Pariisin parhaat nähtävyydet

Katsaus Ranskan pääkaupungin parhaisiin nähtävyyksiin, mukaanlukien Eiffelin torni, Louvren taidemuseo, sekä Versaillesin palatsi.

Pariisi on paikallisten mielestä monella tapaa kuin sipuli, sisältäen monta kerrosta nähtävää ja koettavaa, kokonaisuutena, josta löytyy jokaiselle jotakin.

Pariisi Ranska.

Kaupunki on rakennettu pyöreän kierteen muotoon, josta usein käytetään etanan-karikatyyriä, ja tämä muoto on vaikuttanut voimakkaasti Pariisin historialliseen kehitykseen.

Pariisi sai alkunsa Île St.-Louisista, joka on pieni saari Île de la Cité saaren vierellä, jossa Notre-Damen katedraali on ollut kaupungin keskipisteenä yli 800 vuoden ajan.

Tästä vaatimattomasta alusta kaupunki laajeni vuosien varrella alueelle,
jotka tunnetaan nykyisin latinalaisena korttelina sekä Le Maraisin kaupunginosana, jotka ovat Pariisin vanhimpia ja monella tapaa arvokkaimpia asuinalueita.

Nykyään valtavan kokoinen Pariisin kaupunki kattaa yli 20 kaupunginosaa, ranskaksi arrondissements.

Sanalla “historiallinen” on monta merkitystä Pariisissa. Esimerkiksi Musée de Clunyn antiikin Rooman aikaiset kylpylät, Les Thermes de Lutèce, ovat noin 2000 vuotta vanhoja, kun taas Eiffelin torni on “vain” yli 120 vuotta vanha rakenne.

Moderni Pariisi on pitkälti Napoléonin kädenjälkeä, sillä hän palkkasi kaupunkisuunnittelijoita, joiden suunnitelmien pohjalta kaupunki sisältää leveitä bulevardejaan, mukaanlukien maailmankuulu Champs-Elysées, mutta myös useita suuria puistoja ja puutarhoja, jotka antavat Pariisille viheriään, viihtyisän yleiskuvan.

1) Eiffelin torni

Eiffelin torni, yksi maailman korkeimmista rakenteista, on vaikuttava kokonaisuus, joka rakennettiin vuoden 1889 Exposition Universelle -maailmannäyttelyä varten sekä juhlistamaan Ranskan vallankumouksen satavuotisjuhlia.

Nähtävyytenä ja teollisen aikakauden symboliuden ohella torni toimi alunperin myös radiotornina.

Nykyään Eiffel-torni on Pariisin tärkeimpiä maamerkkejä, jonka voi nähdä kaikkialta kaupungin alueella.

Käydessäsi tornin huipulla, 276 metrin korkeudessa, eteesi avautuvat panoramiset näkymät koko kaupunkiin useiden kilometrien etäisyydelle.

Yöaikaan Eiffelin torni valaistaan show-valoilla, jotka ovat tuoneet oman lisänsä rakenteen symbolina koko kaupungille.

2) Hotel National des Invalides

1600-valmistunut Hotel National des Invalides on upea arkkitehtuurillinen helmi, joka sijaitsee Pariisin Faubourg-St-Germain kaupunginosassa.

Paikka rakennettiin “aurinkokuningas” Ludvig XIV:n toimesta ikääntyneille sotilaille sekä vammautuneille veteraaneille.

Rakennuksen kohokohtiin kuuluvat sen laaja esplanadi, joukko puutarhoja, sekä tyrmäävän kaunis kupolinen kirkko, jonne Napoleon I ja muita sotilassankareita on haudattu viimeiseen leposijaansa.

Yksi näistä sotilassankareista oli Turenne, yksi Ranskan historian kuuluisimmista marsalkoista, jonka hautaholvi valmistui vuonna 1800 kirkon kupolin alle.

St. Helenalla vuonna 1821 kuolleen keisari Napoleon I:n ruumis siirrettiin kirkkoon vasta vuonna 1840, kuningas Louis-Philippen käskystä.

Kokonaisuuteen kuuluu myös Musée de l’Armée, erinomainen taide- ja sotilashistorian museo, jossa voit tutustua laajaan historialliseen asevarustuskokoelmaan.

3) Jardin des Tuileries

Vuonna 1564 alunperin Catherine de Medicin toimesta (muistuttamaan häntä kotimaastaan Italiasta) rakennettu Jardin des Tuileries on puisto, joka kattaa Louvren ja Place de la Concorde aukion välisen alueen.

Historiallisesti puisto oli yksi ensimmäisiä kohteita, jossa Pariisi esitteli kauneuttaan ja tyylikkyyttään ulkotiloissa sisätilojen ohella.

Nykyinen puiston olomuoto on Andre Le Nôtren kädenjälkeä, töistä, jotka toteutettiin Ludvig XIV:n hallintokaudella.

Puisto sisältää sorahiekkaisia, leveitä kävelyväyliä viehättävien puiden ja lukuisten historiallisten ja modernien veistosten lomassa, tarjoten rauhallisen paikan viettää iltapäivää tai tulla lounaalle sen puitteissa oleviin kahviloihin ja ravintoloihin.

4) Louvren taidemuseo

Louvren taidemuseo, maailman suurin museo ja entinen kuninkaallinen palatsi, sisältää planeetan laajimman, rikkaimman kokoelman taidetta ja antiikkeja.

Alunperin vuonna 1190 linnoitukseksi (jonka raunioita voi nähdä kellarikerroksessa) rakennettu Louvre sai nykyisen muotonsa 1500-luvun aikana renessanssi-monarkki Francois I:n aikakaudella, ja hänen seuraajansa alkoivat täyttää paikkaa taideteoksilla, vaikkakin rakennus avautui museona vasta 1793, Ranskan vallankumouksen jälkeen.

Kuuluisa, museon sisäänkäynnin sisältävä lasipyramidi on puolestaan peräisin presidentti Mitterrandin aikaisista rakennus- ja peruskorjaustöistä vuonna 1981.

Museon kokoelmien kohokohtiin kuuluvat mm. Leonardo da Vincin “Mona Lisa” sekä Eugène Delacroixin ja Théodore Géricaultin ranskalaisen romantiikan taideteokset.

Perheiden kannattaa suunnata museossa antiikin Egyptin osastolle, jonka näyttelyt ovat lasten kestosuosikkeja.

Louvren tarjontaan kuuluvat lisäksi erinomainen kirja- ja matkamuistomyymälä, kuin myös useita kahviloita Carrousel du Louvren puitteissa.

5) Saint-Louis-en-l’Île kirkko

Saint-Louis-en-l’Île on kuvankauniin Île St.-Louis saaren, Pariisin vanhimman asutun alueen, katolinen pääkirkko.

Kirkko rakennettiin vuosina 1624-1726 Versaillesin palatsin pääarkkitehti Le Vaun suunnitelmien pohjalta.

Saint-Louis-en-l’Île kirkon suojeluspyhimys on Ranskan pyhä Ludvig, joka hallinnoi maata vuosina 1226-1270 kuningas Ludvig IX:nä.

Rakennuksen kokokohtiin kuuluu sen 1700-luvulla valmistunut kirkontorni sekä kello, joka koristaa sen julkisivua.

Kirkon sisätiloista löytyy useita arvomaalauksia, joihin kuuluu mm. Carle Van Loon töitä.

Paikka toimii usein erilaisten konserttien – klassisten ja kuorojen – pitopaikkana, joista löydät ajankohtaisen listan kirkon virallisilta nettisivuilta. Jumalanpalvelus pidetään sunnuntai-aamuisin klo 11.

6) Thomas Jefferson -patsas

Yhdysvaltojen faneja varten Pariisista löytyy useita nähtävyyksiä, mukaanlukien useampikin kopio New York Cityn vapaudenpatsaasta, mutta myös USA:n kolmannen presidentin, Thomas Jeffersonin patsas.

Patsas löytyy Pariisista etenkin sen takia, että Thomas Jefferson toimi ennen presidenttikauttaan Yhdysvaltain toisen Ranskan suurlähettiläänä vuosina 1785-1789, seuraten toimessa Benjamin Franklinia.

Historiallisten dokumenttien mukaan Jefferson vietti pitkiä iltapäiviä piirtäen luonnoksia Tuileriesin puutarhassa, jolta on näkymät Seine-joen yli ja Hôtel de Salm rakennukseen (nykyiseen Kunnialegioonamuseoon – Musée national de la Légion d’Honneur et des Ordres de Chevalerie).

Jefferson hahmotteli paperille tuolloin arkkitehtuurista edistyneisyyttä edustanutta Hôtel de Salm rakennusta, joka oli valmistunut vuonna 1782. Hän käytti näitä hahmotelmia rakennuttaakseen kuuluisan Amerikan palatsinsa, Monticellon, jonka rakennustyöt alkoivat Jeffersonin palattua takaisin koti-osavaltioonsa Virginiaan.

7) Paris Rendez-vous

Paris Rendez-vous on maailman mittakaavassa ainutlaatuinen, moderni turisteja palveleva toimipiste.

Turistikeskuksen nuori ja asiantunteva henkilöstä voi opastaa sinua käyttämään tarjolla olevia tabletti-tietokoneita ja pöytätietokoneita kaupungin nähtävyyksien löytämiseksi ja niihin tutustuaksesi.

Keskuksen keskeinen sijainti osana Pariisin kaupungintaloa (Hotel de Ville) tarkoittaa myös sitä, että paikalta on lyhyt matka useisiin alueen tärkeimpiin nähtävyyksiin, kuten Les Halles ja Centre Pompidou.

8) Cimetiere du Pere Lachaise

Vuonna 1804 perustettu Cimetiere du Pere Lachaise on yksi Euroopan kuuluisimmista hautausmaista, ja nimetty Ludvig XIV:sta rippi-isän mukaan, joka aikoinaan asui paikan läheisyydessä.

Hautausmaan rakentaminen tuli ajankohtaiseksi, kun Pariisin viranomaiset halusivat parantaa seudun viemäröintiä, jonka johdosta hautoja siirrettiin keskustasta kaupungin laitamille.

Nykyisin puistomainen Cimetiere du Pere Lachaise pitää sisällään lukuisten kuuluisien persoonallisuuksien viimeisiä leposijoja, mukaanlukien Molière, Oscar Wilde, Jim Morrison, Chopin, Edith Piaf, Sarah Bernhardt, Marcel Proust, ja monia muita.

9) Centre Pompidou

Centre Pompidou on Pariisin keskustassa sijaitseva, 1970-luvulla rakennettu ja Renzo Pianon sekä Richard Rogersin suunnittelema rakennus, jonka arkkitehtuuri jakaa mielipiteitä, mutta on saanut myös paljon ihailijoita.

Arkkitehdit loivat suunnitelmillaan lasi- ja teräsrakennuksen, joka poikkeaa huomattavasti kaupungin perinteisistä kivijulkisivuista.

Kokonaisuus on myös jaoteltu värikoodein, jotka voi nähdä sen julkisivussa. Punainen merkkaa kulkuväyliä ihmisille (rullaportaat ja hissit), keltainen osoittaa sähkön virtausta, vihreä vettä, ja sininen ilmastointia.

Centre Pompidou on yhtä aikaa sekä kansallinen kirjasto kuin museokin, sisätiloista löytyessä yli 60 000 taideteosta, jotka kattavat 1900- ja 200-luvut.

Museon modernin ja nykytaiteen kokoelmat ovatkin laajuudessaan koko Euroopan suurimmat. Paikalla käydessäsi sinun kannattaa tutustua lisäksi Centre Pompidous julkiseen kirjastoon, jonka multimedia-palvelut kattavat kaikki julkaisumuodot.

10) Versaillesin palatsi

Versaillesin palatsi on loistavan ylellinen palatsi, paikka, johon Ranskan kuninkaalliset käyttivät aikanaan suuren osan valtion varallisuudesta.

Aikakautensa huippusuunnittelijat loivat Versaillesiin koristeellisen kompleksin puutarhoja, järviä, hevostalleja, ja vierastaloja täydentämään luksusmaisesti sisustettua palatsia, jossa kuninkaat Ludvig XIV, Ludvig XV, sekä Ludvig XVI asuivat ennen Ranskan vallankumousta.

Kauniisti entisöidyt huoneet antavat viitteitä hovin varakkuudesta, josta todisteena ovat mm. kullatut sisustukset, kristalliesineet, sekä käsinmaalatut yksityiskohdat.

Kohokohtiin palatsissa, johon pääsee tutustumaan sekä opastetuilla että omatoimisilla kiertokäynneillä, kuuluu etenkin sen historiallinen peilisali.


Versaillesin palatsin puutarhat ovat yhtä paljon paikan nähtävyys kuin palatsirakennus itsessään, etenkin puutarhojen mahtavien suihkulähteiden osalta.