Pariisin lentokenttä

Katsaus kolmeen Pariisin lentokenttä vaihtoehtoon, Charles de Gaulle, Paris-Orly, sekä Beauvais Tillé lentokenttä, jota käyttävät varsinkin halpalentoyhtiöt.

Paris-Charles de Gaulle Lentokenttä

Charles de Gaulle lentokenttä, joka tunnetaan myös nimellä Roissy, on yksi maailman keskeisistä lentoliikenteen keskuksista, ja koko Ranskan suurin lentoasema.

Lentokenttä sijaitsee noin 25 km Pariisin keskustasta, ja sen kautta lentää vuosittain (2008) noin 60,8 miljoonaa matkustajaa, tehden siitä maailman viidenneksi vilkkaimman lentokentän.

Lentokenttä (www.aeroportsdeparis.fr/ADP/en-gb/passagers/home/) on ollut toiminnassa vuodesta 1974, ja siihen kuuluu kolme terminaalia, joista terminaalia T3 käyttävät pääasiassa halpalentoyhtiöt.

Terminaalien yhteydestä löytyy RER (www.ratp.fr) rautatiasemat yhteyksillä Pariisin keskustaan (terminaalien 1 ja 3 osalta hieman erillään), ja terminaali 2:sen yhteydestä löytyy myös TGV (www.tgv.com) luotijuna-asema.

Charles de Gaulle on yhdistetty Pariisin kaupunkiin RER B esikaupunki linjalla, joka tarjoaa noin neljä junaa per tunti, joista nopein yhteys vie noin 30 minuuttia Gare du Nord asemalle.

RER B asemat ovat nimeltään Aéroport Charles de Gaulle 1, joka sijaitsee Roissypôle alueella (joka on omistettu lähinnä hotelleille ja firmojen toimistoille) terminaali 3:n lähellä (ja toimii myös asemana terminaali 1:selle), sekä Aéroport Charles de Gaulle 2 – TGV, joka sijaitsee TGV aseman vieressä terminaali 2:n alla.

Voit käyttää lentokentän ja kaupungin keskustan väliä bussia, nimeltään Roissybus, joka lähtee terminaaleilta 1 ja 2, ja menee suoraa reittiä Pariisin ydinkeskustaan, Palais Garnier oopperatalon takana olevalle pysäkille.

Myös Roissypôle alueelta löytyy bussiasema, RER B aseman vierestä, josta lähtevät bussit menevät myös muun muassa Pariisin Parc Astérix (www.parcasterix.fr) huvipuistoon.

Pariisin lentokenttä – Paris-Orly

Paris – Orly (www.aeroportsdeparis.fr/ADP/en-gb/passagers/home/) lentokenttä, joka on toiseksi tärkein lentoasema kaupungissa, sijaitsee noin 13 km etelään Pariisin ydinkeskusta, ja tarjoaa lentoja Eurooppaan, Lähi-Itään, Afrikkaan, Karibialle, sekä Pohjois-Amerikkaan.

Lentokenttä valmistui alunperin vuonna 1923 nimen “Villeneuve-Orly lentokenttä” alla, ja toisen maailmansodan korjauksien ja sotilaskäytön periodin jälkeen se avattiin uudelleen vuonna 1948 siviililiikennettä varten.

Ennen kuin Charles de Gaulle lentokenttä valmistui vuonna 1974, Orly toimi kaupungin päälentokenttänä.

Orly on kuitenkin edelleen vilkkain Ranskan lentokenttä kotimaan liikenteen suhteen, ja toiseksi suurin kokonaismatkustajamäärien suhteen maassa.

Orlyn lentokenttään kuuluu kaksi terminaalia, läntinen terminaali sekä eteläinen.

Lentokenttä on yhdistetty Pariisin keskustaan RER B junalinjan Antony aseman avulla, jolle pääsee automatisoidulla Orlyval (www.orlyval.com) sukkulalla, sekä RER C junalinjan aseman Pont de Rungis – Aéroport d’Orly avulla.

Pääset lentokentältä Pariisiin myös bussilla, joista vaihtoehtoihin kuuluvat Air France bussit (www.airfrance.com/FR/fr/common/guidevoyageur/aeroport/car_airfrance.htm) sekä RATP Orlybus (www.ratp.info/informer/anglais/aeroport_orlybus.php).

Pariisin lentokenttä – Beauvais Tillé

Beauvais Tillé (www.aeroportbeauvais.com) lentokenttä oli alunperin pieni alueellinen lentoasema Beauvaisin kaupungissa, sijaiten noin 85 km Pariisin keskustasta pohjoiseen.

Lentokentällä on neljä lähtöporttia, pientä juotavaa ja purtavaa myyvä baari, sekä ostosalue, sekä julkisella puolella että turvatarkastuksen jälkeen.

Lentokenttää on jälleenrakennettu voimakkaasti vuodesta 2005, ja sitä käytti vuonna 2007 jo yli 2 miljoonaa matkustajaa. Beauvais Tillé on Pariisin kenttä varsinkin halpalentoyhtiöille, kuten suomalaisillekin tutuille Ryanairille (www.ryanair.com) ja Wizz Airille (www.wizzair.com).

Lentokentältä pääsee Pariisin kaupungin keskustaan sukkulabussilla, joka tekee matkan kahdeksan kertaa päivässä.

Matka Pariisiin kestää noin 75 minuuttia, ja bussin lisäksi lentokentällä on takseja.


Beauvais juna-asema sijaitsee noin 4 km päässä, jolta pääsee kätevästi esimerkiksi Pariisin keskustan Gare du Nord rautatieasemalle.