Pariisin katakombit

Pariisin katakombit ovat kuuluisa maanalainen luolasto, jota on käytetty myös hautapaikkana, ja joka sijaitsee etelään kaupungin historiallisen sisääntuloportin, “Barrière d’Enfer”, luota.

Katakombit, joiden virallinen nimi on l’Ossuaire Municipal, ovat kunnostettu osio luolia, huoneita, ja tunneleita jotka kuuluivat Pariisin arvokivikaivantoihin.

Luolastot avattiin vierailijoille 1700-luvulla, ja niistä tuli suosittu turistinähtävyys 1800-luvun aikana.

Paikan kuuluisin osio on sen katakombi hautausmaa, joka sijaitsee “les carrières de Paris” osion alueella luolia.

Hautausmaan taustalla oli Pariisin kaupungin alueella olleiden hautausmaiden täyttymisestä, ja syntyneestä tarpeesta löytää paikka kaupungin ulkopuolelta kuolleiden jälleenhautaamiseksi.

Tällainen paikka löytyikin 1700-luvulla kaupungin porteista etelään olleista entisistä kalkkikivi-kaivoksista.

Kuolleiden siirto luoliin alkoikin vuonna 1786 ja kesti vuosien ajan.

Alkuun katakombit toimivat pelkästään luiden pitopaikkana, mutta vuodesta 1810 luolastoa jälleenrakennettiin siten, että paikasta tuli vierailtava mausoleumi, jossa luut ja pääkallot on järjestetty nykyiseen järjestelmälliseen muotoonsa.

Sisääntulo katakombeihin on entisen Barrière d’Enfer kaupunginportin läntisestä siivestä.

Sisääntulosta laskeudutaan spiraalimaista kiviportaikkoa 19 metrin verran alas, josta matka jatkuu läpi pitkän maanalaisen hallin kohti hautajaispaikan sisäänkäyntiportaalia, jossa lukee “Arrête, c’est ici l’empire de la Mort” (“Pysähdy, tämä on Kuoleman valtakunta”).

Voit tutustua katakombeihin kiertokäynnin avulla, joka kiertää noin 1,7 km maanalaisen reitin, kestäen noin yhden tunnin.

Kierroksilla ei ole opastusta, mutta tärkeimmistä luolaston kohdista löytyy esittelytaulut myös englannin kielellä.


Nähtävillä oleva osa on vain pieni osa kokonaisuutta, sillä yhteensä tunneleita on olemassa yli 300 kilometrin verran.