntaan rakennettu katedraali, ja yksi maailman kuuluisimmista kirkoista, jossa esimerkiksi Napoleon kruunattiin keisariksi.

Notre Dame Pariisi

Champs Elysees Pariisi

Champs Elysees Pariisi on kahden kilometrin pituinen, yksi maailman tunnetuimmista ja kalleimmista kaduista, jonka varrelta löytyvät useat Pariisin tärkeimpiin kuuluvista nähtävyyksistä.

Champs Elysees Pariisi

Pariisi riemukaari

Pariisi riemukaari monumentti eli Arc de Triomphe on kunnianosoitus Ranskan puolesta taistelleille, muodostaen kuuluisan Champs-Élysées kadun läntisen päädyn.

Pariisi riemukaari

Eiffel torni Pariisi

Eiffel torni Pariisi on yksi maailman tunnetuimmista rakennuksista sekä Ranskan ja Pariisin tunnetuin symboli.

Eiffel torni Pariisi

Pariisi hotelli

Työkaluja Pariisi hotelli varausten tekoon ja parhaiden hintojen löytämiseen kaikille tähtiluokituksen tasoisille hotelleille.

Pariisi hotelli

Halpa hotelli Pariisi

Vinkkejä halpa hotelli Pariisi löytämiseen ja kuvaus halvimmista vaihtoehdoista, kuten Formule 1 sekä Accor Etap hotelliketjuista.

Halpa hotelli Pariisi

Luxemburgin puisto Pariisi

Luxemburgin puisto Pariisi on Luxemburgin palatsin, jossa Ranskan senaatti kokoontuu, puisto-alue, jossa on yli sata patsasta, suihkulähteitä, ja muita monumentteja.

Luxemburgin puisto Pariisi

Pantheon Pariisi

Pantheon Pariisi rakennettiin alunperin monumentaaliseksi kirkoksi, mutta toimii nykyisin Ranskan valtion suurmiesten hautapaikkana, jonne on haudattu mm. Voltaire, Victor Hugo, sekä Louis Pasteur.

Pantheon Pariisi

Pariisin oopperatalo

Pariisin oopperatalo eli Palais Garnier on Charles Garnierin suunnittelema 2200-paikkainen uusbarokkityylinen palatsi, jossa Opéra National de Paris toimi vuoteen 1989 saakka.

Pariisin oopperatalo

Elysee palatsi Pariisi

Elysee palatsi Pariisi on Armand-Claude Molletin suunnittelema, vuonna 1722 valmistunut, Ranskan presidentin virallinen residenssi.

Elysee palatsi Pariisi

Petit Palais Pariisi

Petit Palais Pariisi valmistui Charles Giraultin suunnittelemana vuoden 1900 Pariisin maailmannäyttelyä varten, ja toimii nykyisin Pariisin kaupungin taidemuseona.

Petit Palais Pariisi

Grand Palais Pariisi

Grand Palais Pariisi on massiivinen näyttelytilana toimiva palatsi, joka rakennettiin vuoden 1900 Pariisin maailmannäyttelyä varten.

Grand Palais Pariisi

Eglise de la Madeleine Pariisi

Eglise de la Madeleine Pariisi on Napoleonin “Grande Armée” armeijalleen temppeliksi alunperin rakennuttama kirkko, joka on suunniteltu antiikin Kreikkalaisten ja Roomalaisten temppelien inspiroimana.

Eglise de la Madeleine Pariisi

Centre Georges Pompidou Pariisi

Centre Georges Pompidou Pariisi on Euroopan suurin modernin taiteen ja nykytaiteen museo ja Ranskan kolmenneksi suosituin nähtävyys kävijämäärillä mitattuna.

Centre Georges Pompidou Pariisi

Place Vendome Pariisi

Place Vendome Pariisi on yksi kaupungin tunnetuimmista aukioista, jolla sijaitsee muun muassa legendaarinen Hôtel Ritz Paris sekä sen keskellä oleva Colonne Vendôme pylväs, huipullaan Napoleon-patsas.

Place Vendome Pariisi

Place de la Concorde Pariisi

Place de la Concorde Pariisi on isoin, ja yksi upeimmista kaupungin merkittävistä aukioista, jonka kohokohtiin kuuluvat hienot suihkulähteet ja kuuluisa Luxorin obeliski.

Place de la Concorde Pariisi

Forum des Halles Pariisi

Forum des Halles Pariisi on laaja maanalainen ostoskeskus aivan Pariisin ydinkeskustassa, paikalla, joka on toiminut kaupungin keskeisimpänä markkina-paikkana aina vuodesta 1183 saakka.

Forum des Halles Pariisi

Vapaudenpatsas Pariisi

Vapaudenpatsas Pariisi on Seinen Île des Cygnes saarella oleva 11,5 metriä korkea kopio New Yorkin satamassa olevasta vapaudenpatsaasta.

Vapaudenpatsas Pariisi

Orsay museo Pariisi

Orsay museo Pariisi on taidemuseo, joka tunnetaan upeasta Beaux-Arts rakennuksestaan ja kokoelmistaan varsinkin ranskalaista taidetta vuosilta 1848-1914, mukana maalauksia, valokuvia, ja veistoksia.

Orsay museo Pariisi

Palais de la Legion d’Honneur Pariisi

Palais de la Legion d’Honneur Pariisi joka tunnetaan myös Hôtel de Salm nimellä, on Ranskan Kunnialegioonan museon kotirakennus aivan Musée d’Orsayn vieressä.

Palais de la Legion d’Honneur Pariisi

Eglise Saint Roch Pariisi

Eglise Saint Roch Pariisi on myöhäisen barokin tyyliin tehty kirkko, jonka peruskiven kävi laittamassa aurinkokuningas Ludvig XIV vuonna 1653.

Eglise Saint Roch Pariisi

Comedie Francaise Pariisi

Comedie Francaise Pariisi on valtiollinen teatteri, yksi maailman tunnetuimmista, joka toimii kolmessa eri rakennuksessa eri puolilla kaupunkia.

Comedie Francaise Pariisi

Institut de France Pariisi

Institut de France Pariisi (Ranska Instituutti) on upeassa rakennuksessa kaupungin keskustassa toimiva ranskalainen oppineiden instituutti, joka toimii kattojärjestönä viidelle akatemialle.

Institut de France Pariisi

Ecole Militaire Pariisi

Ecole Militaire Pariisi on historiallinen rakennuskompleksi kaupungin keskustassa, jossa toimii erilaisia Ranskan armeijan harjoitustiloja.

Ecole Militaire Pariisi

Pariisi ostokset

Katsaus Pariisi ostokset tekopaikkoihin parhaiden ostoskatujen, kauppakeskusten, ja tavaratalojen suhteen eri puolilla kaupunkia.

Pariisi ostokset

Sorbonne Pariisi

Sorbonne Pariisi (La Sorbonne) on yleinen nimitys kaupungin historialliselle yliopistolle joka sijaitsee Quartier Latin kaupunginosassa.

Sorbonne Pariisi

Palais Royal Pariisi

Palais Royal Pariisi on historiallinen palatsi, jota kutsuttiin aikanaan myös Palais-Cardinal nimellä, ja jonka kuuluisa Kardinaali Richelieu rakennutti vuonna 1629.

Palais Royal Pariisi

Saint Germain l’Auxerrois Pariisi

Saint Germain l’Auxerrois Pariisi on historiallinen Ranskan kuninkaiden seurakuntakirkko, jota pidetään Louvren palatsin kirkkona.

Saint Germain l’Auxerrois Pariisi

Conciergerie Pariisi

Conciergerie Pariisi on historiallinen kuninkaallinen palatsi ja vankila, osana nykyistä Palais de Justice oikeuspalatsikompleksia.

Conciergerie Pariisi

Sainte Chapelle Pariisi

Sainte Chapelle Pariisi on gotiikan tyylisuunnan kappeli aivan Pariisin ydinkeskustassa, joka rakennettiin säilyttämään osaa kristinuskon suurimmista aarteista, mukana Jeesuksen orjantappurakruunu.

Sainte Chapelle Pariisi

Palais de Justice Pariisi

Palais de Justice Pariisi sijaitsee paikalla, josta Pariisissa on jaettu oikeutta aina paikalla olleen kuninkaallisen Palais de la Cité palatsin rakentamisesta keskiajalla.

Palais de Justice Pariisi

Palais Bourbon Pariisi

Palais Bourbon Pariisi on Ranskan kansalliskokouksen, alemman lakeja säätävän kamarin, Versaillesin Grand Trianon palatsin tyyliin tehty rakennus.

Palais Bourbon Pariisi

Palais de Chaillot Pariisi

Palais de Chaillot Pariisi on Eiffel tornia vastapäätä oleva vuoden 1937 Pariisin maailmannäyttelyä varten rakennettu, kukkulan päällä oleva palatsi.

Palais de Chaillot Pariisi

Pont Alexandre III Pariisi

Pont Alexandre III Pariisi on Seine joen ylittävä patsain ja monumentein koristeltu kaarisilta, jota pidetään yhdestä kauneimmista ja näyttävimmistä silloista kaupungissa.

Pont Alexandre III Pariisi

Chateau de Vincennes Pariisi

Chateau de Vincennes Pariisi on massiivinen 1300-1600-luvuilla tehty kuninkaallinen linnoitus Pariisin esikaupunki alueella, Vincennesin kylässä.

Chateau de Vincennes Pariisi

Moulin Rouge Pariisi

Moulin Rouge Pariisi (“Punainen Tuulimylly” ranskaksi) on maailman kuuluisin kabaree jonka Joseph Oller ja Charles Zidler perustivat vuonna 1889 Pigallen punaisten lyhtyjen kaupunginosaan.

Moulin Rouge Pariisi

Sacre Coeur Pariisi

Sacre Coeur Pariisi on upea katolisen kirkon basilika, yksi suosituimmista Pariisin nähtävyyksistä, joka on omistettu Jeesuksen pyhälle sydämelle.

Sacre Coeur Pariisi

La Defense Pariisi

La Defense Pariisi on moderni, pilvenpiirtäjien tähdittämä kaupunginosa, joka luo hienon kontrastin kaupungin historialliselle keskukselle.

La Defense Pariisi

Place de la Republique Pariisi

Place de la Republique Pariisi on yksi kaupungin tärkeimmistä aukioista, jonka keskustasta löytyy massiivinen Marianne-monumentti, yksi Ranskan kansallissymboleista.

Place de la Republique Pariisi

Musee de l’Histoire de France Pariisi

Musee de l’Histoire de France Pariisi esittelee Ranskan valtion historiaa upeassa Hôtel de Soubise palatsissa.

Musee de l’Histoire de France Pariisi

Musee de Cluny Pariisi

Musee de Cluny Pariisi on keskiaikaista historiaa esittelevä suosittu museo Pariisin Quartier Latin kaupunginosan sydämessä.

Musee de Cluny Pariisi

Pinacotheque de Paris

Pinacotheque de Paris on taidemuseo, joka toimii aivan kaupungin ydinkeskustassa, Place de la Madeleine aukiolla, Eglise de la Madeleine kirkon vieressä.

Pinacotheque de Paris

Tour Saint Jacques Pariisi

Tour Saint Jacques Pariisi on 52-metriä korkea gotiikan tyylisuunnan torni, jäänteenä muinaisesta Saint-Jacques-la-Boucherie kirkosta kaupungin keskustassa.

Tour Saint Jacques Pariisi

Place des Pyramides Pariisi

Place des Pyramides Pariisi on aukio, joka pitää sisällään yhden kaupungin kuuluisimmista monumenteista, kultaisen Jeanne d’Arc ratsastajapatsaan.

Place des Pyramides Pariisi

Fontaine Saint Michel Pariisi

Fontaine Saint Michel Pariisi on riemukaaren muotoon tehty monumentaalinen suihkulähde Latin Quartier kaupunginosassa, esittäen teemana hyvän voittoa pahasta.

Fontaine Saint Michel Pariisi

Arenes de Lutece Pariisi

Arenes de Lutece Pariisi on yksi tärkeimmistä jäänteistä kaupungin Gallialais-Roomalaisesta aikakaudesta, jolloin paikka tunnettiin nimellä Lutèce.

Arenes de Lutece Pariisi

Eglise Saint Eustache Pariisi

Eglise Saint Eustache Pariisi kirkko rakennettiin vuosina 1532-1633, ja se toimi muun muassa aurinkokuningas Ludvig XIV:sta kastajaiskirkkona.

Eglise Saint Eustache Pariisi

Fontaine des Innocents Pariisi

Fontaine des Innocents Pariisi on Forum des Halles kauppakeskuksen vieressä oleva Pariisin vanhin monumentaalinen suihkulähde, joka on tehty upeaan varhaiseen Ranskan renesanssin tyyliin.

Fontaine des Innocents Pariisi

Place du Chatelet Pariisi

Place du Chatelet Pariisi on entisen Grand Châtelet linnoituksen paikalla oleva aukio, jonka keskeltä löytyy dramaattinen, sfinksien ympäröimä La Fontaine du Palmier suihkulähde.

Place du Chatelet Pariisi

Place de la Bastille Pariisi

Place de la Bastille Pariisi on entisen pahamaineisen Bastillen vankilan paikka, nykyisin monumentaalinen aukio, joka näytteli keskeistä osaa Ranskan vallankumouksen tapahtumissa.

Place de la Bastille Pariisi

Eglise Saint Paul Saint Louis Pariisi

Eglise Saint Paul Saint Louis Pariisi on jesuiittakirkko Pariisin keskustassa, jonka rakentamisen toimeksiantoi kuningas Ludvig XIII vuonna 1627.

Eglise Saint Paul Saint Louis Pariisi

Carnavalet museo Pariisi

Carnavalet museo Pariisi on kaupungin historiaa esittelevä museo kahden historiallisen palatsin, Hôtel Carnavalet ja Hôtel Le Peletier de Saint Fargeau, tiloissa.

Carnavalet museo Pariisi

Saint Gervais et Saint Protais Pariisi

Saint Gervais et Saint Protais Pariisi on yksi Pariisin vanhimmista kirkoista, ja tunnettu varsinkin kirkkomusiikin perinteestään ja yhteydestään Couperin muusikkoperheeseen vuosisatojen ajan.

Saint Gervais et Saint Protais Pariisi

Hotel de Ville Pariisi

Hotel de Ville Pariisi on vuonna 1628 valmistunut massiivinen raatihuone, joka oli sovelias edustamaan tuolloin kristinuskon ja Euroopan suurinta kaupunkia.

Hotel de Ville Pariisi

Val-de-Grace Pariisi

Val-de-Grace Pariisi kirkkoa pidetään yhtenä Pariisin kauneimmista barokkikirkoista, ja se on yksi harvoista kirkoista jotka säilyivät vaurioitta Ranskan vallankumouksen vuosista.

Val-de-Grace Pariisi

Saint Etienne du Mont Pariisi

Saint Etienne du Mont Pariisi on Pariisin suojeluspyhimyksen, pyhän Genevièven, haudan sisältävä kirkko lähellä Panthéonia.

Saint Etienne du Mont Pariisi

Chapelle de la Sorbonne Pariisi

Chapelle de la Sorbonne Pariisi kappelin rakennutti kardinaali Richelieu Jacques Lemercierin suunnitelmien pohjalta vuosina 1635-42.

Chapelle de la Sorbonne Pariisi

Saint Severin Pariisi

Saint Severin Pariisi on yksi Pariisin vanhimmista kirkoista, joka rakennettiin Viikinkien tuhoaman aikaisemman basilikan kohdalle 1000-luvulla.

Saint Severin Pariisi

Eglise Saint Germain des Pres Pariisi

Eglise Saint Germain des Pres Pariisi on historiallinen Neustrian Merovingi-kuninkaiden hautajaiskirkko 500-luvulta.

Eglise Saint Germain des Pres Pariisi

Pariisi opas – sivu 2

Opas Pariisi aiheisiin kuten Pariisin katakombit, Lontoo Pariisi matkailu, sekä Musee de la Musique museo.


Pariisi opas – sivu 2